Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-11-12 08:00:00

Illegális csapdákat állítanak az orvvadászok

Vándormadarak milliói repülnek a halálba

Idén akár 4 millió madár eshet áldozatul az illegálisan csapdát állító orvvadászoknak Spanyolországban – állítják az állatvédők. Az elejtett vándormadarakat pedig az éttermek vásárolják fel.

Ahogy az késő ősszel megszokott, a spanyol égboltot költöző madarak sokasága népesíti be, erre az időszakra vártak a kelet-spanyolországi Castellón és a szomszédos provinciák orvvadászainak ezrei. Elérkezett az idő, hogy ragacsos gallyakkal és tövisekkel felszerelt csapdáikat bevethessék.


Kulturális örökségre hivatkoznak

Az illegálisan elejtett madarak többsége a spanyol bárokban végzi, mint egy ropogtatni való csemege, a tapas. A csapdázás a helyiek szerint része a római korba visszanyúló kulturális örökségüknek. „Már pompeji mozaikokon is láthatók „ragacs” csapdák, ez egy olyan hagyomány, ami évszázadok óta létezik, és aminek fennmaradásáért továbbra is mindent meg fogunk tenni” – mondta Miguel Angel Bayarri, a csapdaállítók szervezetének, az Apavalnak egyik tagja.

A vadászat énekes rigóra, léprigóra és szőlőrigóra nem illegális, de a módszer, ahogy történik, az, annak ellenére is, hogy a törvényalkotók sok kísérletet tettek már bizonyos kivételek engedélyezésére. Az állatvédők szerint azok a kínszenvedések, amiken a madárkáknak keresztül kell menni – miközben összeragadt szárnyaikkal verdesve próbálnak elmenekülni, mígnem nyakukat törve vagy fejüket összezúzva elpusztulnak, – szembe megy mindenféle uniós állatvédelmi normával. „Született már ez ellen ítélet Madridban és Luxembourgban is” – közölte Mario Gimenez, a SEO/Birdlife valenciai szervezetének vezetője.


Az énekes rigó az egyik áldozat. Fotó innen

Tény az is, hogy öt „ragacs” csapdába esett madár közül legalább kettő nem is rigóféle, évente több százezer egyéb vándorló madárfaj, mint például vörösbegy, barátposzáta, csilpcsalp füzike vagy házi rozsdafarkú egyede is áldozatul esik. A csapda kíméletlen a nem vonuló madarakkal szemben is, sokszor ragadnak bele Spanyolországban honos más énekes madarak és baglyok. „Ez csak akkor történhet meg, ha valaki rosszul használja a csapdát. A mi tagjaink csakis rigót ejtenek el” – véli Bayarri.


Politika és madárkínzás

Az állatvédő szervezetek tagjai azt mondják, itt az ideje, hogy a valenciai regionális parlamentbeli politikusok – akiknek a csapdák engedélyezési kísérletét a spanyol felsőbb bíróságok elutasították – nyilvánosan ellene mondjanak egy olyan tradíciónak, amely ellentétes minden uniós jogszabállyal. Azonban a helyi tradíciókkal szembeni fellépés korántsem biztos, hogy sikeres lesz, a csapdázás a valenciai régióban ugyanis egyfajta nagy népszerűségnek örvendő hétvégi időtöltésnek számít.

A vadászat folytatódik, annak ellenére, hogy az Apaval idén felkérte tagjait, ne állítsanak csapdákat. Most madárhangokon szóló hangszórók segítségével csalogatják a fákon elrejtett csapdáikhoz az áldozatokat, hogy azokat, miután hasznavehetetlenül összeragadt szárnyaikkal a földre estek, agyonüssék.

A Spanyol Környezetvédelmi Hivatal emberei legalább 340 működő „ragacs” csapdát számoltak össze az elmúlt hetek során, ezek egyelőre csak a vadászidény kezdetét jelző számok, tavaly ugyanis volt, hogy egyszerre kétezret is találtak. Habár 200 ezer eurós büntetés is kiszabható a tetten ért csapdát állítókra, úgy tűnik, ez sem tántorítja el őket a vadászattól. Az elejtett madarakat jól fizető éttermeknek és bároknak értékesíthetik „fű alatt".

Az állatvédő szervezetek tagjai attól tartanak, hogy az esedékes spanyol választások következményeként a törvényhozók ismét szemet fognak hunyni az illegális madárpusztítás felett. „ A Néppárt várhatóan győzni fog, és ez az a párt, amelyik megpróbálta legalizálni Valenciában a csapdázást. Mi nem akarunk új kormányt, amelyik visszaforgatja az idő kerekét” – mondta Gimenez.


Szederkényi Márk

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Isten állatkertje
  • Az MSZP teljesen megőrült
  • Gyászolnak-e az állatok? A teológus válaszol
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • A tigris szereti a lovat
  • Sólyom rózsaszínre festve
  • Lilát borjadzott egy szerb tehén
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nagy az Isten állatkertje
  • Kóbor kutyák lephetik el Budapestet?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.