Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-08-24 08:30:00

Megtudjuk valaha a teljes igazságot?

Csavar és fordulat: felmentették a volt IMF vezért

Ejtették a Dominique Strauss Kahn ellen felhozott szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat. A szobalány ügyvédje szerint ügyfele nem kapott igazságot.

Az előzetes várakozásoknak megfelelően a manhattani bíróság felmentette Dominique Strauss-Kahnt, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt vezérigazgatóját. A manhattani ügyészi hivatal kezdeményezte az illetékes bírónál, Michael Obusnál, hogy hivatalosan is ejtse a szexuális erőszakkal kapcsolatos vádakat.


Áldozatból vádlott?

Mint ismeretes, az amerikai hatóságok szexuális bűncselekmény elkövetésével, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással vádolják a volt IMF-vezért. Naffissatou Diallo, az ellentmondásokba keveredő szobalány azt állította, hogy Strauss-Kahn május 14-én a New York-i Sofitel szállodában orális szexre kényszerítette őt, és kísérletet tett megerőszakolására. Dominique Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe a szobalány vádjai alapján.

A botrány lavinát indított Franciaországban, ahol a politikust lehetséges elnökjelöltként tartották számon. Strauss-Kahn időközben lemondott a valutaalap éléről. Az ügyészség szerint azonban a vád az elmúlt hetekben megingott a Diallo szavahihetőségével kapcsolatban felmerült kételyek miatt.


Gyarapodik a lista, kérdés, hogy ki írja. Fotó innen

Az ügyész mind a hét vádpont ejtését és az eljárás megszűntetését kezdeményezte, állítása szerint azért, mert kétségek merültek fel a szobalány, Diallo szavahihetőségével kapcsolatban.
Az ügy abból a szempontból is érdekes, mert Kenneth Thompson, Diallo ügyvédje is azt nyilatkozta a New York Times-nak, hogy bízik az eljárás megszüntetésben. Az ügyészi indítvány pedig szaftos olvasmányként lett beharangozva DSK ügyvédei által, mert állítólag még újabb részletek kerülnek napvilágra, amelyek még inkább alááshatják a szobalány szavahihetőségét.

A botrány kirobbanásakor Kahn ügyvédei mindent megtettek annak érdekében, hogy tisztára mossák ügyfelük nevét és reputációját. Előásták a szobalány múltját is: kiderítették, hogy hamis információkkal kért menedékjogot az Egyesült Államokban (állítása szerint megerőszakolták Guineában), de családi állapotát is elhallgatta, valamint börtönben ülő élettársát sem említette, akivel állítólag kitervelték Strauss-Kahn pénzügyi lehúzását. Maga Diallo is részt vett a beadvány átadásánál. Egyébként az ilyen és hasonló beadványokat mindig elfogadják és jóvá is hagyják a bírók, hiszen az ügyész kezdeményezi a vád ejtését. Most, hogy a ejtették a vádakat Strauss-Kahn ellen, így a volt IMF-vezér azon nyomban visszatérhet Franciaországba.

 

– mi (forrás: BBC)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek IMF
  • Portugália bedőlését jósolják
  • A kormány fáradhatatlanul készséges lesz
  • Mit ápol Orbán Viktor?
  • Martonyi: Magyarország meg akar állapodni az IMF-fel
  • Őket mentené az MSZP
  • Beteges hiúsága miatt távozzon Orbán?
  • Amiben Lagarde és Fellegi is egyetért
  • Független-e a magyar jegybank? Itt a válasz
  • Ilyen még nem volt: elzárja a pénzt az EU?
  • Tragédia lenne az IMF nélkül?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.