Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-16 21:00:00

A Falun Gong elleni hadjáratot az EU sem nézi jó szemmel

Peking fülét zavarja a remény hangja

Nem fér a bőrébe az ázsiai kommunista óriásállam: Kína – visszaélve gazdasági hatalmával – egyre több ország működtetését befolyásolja, s számára kedvező döntésekért lobbizik.

A Kínai Népköztársaság jakartai követsége felszólította Indonéziát, hogy fordítson kiemelt figyelmet a területéről sugárzott, a „külföldi Kína-ellenes erők” eszközeiként a „gonosz kultuszát” terjesztő rádióadásoknak, és intézkedjen azok megszüntetéséről. Ellenkező esetben – szólt a levél – elkerülhetetlen, hogy Jakarta pekingi kapcsolatai sérüljenek.


Poppal vegyített kommunistagyűlölet

Peking Gatot Machaliban, az Era Baru Rádió igazgatójában találta meg egyik legádázabb indonéz ellenfelét. A rádiós a Washington Post beszámolója szerint nem is hazudtolta meg magát, megszerezte a kiszivárgott pekingi levél másolatát, majd nevetségesnek nevezte a kínai kommunisták ellenlépését.


Falun Gong követők meditációs gyakorlata

 

Az 51 éves Falun Gong-követőt törvénytelen műsorszórás miatt már többször állították bíróság elé hazájában; az indonéz hatóságok – pekingi nyomásra – kiadós kampányt folytattak az Era Baru – tulajdonképpen kalózrádió − működésének a megszüntetéséért. Nem csoda: a csatorna a Kínában uralkodó kommunista párt iránti gyűlöletet popzenével és különböző, gondosan válogatott hírekkel elegyíti, sőt jobbára kínai nyelven sugároz – amit még az igazgató sem ért. Machali legutóbbi, júliusi büntetőtárgyalásán az ügyész a három bíróból álló testülettől alkut kért, miszerint a férfi fizessen egy „szerény” 5800 dolláros bírságot, kapjon egy év próbaidőt, s ha betartja a törvényt, és leáll a hatóságok szerint jogellenes műsorszolgáltatással, ne kelljen börtönbe vonulnia.

Machali 2001-ben botlott bele egy Falun Gong-találkozóba, ami azonnal és gyökeresen megváltoztatta életvitelét. „Légzőgyakorlatokat kezdtem végezni, feladtam az ivászatot, letettem a nőkről, és többé nem fizettem kenőpénzt, ugyanakkor elsajátítottam a mozgalom kínai vezetők iránti undorát, akiket mi csak gonosz gengsztereknek nevezünk” – emlékezett vissza a kezdetekre az igazgató.

Az Era Baru elleni intézkedések miatt indonéz és külföldi média-szakszervezetek azzal vádolják Jakartát, hogy meghajolt a kínai kommunisták előtt. Az érintettek viszont tagadnak. „Bennünket semmiképpen nem befolyásoltak” – jelentette ki Agnes Widiyanti, a jakartai hírközlési minisztérium műsorszórásért felelő igazgatója. Amikor viszont Kína először követelte az Era Baru és a New Era Rádió leállítását, az indonéz belügyminisztérium és más kormányzati szervek mégis sürgős tanácskozásra gyűltek össze, hogy áttekintsék (és látszólag támogassák) a kínai érdekeket – derült ki a bíróságon egy hivatalos dokumentumból. Az irat, amit indonéz belügyminisztériumi jogászok állítottak össze, megállapította, hogy Machali rádiója „zavart okozhat az Indonézia és Kína közti kapcsolatokban”. Az ügyvédek ezért javasolták a hatóságoknak, hogy – mint fogalmaztak – „ne adjanak sugárzási engedélyt a Falun Gongnak”.

Widiyanti tagadja, hogy voltak ilyen tanácskozások, miközben hangsúlyozta, hogy az Era Baru a nagyrészt kínai nyelvű sugárzással folyamatosan megsérti az indonéz törvényeket. Kína jakartai nagykövetsége a Washington Post megkeresésére sem fűzött megjegyzést tiltakozásához, úgymond „nem kíván belső dokumentumokról nyilatkozni”. Hua Ning, a képviselet szóvivője szerint országa „tiszteletben tartja a Falun Gong-követő műsorszolgáltatóval szembeni, törvényes indonéz intézkedéseket”.


A Falun Gong-médiabirodalom harca Pekinggel

Az 1999 óta Kínában betiltott Falun Gong-mozgalomnak kiterjedt követői hálózata alakult ki külföldön. A New Yorkba visszavonult alapító, Li Hongzhi és támogatói jól szervezett, fegyelmezett, rejtélyes és kitűnően finanszírozott médiabirodalmat építettek ki, hozzájuk tartozik többek között a műholdon sugárzott New Tang Dynasty Televízió, az Epoch Times napilap és a Sound of Hope (a Remény Hangja) rádió − ez utóbbival áll kapcsolatban Machali Batamban működtetett rádióállomása. A jakartai kínai nagykövetség tiltakozó levelében azt állította, hogy a Falun Gong Egyesült Államokban működő központja utasította indonéz követőit, hogy Batamban alakítsák ki műsorszolgáltatási bázisukat, ugyanakkor a mozgalmat azzal is próbálták befeketíteni, hogy az erőszakra és a terrorizmusra való hajlammal gyanúsították.


A Sound of Hope rádióadó székhelyén

 

Peking gyakran gyakorol nyomást különböző külföldi kormányokra és szervezetekre a neki nem tetsző tevékenységeket megfékezéséért, s ez a folyamat Kína gazdasági növekedésével és diplomáciai megerősödésével párhuzamosan felgyorsult. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül szakmai jogvédő szervezet például a közelmúltban számolt be arról, hogy Kína sikeresen lobbizott Vietnamban, hogy ott őrizetbe vegyenek két Falun Gong-követőt, aki ugyancsak rövidhullámú kalózrádiót működtetett.


Rajtuk Brüsszel szeme

A kínai befolyás ellen egyébként tiltakozott a Tempo, Indonézia vezető hírmagazinja, majd álláspontjához különböző helyi újságok is csatlakoztak. A brit Edward McMillan-Scott, az Európai Parlament egyik alelnöke levelet írt az indonéz államfőnek, amelyben kifejtette: „nyugtalanítja”, hogy az emberi jogokat semmibe vevő Kína simán befolyásolhatja az indonéz kormányt, hogy elhallgattassa saját – és főleg ingyenes – médiáját.

Az Era Baru Rádió időközben annak ellenére működik, hogy az indonéz rendőrség többször lecsapott a stúdióra, és közvetítő berendezéseket kobozott el. Az aprócska állomás sorsa azonban olyan fontos kérdéseket feszeget, mint például azt, hogy miként fogja felhasználni a növekvő és tekintélyelvű Kína mások elleni ütőképességét, illetve miként válaszolnak majd erre más nemzetek, különösen a demokráciák, Indonéziát is beleértve.


Hargitai Mátyás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.