Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2010-10-22 10:14:00

Zászló XVI. Benedek lakosztályában, 33 aláírással

Isten él – hirdette a bányászok sisakja

Hitük volt az, amely átsegítette őket, hogy épen és egészségesen vészeljék át a föld mélyében eltöltött 69 napot – vallotta a 33 chilei bányász. Nyilatkozataik elmélyült lelkiségről és istenfélelemről tettek tanúbizonyságot.

A Főnix nevű mentőkapszulából kilépő vájárok „Köszönöm, Uram!” feliratú pólót viseltek. Trikójuk hátulján ez állt: „Övé a dicsőség és a tisztelet!”; a Zsoltárok könyve 95,4. verséből pedig ez az idézet állt: „Kezében vannak a föld mélységei, a hegyek ormai is az Övé”.

A pólók ötlete az egyik bányász, Jose Henriquez testvérétől származik, aki maga is keresztyén, és egy istentisztelet alkalmával lelkipásztorától hallotta e sorokat a Zsoltárok könyvének 95. fejezetéből idézni.

Lakosztályába akasztotta ki XVI. Benedek a 33, kényszerű fogságuk alatt naponta imádkozó bányász által aláírt zászlót – közölte Federico Lombardi vatikáni szóvivő. Egy, a pápa által audiencián fogadott chilei fiatal adta át a chilei nemzeti lobogót. A szóvivő elmondta: több mint egymilliárd ember kísérte figyelemmel a mélyben rekedtek kiszabadítását; a média által az emberiség egésze részt vehetett a szabadításra tett erőfeszítésekben. Az, hogy a megmentésük sikeres volt, az élet értékét húzza alá – folytatta, kitérve arra is, hogy az eset rávilágít a világszerte mostoha és veszélye körülmények között a mélyben dolgozók munkakörülményeire.

A másodiknak kimentett bányász, Mario Sepúlveda, aki jó testi állapota miatt világszerte elismerést szerzett, kilépve a kapszulából elsőként beszélt az újságíróknak:„Az Isten és az ördög is harcolt értem, és az Isten győzött. Mindig is tudtam, hogy ki fognak hozni innen. Mindig hittem a chilei szakemberek tudásában és a hatalmas Teremtőben!”

Negyedikként a bolíviai Carlos Mamanit mentették ki, aki, amint ki tudott jönni a kapszulából, térdre borult, a tekintetét az égre emelte és hálát adott Istennek. Az 56 esztendős villanyszerelő, Omar Reygadas ugyanígy tett, amint a felszínre érkezett, kezében Bibliát tartott, és térdelve adott hálát Istennek. A sisakján „Isten él” felirat volt olvasható.

Új ember született

A nyilvánosság előtt is elismeréssel szólt a 33 bányász hitéről Sebastián Pinera chilei elnök. Mint mondta, a hit hegyeket mozgat meg. Hozzátette: ez a hit mutatkozott meg a bányászok akaraterejében, a kitartásukban, a bátorságukban, családtagjaikban, a mentőkben, a chilei kormányzatban és valamennyi chilei életében, akik közösen lehetővé tették ezt csodát.

Amikor a bányászok 622 méteres mélységből feljutottak a menekítő járatokon és kiléptek a kapszulából, mindannyian az égre emelték kezeiket, vagy térdre borultak, hogy imát mondjanak.

„Megváltoztam, egy másik ember vagyok!” - mondta Mario Gomez, a kilencedik kimentett bányász, aki 63 évével a csoport legidősebb tagjának számít. „Lent volt velünk az Úr is és az ördög is” - ezt már Mario Sepulveda, a 40 éves, második kimentett bányász állapította meg. „Megragadtam az Úr kezét, ez volt a legjobb kéz. Tudtam, hogy Isten lent volt velünk”.

Gomez kijelentette: „Előfordul, hogy történik valami, ami megállásra késztet. Ilyenkor elgondolkozol rajta, miben is kellene megváltoznod.”

(Staff- CBN, azcentral.com, zenit.org)

Szűcs Gábor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Bizonyságtétel
  • A papi hivatás piszok nehéz (videó)
  • „Hirtelen megértettem: az én bűneim miatt halt meg”
  • Böjte Csaba: álomlátók után kiált a világ!
  • A lelkésznek korábban kétes üzletei voltak
  • Igen, persze, én is ilyen gonosz vagyok
  • A fordulópont: amikor a kutyám sem ismert meg
  • A közösségem átformált
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele II. rész
  • Magyar zsenigyerekek bizonyságtétele
  • Érezte, hogy minden kicsúszik a lába alól

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.