Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-10-20 20:30:00

Egységesítő családtörténetek

Fotóalbum a legkiválóbb magyar romákról

Závada Pál író és Korniss Péter fotóművész 24 roma kiválóságot – kutatókat, művészeket – mutat be most megjelenő képes albumában. A két Kossuth-díjas művész átvitt értelemben a romák megbélyegzése ellen küzd.

Az Egy sor cigány – Huszonnégy mai magyar című könyv ötlete baráti koncepció alapján született, amerikai inspirációra. Timothy Greenfield-Sanders fotográfus és Elvis Mitchell filmkritikus 2008-as A feketelista című kötete afroamerikai honfitársaik portréját rajzolja meg. Nem véletlen, hogy Závadáék ötlete a romagyilkosságok után született: ezzel a kötettel szerették volna szolidaritásukat, értékszemléletüket megmutatni. Míg Korniss műtermében a képek készültek, a szünetekben az író meginterjúvolta a kötet szereplőit.

Kivételesek az alanyok, s nemcsak azért mert atipikus életutakat jártak/járnak be egy olyan társadalomban, ahol – a kutatások szerint – egy cigánysorról induló tehetséges fiatalnak százszor többet kell tennie azért, hogy ugyanoda eljusson, mint egy jól szituált családi körülmények közül érkező, nem roma kortársának. Kivételesek, mert választott területükön, szakmájukban kiválóak, kimagasló eredményeket produkálnak, s ezzel szűkebb-tágabb környezetükre is hatással vannak. Szerepelnek a könyvben zenészek: Oláh Kálmán világhírű jazz-zongoraművész, zeneszerző, Szalóky Ági énekesnő és Farkas Róbert, a Budapest Bár hegedűművésze. Alaposabban megismerhetjük a költő Jónás Tamás vagy a biológus Orsós Zsuzsanna életútját. De felbukkan itt katona (Szajkó Gyula) és rendőr (Rostás Ottó) is.

 

Életutak

A válogatás szempontjait (többek között életkor, magyarországi származás területileg) Závada Pál az előszóban taglalja, ezek közül csak a származástudatot emelném ki: érdekes, mennyire szétrajzó az identitástudat-beli megoszlás a portréalanyok között is a hagyományok tudatos ápolásától a származást mint tényt elfogadó, de a jelent nem meghatározóként kezelő attitűdig.

„Ilyenkor óhatatlanul előjön belőlem a szociológus, és észreveszek háromféle életutat. Az elsőbe azok tartoznak, akik a szülők által kitaposott úton jutottak tovább -- például a muzsikusok és a nem első generációs értelmiségiek. A második csoportba tartozók szülei mint kétkezi dolgozók tettek hatalmas erőfeszítéseket, hogy gyerekeik többre jussanak, tanuljanak, és akár értelmiségi vagy művészpályára kerüljenek" – magyarázta az író. A harmadik csoportba azokat sorolta, akik önerőből, szülői háttér nélkül, sokszor a nehéz családi körülmények ellenére tudták megvalósítani vágyaikat. „Ők legtöbbször csak magukra számíthattak, néha egy-egy tanár vagy idősebb barát segítette boldogulásukat" – mutatott rá Závada Pál.

Nyilván a válogatók érdeme (is), hogy a Corvina Kiadó által megjelentetett könyv egyik portréalanya sem köthető politikai érdekképviselethez, illetve az általa elért eredmények mindig szakmai-művészi teljesítményekhez kapcsolódnak. Ami (még) szembeszökően egységesíti a portrékötet (album) egyes fejezeteit: a nyilatkozók családi archívumból válogatott fényképeivel illusztrált leszármazás-, illetve családtörténete, a nagyszülők nemzedékén túlmutató emlékezet, mely a leírtak alapján identitástudatuk, személyes (emlékezetes) létük, jelenlévő, mindennapjaikat meghatározó, élő, továbbadandó öröksége – ez pedig jellegzetes kulturális hagyománytudatra utal, amely már önmagában is becsülendő nagy kincs.


Simon Péter

A kép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Cigányság
  • Cigányok között az egykori neonáci (riport)
  • Csak a bűnöző cigányok kerülhetnek a médiába?
  • Láthatatlan cigányok
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A jezsuita atya bírálja a romapolitikát
  • Mit csinálnak a cigányok karácsonykor?
  • Életet mentenek a gyerekrajzok
  • Miért zaklatják az édesanyákat?
  • Hazugság miatt égették fel a cigánytelepet (videó)
  • Adventi road-movie Borsodban

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.