Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-08-09 20:30:00

Már a svájciak is aggódnak

Elkerülhető az Unió pénzügyi összeomlása?

Az infláció az adósnak segít, mert a pénz, amivel tartozik, kevesebbet ér, ráadásul így megnőnek az áfa bevételek is. Mindez persze kockázatos.

Az egész helyzet kísértetiesen hasonlít a 2008-as pénzügyi összeomlásra, ami oly váratlanul érte a világot. Korábban nem tapasztalt problémákra kellett megoldást találniuk az illetékeseknek, akik sokszor magukról sem hitték, hogy azok. Annak idején is mindenki csak találgatott és a lehető legkevesebb kínnal járó utat kereste. A sajtó a szakértők véleményeitől és előrejelzéseitől volt hangos. Most, három év múltán ugyan ott tartunk.
 



Viszonylag könnyen belátható, hogy a mai helyzet a korábbi válságkezelési taktikának köszönhető. Akkor tulajdonképpen az állam segítette ki a bajból saját magát, aminek köszönhetően óriási költségvetési lyukak keletkeztek az államháztartás falán. A gondolatot Joseph E. Stiglitz, Nobel-díjas amerikai közgazdász, így folytatja: Az ezt követő kiadáscsökkentés elfogadhatatlan mértékű munkanélküliséghez vezetett, ami tovább gyengítette a gazdaságot. A megszorítások szerinte nem jelenhetnek kiutat a jelen helyzetben, sokkal fontosabb lenne a gazdaság és kereskedelem beindítása. Véleménye szerint az egymást követő lépésekkel elkerülhetetlenül menekülünk a végső összeomlás felé.

Ezzel szemben az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság szerint nincs baj, nincs szó válságról, csak legfeljebb átmenetei nehézségekről. Napról napra a piacokat megnyugtatni kívánó nyilatkozatokat és ígéreteket tesznek, amelyekkel csupán néhány órára tudják mérsékelni a piaci pánikhangulatot, a zuhanás egyre folytatódik. A kilátások nem támasztják alá az Olivier Bailly által mondottakat, miszerint a gazdasági előrejelzések sokkal pozitívabbak, mint a pénzpiacok szereplői által készített elemzések.

Ezt támasztja alá, hogy már a svájciak is aggódnak. A svájci frank április óta több mint 18 százalékkal erősödött az euróhoz képest, ami negatív hatást gyakorol a svájci fogyasztói hangulatindex alakulására. Egyre drágul az élet, félnek a munkanélküliségtől a svájciak – közölte a berni kabinet gazdasági államtitkársága. Előrejelzéseik szerint a gazdaság bővülése már idén is elmarad a várt szinttől, jövőre pedig az eddigi 1,9 százalékos bővülés helyett csak 1,5 százalékot várnak. Ebből jól látható, hogy mint egyetlen mentsvár még Svájc sem tarthatja magát, a frank megállíthatatlan növekedése egyértelműen fenyegeti az ország stabilitását.


Mindenki megoldást keres

Kenneth Rogoff, a Nemzetközi Valutaalap volt vezető közgazdásza szerint az infláció jelenthetne megoldást az adósságok visszafizetésében. Az adósságválság miatt fel kell adni a szigorú inflációs célokat Európában és az Egyesült Államokban és 4 vagy 6 százalékos inflációra van szükség – mondta. Az infláció az adósnak segít, mert a pénz, amivel tartozik kevesebbet ér, ráadásul így megnőnek az áfa bevételek is. Mindez persze kockázatos és csak a megfelelő szinten tartással valósítható meg. A legfontosabb szerinte mégis az, hogy Európa beismerje, hogy a felhalmozott adósságát soha nem lehet visszafizetni.



Ezzel szemben az EKB struccpolitikát folytat és, ahogy korábban is olvasható csak átmeneti problémáról beszél. A hosszabb távú problémát a bizalom hiányában látja, ami 2008 óta egyre fokozódik, így a megoldást is annak helyreállításával képzeli el. A legfőbb feladatának tekinti, hogy a helyes monetáris politikát átültesse az egyes gazdaságokba.

Mégis kevesen foglalkoznak az egész világgazdaság alapvető kérdésével vagy problémájával, miszerint csak állandó bővülés mellett fenntartható a világgazdaság. Ennek a feltevésnek az abszurditása könnyen belátható és az elmúlt válságok és nehézségek is jól mutatják, hogy lehetetlen egy gazdaságot és ráadásul egyszerre az összeset növekedési pályán tartani.

(A fenti kép Felix Valloton Európa elrablása című festménye, innen.)

 

Kotulics Mónika

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Európa
  • Portugália bedőlését jósolják
  • „Orbán Viktor keresztes hadjárata”
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • Fejlemény: a magyar kormány azt fogja tenni, amit az EU mond
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • A horvátok tudják, mit csinálnak?
  • EU: a világ legnagyobb átverő show-ja?
  • Mégis megegyezik Magyarország az Unióval?
  • Orbán Viktor: „nem látok különösebben nehéz ügyet”
  • Mit ápol Orbán Viktor?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.