Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-18 07:00:00

A Premjer Ligát tartják a kontinens hatodik legerősebb sorozatának

Milyen bajnokságba szerződött Dzsudzsák?

Hazánkban sokan hajlamosak lenézni az orosz bajnokságot, ami kiderült a mahacskalai szerződés miatt kialakult felháborodás kapcsán is, pedig a Premjer Liga Európa hatodik legerősebb mezőnyét vonultatja fel.

Három Bajnokok Ligája-helyet nem osztogat hozomra az Európai Labdarúgó Szövetség, márpedig Oroszországnak ennyi jár (ugyancsak három együttes rajtolhat az Európa-ligában), ami azt jelzi, hogy a Premjer Liga képviselői jól szerepelnek a nemzetközi porondon. A 2001-ben alakult pontvadászat eddig két európai kupagyőztest „termelt ki”, a CSZKA Moszkva 2005-ben, a Zenit Szentpétervár 2008-ban nyerte meg az akkor még UEFA-kupának hívott sorozatot, s a CSZKA tavaly a BL-ben a legjobb nyolc közé jutott.


Nagy nevek igazoltak Oroszországba

A bajnokságot éppen tíz esztendővel ezelőtt keresztelték el Premjer Liga névre (érezhető az angolszász hatás, hiszen nem nehéz rájönni, hogy a választásban jelentős szerepet játszott az angol élvonalbeli bajnokság elnevezése, a Premier Liga), s a csapatok mögött szinte kizárólag az állami vezetéssel jó kapcsolatot ápoló, dúsgazdag vállalkozók állnak, akiket „átmeneti pénzügyi zavar” esetén kormány közeli körökből segítenek ki. Ezeknél az uraknál pedig általában úgy mennek a dolgok, hogy amire kell pénz, arra általában jut is, s nem szeretik, ha a rivális nagyobb nevekkel büszkélkedhet. Ennek köszönhető, hogy a tendencia is változik: amíg 10-15 évvel ezelőtt Európa szippantotta fel az orosz futballistákat, ma a kontinens (és persze Dél-Amerika) minőségi játékosai szerződnek Oroszországba. Van olyan csapat, amelyik nyolc brazilt vonultat fel, sőt, a kispadokra is nagy neveket igazolnak, ámbátor a Terek Groznij együttesétől éppen a napokban vált meg a holland Ruud Gullit, aki vezetőedzőként nem tudta hozni a várt eredményt csapatával.


Tomszkig busszal hat nap az út

A hatalmas távolságok jelentik a legnagyobb problémát, s bizony akadnak olyan helyek, ahová nem szívesen utaznak el a metropoliszok sztárgárdái. Az egyik ilyen hely éppen Groznij, a csecsen főváros nem tartozik a földkerekség legbiztonságosabb települései közé, de Dzsudzsák Balázs új klubja, a Mahacskala sem álom úti cél a vendégjátékosoknak. Szintén nem számít a kedvelt turistaparadicsomok közé a szibériai Tomszk, ahol a magyar Németh Norbert is megfordult. A középpályás mesélte, hogy amikor a klubvezetés új buszt vásárolt, a két sofőr váltott vezetéssel hat nap alatt vezetett el Moszkvától Tomszkig… A Premjer Liga színvonala azonban évről évre emelkedik, ezt jelzi az Anzsi Mahacskala erősödése is, s a fejlesztéseknek valószínűleg jót tesz majd, hogy Oroszország 2018-ban világbajnokságot rendez: sorra épülnek az új stadionok.


Európa egyelőre kivár

A bajnokság legerősebb csapatában, a Zenitben játszik Huszti Szabolcs, akivel Dzsudzsák Balázs természetesen beszélt dagesztáni szerződése megkötése előtt. Huszti helyzete kicsit különbözik az Eindhovenből Oroszországba költöző honfitársétól, hiszen ő egy friss UEFA-kupagyőztes topcsapatba érkezett Szentpétervárra 2009 elején, s így neki hétről hétre meg kell küzdenie a pályára kerülésért. Ezzel együtt ő is azt vallja, hogy a Premjer Liga egyre erősebb, erről is beszélt néhány hónappal ezelőtt egy interjúban.

– Mitől topliga egy liga? Az oroszoknál az első két helyezett egyből a Bajnokok Ligájában, a harmadik a BL-selejtezőben indulhat, az ötödik hely pedig még Európa-ligát ér, és majdnem ugyanez van a Bundesligában. Szerintem ezt topligának nevezik – mondta a Zenit középpályása az Origónak. A jelenleg a naptári évhez alkalmazkodó, azaz tavaszi-őszi rendszerű bajnokságot a következő szezonban átalakítják, így a Premjer Liga ezen a téren is alkalmazkodik Európához. Szakmailag tehát nem biztos, hogy rossz döntést hozott Dzsudzsák. Az más kérdés, hogy az orosz Premjer Ligáról egyelőre nemigen vesz tudomást Európa: meccseiről nem számol be az európai mértékadó média, és egyelőre a kontinensen ismert nagy fociszponzorok is elkerülik.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Dzsudzsák
  • Szavazzon! Jól vagy rosszul döntött Dzsudzsák?
  • Dzsudzsák hatmilliárdért elhagyja Mahacskalát
  • Tömeghisztéria Dzsudzsák kispályás meccsén
  • Dzsudzsák vérverejtékes visszatérésre számíthat
  • Nyilatkozatok Dzsudzsákék győzelme után
  • Gera Zoltán nagy fájdalma
  • Mourinho nemet mondott a dagesztáni álomajánlatra
  • Dzsudzsákék az angol kapitányt kerülgetik
  • Dzsudzsák már a jövő héten visszatérhet!
  • Videó Dzsudzsák őrületes búcsúztatójáról

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.