Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2010-12-10 12:28:00

„Elizabeth Edwards a pokolban van”

Gyülekezet készül megzavarni a temetést

A Westboroi Baptista Gyülekezet tüntet a szenátorfeleség, Elizabeth Edwards mai temetésén. A gyülekezet naponta féltucatnyi eseményen hirdeti a kárhozatot, keresztényekhez méltatlan módon.

Elizabeth Edwards a korábbi elnökjelölt demokrata szenátor, John Edwards özvegye volt. A 61 éves korában rákbetegségben elhunyt asszonynak számos bűne volt a kansasi gyülekezet szerint. Például az, hogy betegsége idején azt nyilatkozta, „nem kérem Istentől a gyógyulásomat”, valamint, hogy Isten „nem az az Isten, akit én szerettem volna”. A  vallási közösség azt is az elhunyt szemére hányja, hogy amikor a család elveszítette egy autóbalesetben 16 éves fiát, nem nyugodtak bele az isteni ítéletbe, hanem „minden alázat híján” még két gyermeknek adtak életet. Mindebből a gyülekezet arra a következtetésre jutott, hogy „Elizabeth Edwards a Pokolban van”.
 

Homoszexuális áldozatok temetésén is tüntetnek

Tény, az Edwards család nem keveset tett azért, hogy felkeltse a bulvár figyelmét. A politikusról nemrégiben kiderült, hogy 2006 óta viszonyt folytat kampánya videografikusával, akitől született is egy gyermeke, mire Elizabeth elköltözött a férjétől. A botrányt hónapokon át gerjesztő könyvek, interjúk és nyilatkozatok alaposan megtépázták a politikus hírnevét. Edwards egy ideig próbálta menteni a menthetőt, s egyszer még arra is rávette kampánystábja egyik férfitagját, hogy mondja magáénak a gyermeket. Azóta a Barack Obamával szemben alulmaradt demokrata elnökjelölt mindent beismert.

A 71 tagú westboroi gyülekezetet  a BBC  2007-ben „Amerika leggyűlöltebb családjaként” említette. Jó részét a család és a rokonok alkotják, a közösséget 1955-ben alapította az idén 81 éves Fred Phelps. A gyülekezet jóformán csak nevében baptista: nem tagja semmilyen baptista szövetségnek.

A gyülekezet plakátja: Isten gyűlöli Elizabeth Edwards-t; Elizabeth Edwards a pokolban van

Nem ez az egyetlen dolog, ami ellen protestál a tüntetésekben jeleskedő gyülekezet. A hívek gyakorta ostorozzák a homoszexualitást (számos ilyen honlapot is működtetnek, például a GodHatesFags.com oldalt), időnként meggyalázzák az amerikai zászlót, s mivel nem értenek egyet a hadviseléssel, gyakran a külföldön elesett amerikai katonák temetéseit is megzavarják.

Különös módon az összes svédországi terméket is bojkottálják (volt, hogy egy üzlet előtt amiatt tüntettek, mert az svéd porszívókat is árult), mivel szerintük Svédország a homoszexualitás melegágya lett azzal, hogy perbe fogott egy a homoszexuálisok ellen felszólaló lelkészt. Máskor a homoszexualitásuk miatt meggyilkolt emberek temetéseit zavarták meg tüntetésükkel. 
 

Hálaadás szeptember 11-ért

A legnagyobb vihart azonban transzparenseik, megszólalásaik kavarják. A gyülekezet rendszeresen „hálát ad Istennek” a 2001. szeptember 11-i terrortámadásért, halott katonákért, földrengésekért, cunamikért, mert azok szerintük Isten igazságos ítéletei, és ezért üdvözlendő események. Két éve például, mindössze két nappal a májusi szecsuáni földrengés után egy sajtóközleményben adtak hálát a sok kínai áldozatért, és azért imádkoztak, hogy legyen „még sokkal több földrengés, hogy még sok ezernyi hálátlan kommunista haljon meg”. 

