Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Kultúra
2011-01-28 17:42:00

Pokoli fenyegetések és Boldog zsidó

A keresztény horror az életből a vászonra lép

Kevesen várták, mégis megtörtént: a popkultúra része lett a szélsőségesen fundamentalista teológiai meggyőződéséről, antiszemitizmusáról és állandó tüntetési kényszeréről híres amerikai gyülekezet, a Westboro Baptist Church.

Az alacsony költségvetésű Shop-Stop (Clerks) szériával befutott (a sorozatban Néma Bobként domborító) Kevin Smith rendező Red State (Vörös állam) címmel készített újabb polgárpukkasztónak szánt opust, aminek bemutatóját rengetegen várták a napokban megrendezett idei Sundance Fesztiválon.

A hírverést a filmnek az is segítette, hogy a kiszivárgott hírek, valamint az előzetes szerint Smith görbe tükröt tart a fundamentalista keresztény gyülekezet, a Westboro Baptist Church elé. Az alig 70 tagú gyűlölködő közösség korábban már több ezer temetésen és rendezvényen Isten haragjával és az elhunytak, szervezők pokolra szánásával tüntetett, így várható volt, hogy a filmfesztiválon is megjelennek. Pláne, hogy ebbéli szándékukat már jó előre bejelentették, amire viszont Smith indult be: kijelentette, hogy tüntetni fog a filmje ellen tüntetők ellen.


„Isten gyűlöli a hétfőket”

A fenyegetést mindkét fél beváltotta: a Utah állambeli premier helyszínén 8-10 tüntető nézett farkasszemet a tucatnyi ellentüntetővel. Igaz, utóbbiak nem vették túl komolyan a „feladatukat”. Míg a westboroi aktivisták a szokásos pokolbéli fenyegetésekkel próbálták elbizonytalanítani a film támogatóit, köztük az ellentüntetőkhöz csatlakozó rendezőt, addig a gyülekezet ellenében felvonulók olyan táblákat emeltek fel, mint például „Isten gyűlöli az esős napokat és a hétfőket” és „Boldog zsidó vagyok”.

A botrányról rengeteg hírportál beszámolt, ám a filmről kevesebb szó esik. Pedig a rendező a fajsúlyos John Goodmant is megnyerte szereplőnek a sajtó által keresztény horrorfilmként emlegetett alkotáshoz. A sztori röviden: néhány amerikai fiatal online meghívást kap egy szexpartira, de a várt kellemes izgalom helyett másfajta borzongásban lesz részük. Egy fundamentalista szekta sötét terveket sző velük kapcsolatban, és számos kaland, lövöldözés és rettegés vezet a végkifejlethez. Azok a szerencsések, akik már látták a filmet azonban meglehetősen visszafogottan és cinikusan nyilatkoztak Smith legújabb alkotásáról. Szerintük a tüntetések nélkül szemernyi figyelmet sem kapott volna a film.


Sz. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.