Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-04-12 08:13:00

Háborúellenes tevékenységét már csak kevesen ismerik Ázsiában

Támadják Bob Dylant vietnami koncertje miatt

Először lépett színpadra Vietnámban a legendás amerikai énekes, Bob Dylan, akinek dalai annak idején a vietnámi háború elleni mozgalmak legnagyobb himnuszaivá váltak.

A délkelet-ázsiai kommunista ország fiataljai számára Bob Dylan neve és dalai ma már nem ugyanazt jelentik, mint az idősebb generáció képviselőinek, akik még emlékeznek az Egyesült Államok és Vietnám között dúló háború éveire. A Ho Si Minh-városában vasárnap adott koncerten ennek ellenére mintegy hatezren – köztük fiatalok és külföldiek – köszöntötték a zenész legendát.

A múlt hét közepén Pekingben megrendezett koncerthez hasonlóan a Ho Si Minh-városi fellépésen sem csendültek fel a zenész legismertebb politikai tartalmú dalai, köztük a The Times They Are A-Changin és a Blowin in the Wind című számok. A kínai hatóságok, amelyek tavaly nem engedélyezték az amerikai zenész fellépését, most a műsor program előzetes jóváhagyása ellenében egyeztek bele a koncertbe.

A vietnámi külügyminisztérium szóvivője, Nguyen Phoung Nga nem tudott egyértelmű választ adni arra, hogy Dylan műsorát hazájában is előzetes cenzúrának vetették-e alá, de mint mondta, ez egy teljesen bevett gyakorlatnak számít a délkelet-ázsiai országban.

Néhányan azonban keményen bírálták a zenészt. „Dylannek szégyellnie kellene magát" – adott hangot véleményének Brad Adams, a Human Rights Watch emberi jogi szervezet egyik vezetője, aki úgy vélte, az amerikai énekesnek nem kellett volna meghajolnia a cenzúra előtt.

A korábban szegénységtől sújtott és elszigetelt Vietnám az elmúlt negyedévszázad során rendkívül gyors fejlődésen ment keresztül és sikerült felzárkóznia a világ többi részéhez. Chuck Searcy, egy 1995 óta Vietnámban élő veterán a mostani koncertet is ennek a haladásnak a részeként értékelte, annál is inkább, mivel a vietnámiak többsége ma már nem a háborúellenes mozgalmak egyik ikonját, hanem egy nemzetközileg elismert előadóművészt lát Dylanben.

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.