Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-05-17 09:39:00

Bob Dylan cáfolta, hogy cenzúrázták

A világhírű zenész válaszol a kellemetlen vádakra

Megelégelte a bírálatokat a nemrég Kínában turnézó Bob Dylan, amik szerint kommunista pénzekért hagyta magát cenzúrázni, s egyúttal feladta elveit, szabadságeszményét.

Miután körbejárta a világot a hír, hogy Peking áprilisban cenzúrázta a majdnem hetven éves folk-rock legenda Bob Dylan kínai koncertkörútján az előadott dalok listáját, minap a zenész hivatalos honlapján cáfolta az erre vonatkozó információkat. Dylan ragaszkodott ahhoz, hogy semmit sem tudott a cenzúráról, és azt állította, tőle a kínai kormány csak arról érdeklődött, milyen dalokat fog előadni. „Azt követően én és zenekarom azt játszottunk, amit előre elterveztünk” – jelentette ki. (Támadják Bob Dylant vietnami koncertje miatt)

A turnéról eddig megjelentek szerint a zenész dalait valóban cenzorok fésülték át pekingi fellépése előtt, de a közönség így is meleg fogadtatásban részesítette a művészt.
A 69 éves folk-rock legendát azonban keményen bírálta a New York Times hasábjain a Pulitzer-díjas Maureen Dowd. „Már az felér egy árulással, hogy a hatvanas évek nagy trubadúrja, aki folyton a szabadságról zengett himnuszokat, fellép egy diktatúrában és nem adja elő híres szerzeményeit” – írta Dowd, aki azt is kifogásolta, hogy Dylan nem zenélte el Hurricane című – egyébként 1976 óta sehol nem játszott  – dalát Kínában. „Hagyta magát cenzúrázni, felmarkolt egy csomó kommunista pénzt, majd vette a kalapját” – folytatódott a kritika, amelyben Dowd azt is Dylan szemére vetette, hogy nem szólalt fel a világszerte ismert ellenzéki művész, Aj Vejvej mondvacsinált vádak alapján történt letartóztatása ellen. Mint ismert, a Hurricane tartalmaz egy olyan szövegrészletet is, amely – szabad fordításban – egy férfiről szól, „akit a hatóságok azzal vádolnak, amit soha nem követett el”. (Kína kegyetlenül elbánik az ellenzékiekkel)

Tavaly ilyenkor Bob Dylan éppen lemondta ázsiai turnéjának számos koncertjét, mert nem engedélyezték számára, hogy fellépjen Kínában, Hongkongban és Tajvanon nagy sikerű japán turnéja után. „Mivel a kínai kulturális minisztérium nem adott engedélyt a sanghaji és pekingi koncertekre, nem maradt más választásunk, mint lemondani a többi ázsiai fellépést is” – jelentette ki újságírók előtt Jeffrey Wu, a turné szervezője. Wu szerint a kínai kulturális tárca tavaly megszigorította a külföldi előadók számára a fellépést az ázsiai országban azóta, hogy három évvel ezelőtt Björk izlandi énekesnő Tibet mellett emelte fel a hangját egy sanghaji fellépésén.

A Gehua-LiveNation produkciós cég szerint viszont a pekingi kulturális minisztérium idén szabad utat adott a zenésznek, s ötven évvel karrierje kezdete után Dylan április elején felléphetett Pekingben, Sanghajban és Hongkongban. A jegyek ára 8 és 58 ezer forintnyi összeg között mozgott. Mint kiderült, az engedélyezés feltétele éppen az volt, hogy cenzorok fésülik át az amerikai sztár dalait. Ennek következtében a pekingi közönség nem csak a Hurricane-t, hanem többek közt a Times They Are A-Changin-t, és a Blowin' in the Wind című klasszikusokat sem hallhatta. Ellenben a Hard Rain című nótát – amely tartalmaz a kínai diktatúrára vonatkoztatható, s így kritikus részeket – a művész eljátszhatta, de végig tartózkodott a politikai töltetű megnyilatkozásoktól.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.