Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2011-05-18 12:18:00

Csak hatásvadászattal lehet célt érni?

Élve vagy halva - abortuszellenes plakátok a világból

Elrettentés és szívhez szóló nyomásgyakorlás, e két véglet között mozog a nemzetközi abortuszellenes plakátok trendje.(galériával)

A nemzetközi abortuszellenes plakátok egyszerre használnak észérveket, és próbálnak hatni a legmélyebb érzelmekre is. A különböző jelszavak, rövid, figyelemfelhívó gondolatok általában egy-egy tömör mondatra épülnek, amik a tervezők szándékai szerint felrázzák, elgondolkodásra késztetik a nézőt. Emellett a vizuális kidolgozás inkább az érzelmekre próbál hatni, amellett, hogy a leghatásosabb plakátok nyilvánvalóan ügyesen játszanak a figyelemfelkeltés egyéb eszközeivel is.

Amerikai abortusz-ellenes plakátok 1. (a galériához kattintson a képre!)

Obamával kampányolnak – egy veszélyeztett faj

Gyakran szoktak népszerű személyeket ábrázolni plakátokon, akiknek az abortuszt támogató érvek szerint (ha komolyan vesszük őket), meg sem szabadott volna születniük: hátrányos helyzet, nem tervezett fogantatás, teljes esélytelenség a normális nevelésre és a normális életre. Így nézett ki Barack Obama jövője is, amikor megfogant. Itt jelenleg a világban elért pozíció és a személy fogantatása körüli élethelyzet közti kiáltó különbség adja az üzenet erejét. De hasonlóképp szokták kifigurázni az abortuszpártiak véleményét, amikor az ő érvrendszerükszerint bebizonyítják,, hogy Beethoventől Einsteinig rengeteg szellemóriásnak kellett volna már az anyaméhben exitálnia (halmozottan hátrányos helyzetű szülők, genetikai problémák, sttb). Ugyanakkor az amerikai plakátoknál például megjelennek a célzott közönségnek szánt üzenetek is: ilyenek az afroamaerikaiak számára készült, több esetben nagy botrányt kavart abortuszellenes képek is. Ezek a képek egyszerre mutatják be a fekete kisebbség hátrányos társadalmi helyzetét, és az abortusz élet-ellenességét.


Amerikai abortusz-ellenes plakátok 2. célközönség a feketék (a galériához kattintson a képre!)

Az abortusz Hitlertől való – lengyel botrányplakát

Egy szétroncsolt, véres magzat mellett Adolf Hitler portréját ábrázoló házfalnyi plakáttal tiltakozott 2010-ben a katolikus Lengyelországban a terhességmegszakítás ellen egy radikális lengyel abortuszellenes társaság. A helyi sajtó beszámolója szerint a 200 négyzetméteres molinón, amit a nyugat-lengyelországi Poznan városának egy forgalmas csomópontjában feszítettek ki, az alábbi szöveg áll: „Az abortuszt a lengyel nők számára Adolf Hitler vezette be 1943. március 9-én.” A szöveg a náci Németország egykori törvényére utal, ami megengedte a terhességmegszakítást az általuk alacsonyabb rendűnek tekintett népcsoportok számára, míg az „árja fajú” németeknek megtiltotta.

Az abortuszt Hitler találta ki - lengyel sokk-plakát 2010-ből

„A magzatelhajtás elleni harcban szelíd módszerekkel már semmilyen hatást nem lehet elérni” – érvelt akkor a Gazeta Wyborzca című napilapnak Mariusz Dzierzawski, az akciót kezdeményező Pro társaság egyik vezetője, azt állítva, hogy a tiltakozásra nem maradt más választásuk.

A társaság akciója különösnek volt mondható, tekintve, hogy Lengyelországban Európa egyik legszigorúbb abortusz elleni törvénye van érvényben. Az erősen katolikus országban csak abban az esetben megengedett a magzatelhajtás, ha a nő nemi erőszak vagy vérfertőzés következtében esett teherbe, ha veszélyben forog az anya egészsége vagy élete, illetve ha a magzatnál visszafordíthatatlan fejlődési rendellenességet találnak.


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Abortusz
  • Új holokauszt – kiirtják az örmény lánygyermekeket?
  • Betiltották volna az abortuszellenes darabot a szocialisták
  • Folytatódhat az Úristen videójátéka
  • Így változtatnák az abortusztörvényt
  • A hatóság vizsgálja, miért szülhetett nyolc gyereket
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Abortusz: miért nem?
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Mégsem vonták el az abortuszra szánt pénzt
  • Abortusz helyett: több ezren választották az örökbeadást

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.