Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-12-09 08:00:00

Rossz hangulat uralkodik a klímacsúcson

Mi veszélyezteti a Föld jövőjét?

Csalódás a durbani klímacsúcson. A meglepő kínai kezdeményezés ellenére is kibékíthetetlenül állnak szemben a fejlett és a fejlődő országok. A delegációknak már csak néhány napjuk van a siker elérésére.

A dél-afrikai Durban városában tartott klímacsúcson feléledt a remény, hogy Kína javaslata által a megfeneklett éghajlat-változási tárgyalások új lendületet kapnak, ehelyett a kiábrándultság fokozódik. A német környezetvédelmi miniszter, Norbert Röttgen, miután megérkezett Durban-be, nyilatkozatában kijelentette, hogy szkeptikus a kínai kezdeményezés kapcsán és pontosítást követelt.


Kína támogató, részt vevő, vagy egyik sem?

Hétfőn a kínai tárgyaló, Xie Zhenhua bejelentette, hogy Kína hajlandó aláírni egy 2020 után hatályos, jogilag kötelező erejű klímaszerződést, és ehhez kapcsolódóan öt feltételt határozott meg. Új lenne, „hogy Kína azt mondja, támogatjuk a nemzetközi elkötelezettséget, és a részesei vagyunk a nemzetközi elkötelezettségnek” – mutatott rá Röttgen. Ha ezt pontosítják, teljesen más lesz a helyzet a tárgyalásokon.

Todd Stern, az USA főtárgyalója, kevés jelentőséget tulajdonított Xie nyilatkozatának. Nekem az a benyomásom, hogy nem történt érdemi változás Kína helyzetét illetően egy jogilag kötelező megállapodás tekintetében – mondta.


Kína nyilatkozik – vagy mégsem?

Kína kedden még visszafogottabban fejezte ki magát, mint fétfőn. „Ha létrejön egy 2020-tól hatályos nemzetközi, környezeti integrációs jogi megoldás, Kína „talán” részt vesz benne” – jelentette ki Xie kedden. Majd merősítette, hogy támogatják a Kiotói Egyezmény meghosszabbítását, és felszólította a fejlett országokat, hogy hasonló erőfeszítéseket tegyenek az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. Azaz a szerződés meghosszabbítását támogassák, és fogadják el, ami a fejlődő országok számára kevesebb kötelezettségvállalást jelentene továbbra is, tulajdonképpen önkéntességet.

Az indiai környezetvédelmi miniszter, Jayanthi Natarajan hangsúlyozta, hogy egy jövőbeli megállapodás nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséről szólna. A fejlődő országoktól nem követelhetnék, hogy fizessenek, a szemükre hányva, hogy nem teljesítették a kötelezettségeiket.


Ha „megszorításról”, áldozatvállalásról van szó, csak néhány ország létezik

Röttgen követelte, hogy a fejlődő országok is jobban vegyék ki a részüket a klímavédelemből. Ez „határozottan nem megfelelő”, hogy ha valamit tenni kell, a világ mindig csak néhány fejlett országból áll, és csak mellékesen a fejlődő országokból. Ez volt a világ rendje 1997-ben a Kiotói Egyezmény elfogadásakor, de ez azóta megváltozott. Mivel ma egy sor olyan fejlődő ország van, melyek gazdasága éppúgy növekszik, mint az üvegházgáz-kibocsátása.

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára „drámai” felhívást intézett a delegációkhoz. A jelenlegi pénzügyi-gazdasági válság és a politikai különbségek ellenére is előrelépést vár a fontosabb pontokban. „A bolygó jövője a tét. Önöknek kell megvédeni minket a szakadéktól” – jelentette ki a főtitkár. Elvárásai azonban irreálisan magasak.

Az EU energiaügyi biztosa, Günther Oettinger is szkeptikus. „Az álláspontok igen különbözőek” – jelentette ki a Leipziger Volkszeitungnak. Egy kötelező érvényű klímavédelmi megállapodás még nagyon messze van. Az ENSZ környezetvédelmi programjának vezetője, Achim Steiner világszerte felszólította a kormányokat, hogy jelentősen csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A 194 ország képviselői még péntekig tárgyalnak, hogy hatékony intézkedéseket találjanak a klímavédelem érdekében. A hét elején több miniszter és államfő is kiutazott Durbanba a tárgyalásokra. Kedden hivatalosan is megkezdődtek a miniszteri szintű tárgyalások.
 


A Kiotói Egyezménnyel több probléma is van. A legfőbb, hogy csak 2012-ig van érvényben, illetve, hogy az Egyesült Államok és Ausztrália nem csatlakozott hozzá, holott az üvegházhatású gázok kibocsátásának majdnem 40 százalékáért felelnek. A másik jelentős probléma, hogy több nagy szennyező, például Kína és India, részére kivételes elbánást biztosított az Egyezmény, így nem fontos visszafogniuk a kibocsátásukat.

 

spiegel.de / K.M.

 A nyitókép innen

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.