A gyülekezet előszeretettel mutat fel olyan transzparenseket is, mint például „Isten gyűlöli a buzikat”. Tavaly pedig, Michael Jackson temetésén bemutatták a popzenész „We Are the World” (Mi vagyunk a világ) slágerének átiratát, a „God Hates the World” („Isten gyűlöli a világot”) című számot. A gyülekezet meggyőződéssel vallja, hogy a világban előforduló rossz a homoszexuálisok miatt történik, az efféle életmódot Isten mindennél jobban gyűlöli, és főbenjáró bűncselekményként kellene büntetni.

A westboroi gyülekezet szerint Isten a zsidókat is gyűlöli. Számos zsinagóga, holokausztmúzeum előtt és ellen tüntettek már, szerintük az afro-amerikaiak és a keresztények elleni állítólagos zsidó holokauszthoz képest „valószínűleg elenyésző” a „mocskos buzi kéjvágytól és pénzvágytól hajszolt” zsidók által elszenvedett náci üldöztetés és tömeggyilkosságok. A közösség szerint „Isten gyűlöli Izraelt”, és persze előjönnek az évezredes antiszemita toposzok is, miszerint „a zsidók ölték meg Jézust”.

Vélekedésük szerint egyébként Barack Obama elnök az Antikrisztus, és ő fogja a világ hadseregeit vezetni Izrael ellen. Nézeteik szerint szinte valamennyi más vallás és az övékétől eltérő nézet, teológiai álláspont egyenlő a nyílt ördögimádattal. A római katolikus híveket például szimplán vámpíroknak és drakuláknak hívják, szerintük XVI. Benedek pápa „minden pedofil keresztapja”. Phelpsék a protestánsokról is leszedik a keresztvizet, úgy vélik, szinte minden egyes felekezet minden lelkésze hamis próféta.

A BBC által három évvel ezelőtt leforgatott dokumentumfilmben azt is megkérdezték a gyülekezetet vezető családtól, nem gondolják-e, hogy tetteik sajátos módon valósítják meg az evangéliumi örömüzenet hirdetését. A felvetésre Shirley Phelps-Roper azt válaszolta, hogy csak a riporter szerint feladatuk a lelkek megnyerése. Szerintük fő küldetésük az, hogy belemásszanak az emberek arcába, és szembesítsék az embereket azzal a gonoszsággal, ami ott van bent a szívükben.

Bár ami a szembesítést illeti, lehet oka ennek a gyülekezetnek szégyenkezésre. Idén májusban, a rockénekes Ronnie James Dio temetésén is megjelent a gyülekezet néhány tagja, és arra figyelmeztette a több ezer gyászolót, hogy az énekes sátánimádó volt, amiért nyilván a pokolban ég. Dio özvegye csak annyit mondott: „Ronnie gyűlöli az előítéletet és az erőszakot. Fordítsuk hát a másik orcánkat azok felé, akik csak arra képesek, hogy az általuk ismeretlent gyűlöljék. Mi csak azt tudjuk, hogyan szeressük azokat, akiket ismerünk.”

Szirkon Berta


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Máshitűek
  • Interjú: Tóta W. Árpád a vallási élményeiről
  • Korea magyar szemmel 1. rész - Szöul (videó)
  • A világ legnépszerűbb vallásai
  • Mi az a bibliodráma?
  • Nők az iszlámban: Ezeregyéjszaka, a történeti forrás
  • Új, vallásközi egyetem: a jó erkölcs jó üzlet?
  • Mégsem tiltják be a szent szöveget
  • Az alkoholnak és a bikininek mennek neki a szélsőségesek
  • Ahol a zsidók kiirtását iskolában tanítják
  • Egyháztörvény: marhákkal a Parlament előtt
  • További cikkek Westboro
  • Egy baptista csoport szerint Isten küldte Breiviket
  • Katonafeleségek a gyülekezet ellen
  • Melegek temetésén gyalázkodhat a kisegyház

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.