Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-10-17 22:30:00

Még mindig folyik a tartályhajó mentése Új-Zéland partjainál

Madarak ezrei pusztulnak az újabb katasztrófa miatt

A Rena tartályhajó mentésén dolgozó csapatok rendkívül nehéz körülmények között próbálnak kiszivattyúzni minél több üzemanyagot, ami közben az folyamatosan szivárog a tengerbe. Az időjárás tovább ront a helyzeten.

A rossz időjárás és a hatalmas hullámok miatt a mentőcsapatoknak újra és újra meg kell szakítaniuk a munkát. A sérült hajóhoz vasárnap tudtak csak visszatérni a csapatok. Azóta újra az olajmentesítésen dolgoznak. A meteorológusok előrejelzései szerint az időjárási feltételek várhatóan továbbra sem könnyítik meg a mentést, főleg az éjszakai munkát ellenzik.

Ez egy rendkívül nehéz és kockázatos művelet, még nappal is – mondta a mentőcsapat vezetője, Bruce Anderson. A csapat annyi olajat akar kimenteni a tankerhajó tartályaiból, amennyit csak tud. Ehhez több acélelemet kell a Rena hajótestjéhez rögzíteni. Azonban a rossz idő miatt a munkásoknak annyiszor le kell állítaniuk a munkát, hogy eddig csak néhány tucat tonna olajat sikerült kiszivattyúzniuk, miközben akár 400 tonna nehézolaj szivároghatott a tizenegy nap alatt a Csendes-óceánba. Új-Zélandon ez a valaha történt legnagyobb természeti katasztrófa.


Instabil a Rena: lecsúszhat a zátonyról

Hétfő délutánra nagyobb hullámokat jósoltak a meteorológusok, ami megváltoztathatja a hajó fekvését. Szombaton a mentőbúvárok jelentették, hogy a hajó nem áll stabilan a zátonyon, főleg hátul, ahol az olaj nagy része található. Valószínűleg a hajó lecsúszik a zátonyról – mondja Anderson. Emellett arra is figyelmeztetett, hogy egyre több olaj szivárog és szennyezi a strandokat.

Különös nehézségeket okoz a munkásoknak, hogy a nehézolaj a Rena hasában a hajómotorok lekapcsolása óta egyre jobban lehűl és besűrűsödik, ezért a már csatlakoztatott szivattyúk is nehezebben dolgoznak. A tartályokban az olaj rendkívül sűrű, ezért egy archimédeszi csavarral – szállítószalag rendszerrel – tudják csak azt kijuttatni. A kiömlött olaj a gyönyörű strandokat több kilométer hosszúságban vastagon beterítette. A hatóságok hétvégén közülük többet is lezárták, ahol az önkéntes mentőcsapatok folytatják a megtisztítási munkát. Eddig több mint ezer madár halt meg az olajszennyezéstől, és több százat mentettek meg a veszélyes anyagtól. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a nagy stresszt a legtöbb állat nem éli túl.

A kapitány és a helyettese ellen „gondatlanságból előidézett vészhelyzet” vádjával indítottak eljárást. Ugyan óvadék ellenében ideiglenesen szabad lábra helyezték, de a saját biztonságuk érdekében ismeretlen helyre szállították őket. Rajtuk kívül még a legénység négy tagját is biztonságba helyezték, 19-en pedig már hazarepültek. A kapitány és a navigátor is egy év börtönbüntetésre számíthat.

 

spiegel.de/ mi

 

A nyitókép innen.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Környezet, védelem
  • Szálló por, szmogriadó: mi történik Magyarország légterében?
  • A médiafogyasztás káros az egészségre
  • Szappannal mossák a tengert
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Lemond a vidékfejlesztési államtitkár
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Orbán Viktor: a háború elkezdődött
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Mi az a környezetvédő zene?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.