Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-13 19:55:00

Az ügynök halála: kivégezték az oroszok?

"Nukleáris terrorizmusnak" minősítette Alekszandr Litvinyenko néhai orosz titkosszolgálati ügynök öt évvel ezelőtti meggyilkolását a család jogi képviselője az ügyben folyó londoni igazságügyi vizsgálat csütörtöki meghallgatásán.

Litvinyenkót, az orosz állambiztonsági szolgálat (FSZB) volt alezredesét - aki tizenegy éve Londonba szökött és az orosz vezetés politikáját súlyosan bíráló nyilatkozatokat tett - 2006 novemberében, a szervezetébe juttatott hatalmas adag polónium 210-es sugárzó izotóppal ölték meg. A mérgező anyagot a Scotland Yard vizsgálata szerint Litvinyenko teájába csempészték az Egyesült Államok londoni nagykövetségének közvetlen közelében lévő elegáns Millennium Hotel bárjában, ahol a dezertőr exügynök 2006. november 1-jén két másik orosszal találkozott.
Később a szállodai személyzet több tagjának szervezetében is kimutatták a sugárzó izotóp nyomait.

Nagy-Britannia 2007-ben hivatalosan vádat emelt a fő gyanúsított, Litvinyenko egyik teapartnere és volt ügynöktársa, Andrej Lugovoj ellen, akit azóta parlamenti képviselőnek választottak hazájában.
Sem az orosz állam, sem Lugovoj nem ismerte el soha felelősségét Litvinyenko haláláért, és Moszkva elzárkózott a gyanúsított kiadatásától. A kiadatás megtagadását diplomaták kölcsönös kiutasítása követte, és a két ország viszonya azóta is fagyos, amin David Cameron brit miniszterelnök nemrégiben tett moszkvai látogatása sem enyhített sokat.

Az ügy azonban a brit rendőrségi vizsgálattal még nem zárult le, az angol-walesi törvények ugyanis "váratlan, illetve erőszakos halálesetek" körülményeinek felderítésére minden esetben külön - gyakorlatilag bírósági eljárás formáját öltő - halottkémi vizsgálatot is előírnak.
Ennek csütörtöki tárgyalási napján Ben Emmerson, Litvinyenko családjának ügyvédje elmondta: a gyilkosság óta 700 embert kellett megvizsgálni annak kiderítésére, hogy nem került-e szervezetükbe radioaktív anyag, és számos londoni helyszínt hónapokig zárva kellett tartani sugárszennyeződés miatt.

Az izotóp nyomait annak idején valóban kimutatta a brit rendőrség minden olyan helyszínen, ahol a gyilkosság végrehajtójának tekintett Lugovoj 2006 őszén Londonban megfordult, sőt még a British Airways légitársaság azon repülőgépén is megtalálták nyomokban a rendkívül mérgező anyagot, amelyen a volt ügynök Moszkvából Londonba utazott.

Emmerson szerint az ügy felveti "annak súlyos gyanúját", hogy Litvinyenko az "orosz állam által elrendelt kivégzés" áldozata lett. A jogi képviselő kijelentette azt is, hogy a gyilkosság "London utcáin elkövetett nukleáris terrorizmussal" ért fel.

Litvinyenko sokak szerint azzal vonta magára az orosz állambiztonság haragját, hogy nem sokkal dezertálása után kiadott könyvében azt állította: nem csecsen terroristák, hanem az orosz titkosszolgálatok álltak az 1999-ben elkövetett, több száz emberéletet kioltó moszkvai házrobbantások mögött, amelyek után hadműveletek kezdődtek Csecsenföldön.

 

MTI


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Terrorizmus
  • Eljárás nélkül tartják fogva a rabokat
  • A keresztény és az öngyilkos merénylők
  • A vírus, amely könnyen biológiai fegyver lehet
  • Öt éve elrabolt FBI-ügynök kéri Amerika segítségét
  • CIA-ügynököket tartóztattak le a hatóságok
  • Amerika fél a terrorizmustól, de a gazdaságtól jobban
  • Csőbombás terroristát fogtak el New Yorkban
  • Mi motiválja valójában a terroristákat?
  • „A mi keresztünkön nincsen horog”
  • Kiszabadultak az emberrablók karmaiból

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.