Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-04-10 17:46:00

Kína nem ad gyülekezeti helyet

Hívőket gyűjtöttek be Pekingben

Egy Kínában hivatalosan el nem ismert protestáns gyülekezet szabadtéri istentiszteletét hiúsították meg a kínai hatóságok vasárnap Pekingben.

A beszámolókból az derül ki, hogy főváros Hajtien (Haidain) kerületében a találkozóra igyekvőket a helyszínen lévő rendőrök buszokba terelték és elszállították, többeket a szomszédos iskolába vittek és adataikat rögzítették. Sajtóértesülések szerint mintegy ezer főt számláló földalatti egyházi szerveződés azért készült a demonstrációra, mert az együttléteik alkalmára eddig bérelt helyiségből távozniuk kellett.

A Souvang (Shouwang) gyülekezet a hatóságoknál be nem jelentett, tiltakozó szabadtéri istentiszteletére több száz rendőrt mozgósítottak, akik a megadott helyszínen tartózkodók közül állítólag több tucat embert, köztük szimpatizánsokat és bámészkodókat is előállítottak. Úgy tudni, hogy a gyülekezet lelkipásztora és a gyülekezet több híve nem is jutott el a megbeszélt találkozóhelyre, mert a rendőrség szombat estétől házi őrizetben tartotta őket.

Mások mellett a helyszínen voltak a Reuters brit hírügynökség tudósítói és a The New York Times fotóriportere is. A Reutersnek a gyülekezet tagjai korábban azt mondták, nem akarnak belekeveredni a politikába, csupán egy állandó helyet szeretnének, mivel évek óta vándorlásra kényszerülnek; a bérbeadók a rendőrség nyomására sorra felmondják megállapodásukat.


Peking bekeményít

A pekingi hatóságok az utóbbi időben egyértelmű jelét adták és adják annak, hogy megakadályoznak minden olyan akciót, amelyről úgy vélik: veszélyeztetheti a stabilitást, vagy felhasználható a társadalmi elégedetlenség kifejezésére.

A Peking belvárosába ismeretlenek által szervezett – amúgy belföldön lényegében visszhang nélkül maradt – "jázminos séták" után megszigorították a belbiztonsági intézkedéseket, a megfigyeléseket, "kivonták a forgalomból" az ismert ellenzékieket. Több jel mutat arra, hogy az utóbbi idők megmozdulásainak szervezői, szereplői átlépték az időközben alacsonyabbra került hivatalos "tolerancia küszöböt".

Az észak-afrikai és közel-keleti "forradalmak" utáni helyzetben a nyugati médiában megfogalmazódó várakozás láttán, ami szerint Kínában is esélye lehet valami hasonlónak, Pekingben figyelmeztették a külföldi újságírókat is. A kínai külügyminisztérium és a belbiztonsági szervek helyenként fenyegetően adták értésükre: esetleges aktív közreműködésüket a hatalomellenesség gerjesztésében rendkívül rossz néven veszik. A kínai vezetés nem hagy kétséget afelől, hogy saját törvényei szerint jár el, visszautasítja a nyugati média bírálatait, a nyugati országok nyomását, s nem tűr beleszólást a belügyeibe.

mti

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.