Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Szubjektív
2011-05-10 19:08:00

Szituációs szobát minden lakásba

Breaking: kapcsoljuk élőben a háborút!

Azzal, hogy a kommandós egység élőben közvetítette a véres akciót, az Egyesült Államok mintegy új távlatokat nyitott a televíziózásban.

Obama élőben nézte a Fehér Ház „szituációs szobájából” Oszama likvidálását. Tudniillik a bekamerázott kommandós egység élőben közvetítette az akciót a szigorúan védett és titkos helyiségbe.

Ezzel az Egyesült Államok mintegy új távlatokat nyitott a televíziózásban.

A ma még csak szigorúan zártkörű „műsor” tíz éven belül eléri a széles néptömegeket. A valóságshow műfaja lecseng addigra, nyilván ki kell találni a nézettséget szignifikánsan növelő új műsorfolyamot, amivel ismét maximalizálni lehet a hirdetési bevételeket. A bin Laden-féle akció közvetítését addigra kommunikációs tanfolyamokon oktatják, s a 40 perces akcióra az élő háborús reality műfaj előfutáraként tekintenek már a médiaszociológusok. A szabályok egyszerűek, ki milyen csomagra fizet, annyit lát élőben a világ túl felén dúló öldöklésből.

A fizetős csatorna opcióit a pénztárcához mérik. A „Családbarát” csomag az amerikai hadsereg harcálláspontját mutatja. Füst, robbanások, izgatottan kommunikáló, de csak laptopokkal felfegyverkezett katonák. A „Start” csomag húzósabb jelentei már a kommandósok útját követi élőben. A „Silver” az amerikai elnöki irodát, a „Gold” az ellenfél bekamerázott állásait mutatja. Az „Extra” csomag előfizetőinek pedig külön távkapcsoló jár, amivel saját belátásuk szerint válogathatnak a háborúzó felek között. Előfizetni a benzinkutaknál lehet, és természetesen a mobilokra optimalizált verzió is létezik majd. A vér itt igazi, nem hollywoodi, ahogy a becsapódás utáni halálhörgés sem lesz megjátszott. A népek őrjöngve mesélik egymásnak a tévén átélt borzalmakat, és naponta választanak hősöket maguknak. Akiknek lehet, csak perceik vannak hátra. A nézettségi rekordok és a bevételek minden korábbit felülmúlnak, később pedig az amerikai hadsereg is részesedést kér a show bevételéből az emberi szenvedés hiteles kommunikálásáért.

Utópia? Neeeem! A „szituációs szoba” óta semmi sem az. 

S. V. A.


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.