Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-30 21:30:00

Embertelen munkakörülményekkel is vádolják a játékgyárat

Gyerekmunkások készítik a kedvenc Disney játékokat

A Disney legkeresettebb játékait előállító kínai gyárban 14 éves gyerekeket is alkalmaznak. A cég arra kényszeríti az alkalmazottakat, hogy a törvényben előírt túlóramennyiség háromszorosát „önként” vállalják.

A Guardian híradása szerint a hatezer dolgozót foglalkoztató cégnél sokaknak havonta 120 órányit kell túlóráznia, hogy a cég kielégítse a nyugati világ játékigényét. Az egyik munkásnő öngyilkos lett, miután a főnökök rendszeresen kiabáltak vele, mások a gyárban használt mérgező vegyszerek miatt fújtak riadót. A Disney bejelentette, hogy saját nyomozást indít a cégnél. A Shenzhenben található Sturdy Products a közismert Mattel cégnek is gyárt játékokat, a vállalat előző negyedéves profitja 48 millió font volt, nagyrészt a Barbie babáknak és a Verdák 2 játéksorozatának köszönhetően. A Sturdy Products az USA másik nagy játékóriásának, a Walmartnak is gyárt termékeket, többek között a Thomas, a gőzmozdonyt, matchboxokat, a Verdák és a Toy Story szereplőit, Fisher Price-termékeket, Scrabble-t és Hot Wheels-készleteket.


Beépültek a cégbe

A titkos nyomozást a SACOM (Diákok és Tudósok az Elfogadhatatlan Közösségi Viselkedés Ellen) emberi jogi szervezet kezdeményezte; aktivistái korábban az Apple kínai gyárában, a Foxconnban történt visszásságok feltárásában is közreműködtek. A munkásokkal a gyáron kívül beszéltek, és egy nyomozó alkalmazottként egy hónapot is eltöltött velük, hogy még több információra tegyen szert. Bizonyítékokat gyűjtött a gyermekmunkáról, az illegális túlórákról, és a mérgező kemikáliák használatát is megerősítette.

A SACOM tehát vádolja a céget 14 éves gyerekek alkalmazásával: a nyomozás során az alkalmazottak megerősítették a gyermekmunkások jelenlétét. A mértéktelen túlóráztatásokat a munkavállalók „önként” vállalták, az aláírásukkal meg is kellett erősíteniük, hogy a hivatalosan havi 36 túlórán felül is vállalják a munkát: a javasolt havi túlóramennyiség 120 óra volt. A vádak között szerepelnek a vezetés rossz bánásmódjából adódó embertelen munkahelyi körülmények: az egyik munkás például megsérült a futószalag mellett, mire orvosi ellátás helyett kiabáltak vele, és visszarendelték dolgozni. Májusban Hu Nianzhen, egy 45 éves alkalmazott kiugrott a gyár egyik ablakán, miután a főnökei kiabáltak vele.

A szervezet a használt vegyszerek és a rossz szellőzés miatt is aggodalmát fejezte ki, a munkavállalók panaszkodtak, hogy többen megbetegedtek, és az ügyfelek látogatásakor el kellett rejteniük a ragasztós és a hígítós edényeket. A dolgozók elmondása szerint a fizetéseket illetően a gyár vezetősége félrevezeti őket: meg is bírságolják azt, aki nem éri el a kötelező termék-előállítási mennyiséget, és a béreket önkényesen állapítják meg.

A SACOM szerint figyelmeztetni kellene azokat a szülőket, akiknek a gyerekei könyörögnek a mozifilmről ismert Verdák 2 játéksorozatáért. A Verdák 2 bevételével (303 millió font) máris túlszárnyalta az eredeti filmet, annak ellenére, hogy a kritikusok lehúzták. Úgy tűnik, a szakmai kritika a filmhez kötődő termékek értékesítésére sincs hatással. A Disney 1,7 milliárd fontos bevétellel számol.


