Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-07-09 19:00:00

Egyedülálló módon szabadulnának a hátrányos helyzetből

Sárkányünnep a freskófaluban

Második alkalommal tartanak Sárkányünnepet a Borsod megyei, freskófalunak is nevezett Bódvalenkén.

Az elsősorban romák lakta kistelepülés házainak falán már tizennyolc alkotás díszeleg. Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni.


Egyedülálló a világon

A kisközség házainak falán ugyanis a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata van kialakulóban. Már tizennyolc monumentális freskó készült el – egy éve kilencet lehetett számolni –, és ha valaki Hidvégardó irányából érkezik, a „látvány elképesztő, egyszerre meghökkentő és gyönyörű, beilleszkedve a tájba” – mondta Pásztor Eszter, a bódvalenkei projekt vezetője szombaton az MTI-nek. Emlékeztetett arra, hogy a freskófaluprogram egy éve kezdődött. Az ötletgazdák reményei szerint ezzel turistákat vonzanak a településre, ami munkahelyeket, de legalábbis egy kis kiegészítő jövedelmet teremthet az itt élőknek.


Művészet a házak falán
Fotó: falu.blog.hu
 

Az első Sárkányünnepet tavaly tartották, akkor a Bódva menti rendkívüli árvízi helyzet és a sok-sok eső nehézséget okozott. Ettől függetlenül több százan vettek részt az eseményen, az idei rendezvényre pedig még több embert várnak. A sárkányünnepet hatalmas előkészületek előzték meg – fűzte hozzá. Az ünnepre neves cigányzenészeket, énekeseket hívtak meg, hogy improvizáljanak a freskók előtt.

Pásztor Eszter kifejtette: Bódvalenkén megszületett a csoda, kiemelte a Zoran Tairovic szerb cigány festő alkotását, amellyel értékelése szerint elkészült az első világszínvonalú kép. A freskó háromrészes, egy 36 méter hosszú falon látható, és az Ego, Id, Superego címet viseli. – Zoran úgy készítette el a képet, hogy nem festette tele a falat, ettől az alakok úgy tűnnek, mintha a házfal előtt lennének, háromdimenziós ábrázolásban – magyarázta.
 


Színes programok

A programvezető arról is beszámolt, hogy a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között. A meghívott zenészek félórás váltásban vonulnak egyik képtől a másikig, ott improvizálnak, elmesélik a látottakat, majd ezt követi a sárkányvágta, a sárkánymese, koncertek - ahol egyebek mellett fellép a Besh o droM, a Romano Teatro –, aztán amatőrök és profik együtt zenélése, valamint utcabál zárja a programot.

A programban emellett rengeteg játék szerepel, és lesz főzőverseny is. Ezen a napon Bódvalenke bevezeti a helyi pénzt, a lenkést – jegyezte meg Pásztor Eszter, hozzátéve, hogy a Bódvalenke-Freskófalu egyike volt annak a 27 projektnek, amelyeket az Erste Foundation társadalmi integrációs díj pályázatán Country Winner/Honorary Award elismerésben részesítettek a Kelet-Közép-Európából nevezett 1867 közül.

 

–MTI–

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
  • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
  • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
  • Láthatatlan cigányok
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
  • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
  • Életet mentenek a gyerekrajzok
  • Miért zaklatják az édesanyákat?
  • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
  • Adventi road-movie Borsodban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.