Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-09 19:30:00

Cenzúrázott menyasszony és Fekete kő

Botrányok a Velencei Biennálén

Az azerbajdzsáni kormány az iszlámot sértő szobrokat távolíttatott el pavilonjáról az 54. velencei képzőművészeti biennálén.

A biennálé szóvivője csütörtökön megerősítette a hírt. "Értesítettek róla minket, de amíg a kormány nem ad hivatalos magyarázatot, addig nem reagálhatunk" - fejtette ki Claudia Zini.
A kormány egyelőre hallgat, eközben az érintett művésznő és a kurátor cenzúrára panaszkodnak. Az érintett két szobor Aidan Salakhova absztrakt alkotásai, amelyek az ország pavilonjának bejáratát ékesítették. A Waiting Bride (Várakozó menyasszony) egy teljesen fekete fátyolba burkolt nő alakja. A Black Stone nevet viselő szobor pedig a muszlimok által tisztelt mekkai Fekete követ ábrázolja vaginához hasonlító márvány keretben. (Politikusokon tapostak Velencében)

A szobrokat Ilham Aliyev azeri államfő utasítására először csak letakarták, majd el is távolították. Aliyev az elmúlt héten látogatott el a pavilonba, és úgy találta, hogy az alkotások sértik az iszlám tekintélyét, így Azerbajdzsánt is (képünkön a letakart és a fátyol nélküli szobrok).

"A művészet eltávolítása cenzúra, és ez jobban sérti az ország tekintélyét, mint maguk a szobrok" - tiltakozik Dzsingisz Farsalijev, a pavilon megbízottja, Beral Madra kurátor és Aidan Salakhova. Az orosz média is cenzúrának értékelte az esetet csütörtökön. Velencében november 27-ig látogatható az azerbajdzsáni pavilon, ahol Salakhova művei mellett hat másik művész alkotásait is kiállították. A művésznőnek Moszkvában és azerbajdzsán fővárosában, Bakuban is van galériája. Művészetében jellemzően megjelenik a női szexualitás és a szaporodás motívuma.

mti
 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.