Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Világhír
2011-07-03 18:00:00

Sokan áldozatnak tartják a szexbotrányba keveredett politikust

Reszkess Sarkozy, megint jön Strauss-Kahn?

Ha felmentik Dominique Strauss-Kahnt, az IMF korábbi vezetőjét a szexuális bűntény vádja alól, népszerűbb lesz mi valaha.

A francia szocialisták és a közvélemény a szexbotrány kirobbanásáig úgy gondolták, hogy Dominique Strauss-Kahn méltó kihívója lehet Nicolas Sarkozy jelenlegi francia elnöknek a jövő évi elnökválasztáson. De az incidens alapjaiban rengette meg a pártot, és belső összecsapásokat eredményezett.


Belső konfliktusok

Strauss-Kahnt esélyesnek tartották arra, hogy ő nyerje meg a 2012-es francia elnökválasztást, de 2011 májusában nemi erőszak vádjával letartóztatták az Egyesült Államokban. A vád szerint megpróbált megerőszakolni egy New York-i szállodai szobalányt. A volt IMF vezért nemrégiben engedték ki a házi őrizetből, de még mindig hét vádpont van ellene a nemi erőszak kísérletétől a szexuális zaklatásig. Jack Lang francia kulturális miniszter szerint ha a volt IMF vezér tisztázza magát a vádak alól, akkor népszerűbb lesz Franciaországban, mint a botrány kirobbanása előtt volt.

Strauss-Kahn lehetséges visszatérte máris belső zúgolódásokat okozott a francia szocialista párton belül. A párttagok múlt hét óta új jelöltekben gondolkodnak hiszen úgy gondolták: Kahn már nem tér vissza a csatatérre. Az elnöki székre áhítozó jelölteknek július 13-ig kell jelezniük szándékukat, és ez év októberében dől el, hogy kit indít a párt Sarkozy ellen. Dominique Strauss-Kahn következő tárgyalása azonban július 18-án lesz.


Dominique-Strauss Kahn. Vége a házi őrizetnek

François Hollande volt az első a francia szocialisták közül, aki jelezte: ha tisztázza magát a szexbotrányba keveredett Kahn, akkor kitolják a jelentkezési dátumot augusztus végére. A párt ideiglenes vezetője, Harlem Désir azonban nem tűnik ilyen lelkesnek: szerinte semmi okuk megváltoztatni a határidőt. Martine Aubry múlt héten jelezte, hogy indul az elnöki pozícióért, de elmondása szerint a Kahn-nal kötött megállapodás értelmében, egy lehetséges nyomás hatására átengedi a helyét a korábbi kedvencnek. Mindez persze attól is függ, hogy az ügyészség ejti-e a vádakat DSK ellen, illetve attól, hogy a francia közvélemény és a közvélemény kutatások milyen eredményt mutatnak.


Áldozat, hős, vértanú?

Annak ellenére, hogy még mindig szexuális bűncselekménnyel vádolják Kahnt, sok francia kiáll mellette: áldozatnak, hősnek és vértanúnak titulálják. Bernard-Henry Lévy francia baloldali filozófus szerint DSK egy olyan ember, aki a horror és rágalom spiráljába került. A Le Parisienne-nek nyilatkozó filozófus szerint Strauss-Kahnt a „kisebbségbarátok lincselték meg” az Egyesült Államokban. Szerinte az úgynevezett áldozat szegény bevándorló szobalányt ártatlannak, míg „nagyságánál” fogva Strauss-Kahnt kiáltották ki bűnösnek.

Sylvie Pierre-Brossolette, a Le Point hetilap politikai szerkesztője szerint minden lehetséges. A visszatérő Strauss-Kahnban akár a francia hőst is lehet látni, akit bántalmazott és megalázott az amerikai igazságszolgáltatási rendszer. Sokat lendítene a dolgok végkimenetelén, ha a francia baloldali szavazók is a megmentőt látnák benne, azt az embert aki megmenti a népet Sarkozy-től.

Míg a szocialisták jó része reménykedik DSK diadalmas visszatértében, addig mások aggódnak, hogy a csúnya incidens, a volt IMF elnök magánéleti zűrjei foltot hagynak a francia politikán. Letartóztatása óta megtört egy francia tabu téma is, nevezetesen az, hogy Kahn meglehetősen szabadosan viselkedik a nőkkel szemben. A szocialista Anne Mansouret, aki megbánta, hogy egy 2002-ben történt nemi erőszak elhallgatásra ösztönözte lányát, az újságíró Tristane Banont, elmondta: DSK-nak problémája van a nőkkel, és ezt betegségként is fel lehet fogni.

A szocialista Marisol Touraine, DSK fontos szövetségese azt mondta: reménykedik Strauss-Kahn rehabilitációjában, de figyelmeztetett, hogy nem tud úgy visszatérni  Franciaországba, mintha mi sem történt volna. Gérard Collomb Lyon polgármestere és Strauss-Kahn támogatója szerint Strauss-Kahnnak először újjá kell építenie magát, mielőtt visszatér az elnöki versenybe.

Strauss- Kahn azonban nem aggódik politikai „imidzse” miatt: péntek este, a házi őrizetből való szabadulását drága vacsorával ünnepelte a barátaival.

 

Dominique-Strauss Kahn szabadon bocsátásának hírére újra lábra kaptak az összeesküvés-elméletek. A manhattani ügyészség azt követően kezdett el gyanakodni a feljelentő szobalány szavahihetőségében, miután birtokukba került egy telefonbeszélgetés. Ezen az állítólagosan megerőszakolt szobalány magabiztosan beszél kábítószer ügyletek miatt börtönben ülő második férjének, hogy "tudja, hogy mit csinál" és hogy ne aggódjon, mert ennek a pasinak "rengeteg pénze van". A kihallgatásánál a szállodai alkalmazott azt állította, hogy özvegy. Ez a hazugság gyakorlatilag fel is mentheti DSK-t, ugyanis a hatóságok félrevezetésével vádolhatják meg a nőt.

DSK-t közel két hónapja tartóztatták le nem erőszak vádjával Amerikában, és már akkor hangoztatták  afranciák, hogy összeesküvés áldozata lett a baloldali politikus. Most már azt találgatják, hogy szélhámosok vagy politikusok csalták tőrbe az IMF volt vezetőjét. A korábban könnyelmű DSK fél éve paranoiájával kergette őrületbe politikustársait: minden találkozásnál ki kellett vegyék az akkumulátor telefonjaikból, sőt azt hangoztatta, hogy maga Putyin (aki közel áll Sarkozyhez) akarja őt leszorítani az IMF vezetői székéről. Claude Guéant belügyminiszterről úgy tartotta, hogy megfigyelteti őt és "lesz egy megerőszakolt nő egy parkolóban, akinek 500 ezer vagy egymillió eurót ígérnek, ha kitalál egy ilyen történetet". Kahn korábban azt mondta: makulátlanul akar távozni az IMF éléről.

 

mi, Guardian, MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.