Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-20 13:30:00

Gorbacsov is imádkozott benne, végül 57 millió dollárt ért

Katolizálták az evangéliumiak Kristály Katedrálisát

Eddig egy 10 000 tagú evangéliumi „megachurch”, azaz óriásgyülekezet tartotta fenn, de a közösség csődbe ment. A lenyűgöző építmény végül 57,5 millió dollárért, 42,4 millió euróért lehetett katolikus székesegyház.

A római katolikus egyház az amerikai evangéliumi keresztény „világ” egyik csodájaként számon tartott kristálykatedrális boldog, új tulajdonosa. Az alapító tiszteletes azzal vigasztalja önmagát és híveit, hogy „az egyházat nem az épület teszi egyházzá”.


Csapás vagy megkönnyebbülés?

A végrehajtó november 17-én döntött úgy, hogy a csupa-üveg, csupa-fém katedrális szépséget eladja 57,5 millió dollárért az Orange County Római Katolikus Püspökségnek. Az ítélet csapást jelent nemcsak a gyülekezetnek, hanem a Chapman Magánegyetemnek is, hiszen ők is pályáztak a templomra. De a csőd és a végrehajtó gyorsabb volt, mint az egyetemi szándék.


Ezrek imádkoztak itt
 

Philip Johnson amerikai építész álmodta meg, 1977–1980 között épült, 1990-ben fejeződött be teljesen, a Prayer Spire, az imatorony elkészültével. A földrengésbiztos épületet 10 000 üveglappal borították be, amit egy hálózatos, monumentális acélszerkezet tart. 2 700 ülőhely várta a híveket. Amerikában úgy tartják, ez az épület építészeti mérföldkő, csoda Dél-Kaliforniában.


Az „Erő órája” 

Az Amerikai Református Egyház lelkésze, dr. Robert H. Schuller tiszteletes alapította a gyülekezetet 1955-ben,  a pünkösdi-karizmatikus mozgalom irányába nyitottak. Az „Erő órája” címen közvetítették a katedrálisból a istentiszteleteket, csaknem harminc éven át. Az egész világon mintegy 20 millió nézője volt a közvetítéseknek hetente. Erős vasárnapi iskola és összejövetelek mutatták a közösség erejét. Ellátogatott ide Mihail Gorbacsov, Abdul Kalam és Al Gore is. Visszatérő vendégei voltak világhírű művészek, zenészek, énekesek, filmesek, színészek, mint például Kirk Douglas, Roy Rogers vagy Denzel Washington.


2010-ben kezdődött a baj

A hitelező úgy döntött, hogy visszaigényli az 55 millió dollár hitel fennmaradó részét, s azt még 2010-ben ki kellett fizetni. Mivel erre nem volt képes az egyház, illetve a gyülekezet, 2010 október 18-án a bírói ítélet kimondta a Kristály Katedrális eladását. Schuller tiszteletes és a presbitérium levelet írt a bírónak, melyben arra kérték, hogy csak vallási célra értékesítsék a kristály-csodát. A bíró megértő volt. A katolikus egyházzal sikerült megállapodni. Két dolgot kellett garantálniuk: egyrészt, hogy csak keresztyén üzenet hirdetésére használják az épületegyüttest, másrészt, hogy az alapító gyülekezet még három évig igénybe veheti közösségi rendezvényekre, istentiszteletekre.


Búcsú az álomkristálytól – családi nehézségekkel?

Vannak, akik az apa és fia közötti egyet nem értést okolják a templom és a gyülekezet válsága miatt is. Kétségtelen, az alapító Schuller-család anyagi és erkölcsi válságba került. 2008-ban Robert A. Schuller, az alapító tiszteletes fia visszalépett a televíziós istentiszteletek vezetésétől, amit 2006-ban vett át nyugdíjba vonult apjától. A visszalépés után a tiszteletes lánya, Sheila Schuller Colemann vette át az ügyeket, miután kötelezte magát arra, hogy apja szellemében folytatja tevékenységét. Vészjelzés volt az utóbbi években az is, hogy a televíziós nézettség és az adományok mértéke szembetűnően csökkent.


A katedrális monumentális orgonája. A világ minden sarkában hallották

A hatalmas kristályépület fenntartási költségei, az ugyancsak mega-költségű istentiszteletek, valamint a lelkészcsalád magas anyagi igényei egyre nagyobb terhet jelentettek a közösségnek. 2011 szeptemberében egyik adományfelhívásukra mindössze 173 ezer dollár folyt be. Ami megszégyenítően kevés volt a hasonló korábbi adakozáshoz képest, amikor egyetlen szóra milliók gyűltek össze.

Egy álom most látványosan véget ért. Mindenesetre az egyházat nem az épület teszi egyházzá – ahogy a tiszteletes is fogalmazott. Az viszont elgondolkodtató, hogy ez az evangéliumi alapigazság milyen drága tud lenni, a szónak pénzügyi és lelki értelmében egyaránt – túl az Óperencián, meg innen is!

 

(drbl)

Forrás: pro-medienmagazin.de

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Amerika
  • Így látnak minket az amerikai konzervatívok
  • Romneyt bírálják a vetélytársak
  • A Wikileaks miatt váltottak nagykövetet
  • Így kapaszkodik össze a vallás és a politika
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Újabb háborúra készül Amerika?
  • Így fényezik magukat a mormonok
  • Durvuló vita az elnökjelöltek között
  • Pszichopata hatalomátvétel a Wall Streeten?
  • Egymillió dollárossal akart fizetni

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.