Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-01 09:00:00

Peking tagadja, hogy korlátozná a vallási szabadságot

Újabb feszültség Kína és Washington között

Kína nemtetszésének adott hangot, miután Amerika arra kérte Pekinget: ne avatkozzon a tibetiek jogaiba.

Kína és az Egyesült Államok újra egymásnak feszültek, miután két tibeti szerzetes felgyújtotta magát. Amerika arra kérte Pekinget, hogy bánjanak tisztelettel a tibetiekkel, Kína szerint viszont az Egyesült Államoknak nem kellene beavatkoznia az ügyekbe.


Süket fülek

Az amerikai külügyminisztérium szerdán közleményt adott ki, amelyben az áll: komolyan aggódnak a tibetiek miatt. Mint ismeretes, két buddhista szerzetes gyújtotta fel magát Kína délkeleti részén, Sichuan tartományban. A Kirti kolostor szerzetesei a vallási szabadság korlátozására próbálták ily módon felhívni a figyelmet.

Hong Lei, minisztériumi szóvivő újságíróknak nyilatkozva elmondta: nem akarják, hogy bármely ország beavatkozzon Kína belügyeibe vagy egyáltalán megkérdőjelezzék az etnikai egységet és társadalmi stabilitást. A szóvivő elmondta: a kínai kormány megvédi az etnikai kisebbségek törvényes jogait és érdekeit.


Hiába minden? A fotó innen

A Kirti kolostor mellett élő emberek azonban másképpen látják a helyzetet. Elmondták: az incidens után a hatóságok lezárták az utakat, elvágták az Internetet. A két szerzetes a Dalai Lámát éltette majd felgyújtották magukat – szerencsére mindketten túlélték az öngyulladást.

A két szerzetes közül az egyik vélhetően Phuntsog-nak, egy fiatal szerzetesnek a testvére, aki márciusban gyújtotta fel magát. Ez az eset óriási port kavart a térségben, sokan tüntettek akkor a vallási szabadságért.

A Nemzetközi Kampány Tibetért (The International Campaign for Tibet) jogvédő csoport szerint a Kirti kolostor szerzetesei tortúrának voltak kitéve, mivel a buddhista hit tiltja az öngyilkosságot. Állítják: ők maguk is érezték azokat a gyötrelmeket, amit a két szerzetes élt át az égés által.

Sok Kínában élő tibeti haragos, amiért vallási elnyomásban van részük, amiért elfojtják  kultúrájuk kiteljesedését és mert az ország többségét alkotó Han etnikum dominál mindent.

Kína azonban állítja: a tibetieknek nincs okuk panaszra, mert javult az életszínvonaluk a milliárdos befektetések óta. Az amerikai külügyminisztérium azonban másképpen látja a dolgokat. Szerintük Kínának újra kellene gondolnia a tibetiekhez fűződő viszonyát, és arra kérik a kínai vezetőeket, hogy biztosítsanak jogokat nekik, védjék meg őket a kritikus tartományokban. Mindemellett arra kérik Kínát, hogy ne nyomják el a tibetiek egyedi vallási, kulturális és nyelvi identitását.

Bármit is állít Kína, az egyre több erőszakról tanúskodó hír szerint semmi nincs rendben a Kirti kolostorban és környékén. A szerezeteseket érő folyamatos atrocitások, a mindennapos tortúrák arra késztetik őket, hogy vallásukkal ellentétes cselekedetekkel hívják fel a világ figyelmét az elnyomásra.

– mi (forrás: The News)

A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.