A Disney mossa kezeit

A Mattel, a Walmart és a Disney vezetősége egybehangzóan azt állítja, hogy mindig alkalmazkodnak a helyi törvényekhez. A törvények féktelen megszegése a Sturdy Productsnál viszont azt bizonyítja, hogy ez csak üres szónoklat – állítja a SACOM szóvivője. Az emberi jogi szervezet szerint a fenti események a Játékgyártók Nemzetközi Tanácsának a kudarcát is bebizonyították, hiszen annak feladata éppen az iparágon belüli rend fenntartása lenne. A vásárlók nem hagyhatják figyelmen kívül, hogy a gyermekeik által kedvelt játékszereket ilyen nyomorúságos körülmények között állítják elő; azt az üzenetet kellene közvetíteniük a játékgyártók felé, hogy jogorvoslat keretein belül kompenzálják a megkárosított munkásokat – állítja a SACOM.

A szervezet szerint a cégeknek is tudatában kell lenniük a Sturdy Procuctsszal való együttműködés esetleges veszélyeinek. Egy 2007-ben lefolytatott nyomozás során kiderült, hogy akkoriban hatnapos volt munkahét, és az alkalmazottak akár 288 órát is dolgoztak havonta, csúcsidőben hét napot kellett dolgozniuk, és a cég még a minimum bért sem fizette ki nekik. A nyomozás szerint néhány dolgozó megkísérelt létrehozni egy érdekvédő csoportot, a munkavállalói jogokért az embereket harcra buzdító céllal.


Még sok a munka a Távol-Keleten

A Walmart által kiadott nyilatkozatban ez szerepel: „Amikor először hallottunk a Sturdy Products gyárban történő emberi jogok megsértéséről, azonnal elrendeltünk egy nyomozást ez ügyben. Kapcsolatba léptünk a Játékgyártók Nemzetközi Tanácsával, amely szintén nyomozást folytat az ügyben. Nagyon komolyan vesszük a jelentéseket, és ha a nyomozás bebizonyítja a vádakat, megtesszük a megfelelő módosító lépéseket. Csak olyan szolgáltatóra vagyunk hajlandóak rábízni a termékeinket, aki tartja magát az Walmart szigorú előírásaihoz.” A Disney szóvivője hasonlóan hangzatos kijelentést tett: „Úgy gondoljuk, hogy ez és az ehhez hasonló ügyek nagyon komoly befolyással vannak az üzleti kapcsolatainkra, ezért minden számunkra elérhető információt ki fogunk értékelni a továbbiakban is.”

A Mattel képviselőjének nem volt hozzáfűznivalója a vizsgálatokhoz. Megjegyezte, hogy őket is elszomorította az öngyilkosság ténye, szerintük azonban csak egy elszigetelt jelenségről van szó, és a helyi hatóságok a minden részletre kiterjedő nyomozás során semmi gyanúsat nem találtak az eset körülményeiben. Együttműködésük a Játékgyártók Nemzetközi Tanácsának Care alapítványával azt célozza, hogy folyamatos javulást érjenek el a távol-keleti gyárak munkakörülményeiben. „Elismerjük, hogy még nagyon sok munka vár ránk, de elutasítjuk a szenzációhajhász nyilatkozatokat bármely csoport részéről, különösen akkor, amikor ócsároló hangnemben adják elő a tényekkel ellenkező információikat. Ez egyszerűen nem vezet eredményre. Az az igazság, hogy a munkások Kína-szerte sokkal jobb helyzetben vannak a játékgyárakban, mint korábban, és ez a mi számottevő közreműködésünknek köszönhető” – állítja a játékgyártók alapítványa.

-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Kína
  • Szisztematikusan írtják a nőket Kínában
  • Kína: gyülekezeti ház falára feszítették fel a hívőket
  • Valóban emberrablás történt?
  • Vitték az iPhone-t, mint a cukrot
  • Tízezer milliárd dollár
  • Kínai tudósok szerint nem jó a zárt tér
  • Sárkány éve: szeméttömeg és szelleműzés
  • Ma a világ egyhatoda ünnepel
  • Kevés a kínai
  • Halál jár csalásért Kínában

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.