Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-09-18 14:32:00

Luther egykori kolostorába szervezik az egyházfő találkozóját

A pápa tovább szorgalmazza az ökumenizmust

Az ökumenizmus fontosságát hangsúlyozta németországi látogatása előtt XVI. Benedek pápa. Az egyik találkozóra Erfurtban, Luther anyakolostorában kerül sor.

A katolikus egyházfő német honfitársaihoz intézett, a Vatikánból sugárzott üzenetében a csütörtökön kezdődő négynapos vizit egyik legfontosabb eseményének a német evangélikus egyház vezetőivel való találkozóját nevezte. Az esemény szellemiségét az egyházfő szerint az ökumenizmus fogja meghatározni. A II. Vatikáni Zsinattanításai alapján katolikus egyház egyik legfontosabb víziója az egységtörekvés a más felekezetű keresztényekkel. XVI. Benedek ennek fontosságát a német látogatás kapcsán tartja kiemelkedőnek.


Luther a kapcsolódási pont


Az éjfél előtt elhangzott és vasárnap reggel megismételt üzenetében külön kiemelte, hogy a találkozót abban az erfurti, volt Ágoston-rendi kolostorban tartják, ahol Luther Márton, a protestáns reformáció szellemi atyja még katolikus szerzetesként pályáját kezdte. Az egyházfő utalt arra, hogy a találkozóra az ökumenizmus jegyében kerül sor.

Benedek az eseménnyel kapcsolatban a közös imádkozás, a közös gondolkodás, valamint az egymással való párbeszéd fontosságát hangsúlyozta. Kijelentette: nagy várakozásokkal tekint berlini tartózkodása elé, örül Angela Merkel kancellárral és Christian Wulff államfővel tervezetett találkozóknak és annak, hogy beszédet mondhat a Bundestagban. A katolikus egyházfő szeptember 22. és 25. között tartózkodik Németországban, és Berlin látogatásának első állomása lesz.


Vitás látogatás, Merkel is az ökumené mellett

A Bundestag-ba szervezett beszédről egyébként mind nagyobb a vita német politikai körökben. Egyre inkább kisebbségbe kerül az a mintegy 100 ellenzéki képviselő, aki már korábban bejelentette, hogy bojkottálni kívánja azt. A szóban forgó képviselők szerint a beszéd ellentétes az állam és az egyház szétválasztásának alkotmányban rögzített alapelveivel, ezzel az állásponttal azonban a politikusok többsége nem ért egyet. Hermann Gröhe, a konzervatív CDU főtitkára a bojkottot szégyenletesnek nevezte. Egy felmérés szerint a német lakosság többsége egyetért azzal, hogy a pápa beszédet mond a Bundestagban. A tiltakozásukat bejelentő honatyáktól elhatárolódtak pártjaik: elsősorban a szociáldemokrata párt és a Zölde vezetői is. Sőt sajtóértesülések szerint úgy döntöttek, hogy az üres padsorok elkerülése érdekében az ünnepi beszédre korábbi képviselőket hívnak meg.

Angela Merkel kancellár hétvégi videó-üzenetében hangsúlyozta, hogy nagy várakozásokkal tekint a pápai látogatás elé. Az evangélikus vallású Merkel a vizit kapcsán az ökumenizmus fontosságát emelte ki. A kancellár annak a reménynek adott hangot, hogy a látogatás közelebb hozza egymáshoz a német katolikus és evangélikus egyházat.


Az egyháziak által megnyomorítottakkal is találkozik

Vasárnapi sajtóértesülések szerint látogatása során XVI. Benedek találkozik a német egyházi személyek által évtizedekkel ezelőtt elkövetett szexuális bűncselekmények áldozataival is. Az elmúlt év elején kirobbant botránysorozat rendkívül nagy erkölcsi károkat okozott a német katolikus egyháznak. Ilyen körülmények között a találkozó mindenképp fontos gesztust jelenthet.

 

-mi-/mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pápa
  • Milyen pénzügyi tárgyalást folytat Izrael a Vatikánnal?
  • Baloldali újságíró védte meg a pápát
  • A boldog pápa ereklyéi Magyarországon
  • A polgárjogok védelmét is kérte a pápa
  • Fogamzásgátlót apácáknak?
  • Nem fejezi be kubai útját a pápa
  • A csók miatt háborognak a keresztények
  • A pápa összefogásra buzdít a válságban
  • Feljelentették XVI. Benedek pápát
  • A korrupció ellen szólalt fel a pápa Beninben

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.