Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-12-30 15:22:00

Mose Kacav a morál és a törvény fontosságát hangúlyozta

Két nőt megerőszakolt az ELTE díszdoktora

Akár tizenhat évet kaphat nemi erőszak és zaklatás miatt az ELTE díszdoktora, a volt izraeli elnök. A Likud keményvonalas politikusa 2004-ben – már a botrány kirobanása után – tiszteletbeli doktori címet kapott hazánkban, és szépeket mondott.

Bűnösnek találta a Tel-avivi bíróság Mose Kacav volt izraeli elnököt szexuális erőszak és zaklatás miatt. Mose Kacav hatvannégy éves, öt gyermek apja. A politikus ellen még 2003-ban született feljelentés, azonban csak 2007-ben kényszerült lemondani  posztjáról.

Mose Kacav sokak szemében a „második Izrael” megteremtője volt, az arab országokból bevándorolt szefárd zsidóság képvislője. A jobboldali Likud párt tagjaként elutasította a palesztinokkal való béketárgyalást (az oslói folyamatot) és lényegében azt szorgalmazta, hogy a Gáza-övezet a zsidóságé legyen.

2004-ben Kacav-nak a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemi Tanácsa a tiszteletbeli doktori címet (doctor honoris causa) adományozta. Az ünnepségen többek közt ezt mondta: „Erőnk az ellenségeinkkel és a terrorral szembeni harcban azon alapszik, hogy az értékekért és igazságért harcolunk. A zsidó morál és az izraeli törvény, a társadalom és a kormány felépítése, a parlament, a bíróságok és a média – ezek mind olyan védőbástyák, amelyek a normáktól való eltérést megakadályozzák. A jövőben is védjük majd az emberi jogokat, legyen az bárhol, vallásra és származásra való tekintet nélkül.”

 

Kacav átveszi a díszdoktori oklevelet a magyar egyetemen

Kitért arra is: „A természetes igazság és az emberi moralitás nem magától értetődő. Ezeket ápolnunk és biztosítanunk kell, hogy beépüljenek az emberi tudatba, és megvalósulásuk ne okozzon gondot. Minden embert megilletnek alapvető jogai, melyek nem vitathatók, ezek megszegése ellentmond az alapvető és természetes igazságnak. Sajnálatunkra, külső hatások torzítják az emberi moralitást, ellentmondanak egy felsőbbrendű erkölcsiségnek, kihasználják a modernizációt, globalizációt és demokráciát, cinikusan kihasználják a naiv vallásos hitet a gyűlölet, erőszak és vérontás érdekében. A zsidóság, a kereszténység és az iszlám hisz az ember tiszteletében.”

Mostanra elegendő bizonyítékot talált a hatóság arra, hogy a politikus rendszeresen zaklatta női beosztottait, kettejüket pedig fizikai erőszakot alkalmazva arra kényszerítette, hogy szexuálisan kielégítsék. Az általa is nagyra becsült izraeli törvény szerint tetteiért 4 és 16 év közt börtönbüntetésre számíthat.
 

– mi


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Gender
  • Kövér, fekete asszonyság az Isten?
  • Szomorú kitekintés: egyháztagok is verik a nőket
  • Kirekesztett afgán nők: milyen élet vár rájuk?
  • Nevek harca a bíróságokon
  • Szilveszteri üzenet a ribancoktól
  • TOP 5 hely, ahol nem számít a nők élete
  • Reformáció és a nők: evangélikus szemmel
  • A nemi erőszak az új főügyész célkeresztjében
  • Nem vetette el gyermekét, megalázták
  • Nők kapták az idei Nobel-békedíjat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.