Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-06-08 13:58:00

Angela Merkel és Silvio Berlusconi

Politikusokon tapostak Velencében

Felháborodást váltott ki a velencei biennálén bemutatott egyik alkotás, amely a véleményszabadságot semmibe vevő befolyásos hírességeket ábrázol. Angela Merkel és Silvio Berlusconi az ihletadók között.

Thomas Kilpper német művész a Forradalmi szólásszabadság címet viselő munkája politikusok portréiból készült padlómozaik. A művész a politikai élet olyan szereplőinek arcát mintázta meg, akik megítélése szerint semmibe vették a véleményszabadságot. A biennále közönsége így többek közt Anders Fogh Rasmussen volt kormányfő, jelenlegi NATO-főtitkár, Pia Kjaesrgaard, befolyásos jobboldali populista politikus, valamint a hírhedt Mohamed-karikatúrákat jegyző Kurt Westergaard arcképén sétálgathatnak.

A dán pavilonban bemutatott alkotást a dán lapok kiszámíthatónak és iskolásnak nevezték, a Mohamed-karikatúrákat 2005-ben közlő Jyllands Posten című lap vezércikkében sajátságosan súlytalan provokációnak nevezte a művet. "És ez akkor is igaz, ha a művész arra kérte volna a látogatókat, töröljék lábukat a terroristavezérek, a határozott arcélű imámok vagy épp Mohamed próféta képmásába" - írta lap.

Az összesen 33 portré mások közt Angela Merkel német kancellárt, Silvio Berlusconi olasz kormányfőt és a Jyllands Posten korábbi kulturális vezetőjét, Flemming Rosét mintázza meg
A dán sajtó és Per Stig Moller kulturális miniszter éles bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy a Dánia pavilonjában képviselt 18 művész közül csak kettő dán.

mi, mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.