Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Balavány György blogbejegyzése
2011-02-11 18:26:00

Vona 2.0.: A náci is ember

Hadd szögezzem le: nem kívánom Vona Gábor mélyen tisztelt belső szerveinek romlását. De azt eléggé, hogy a szerencsétlen országban, melyet hazámnak tekintek, az általa képviselt szellemiség ne kapjon teret. Akkora szólásszabadságot, amibe a náci propaganda belefér, nem szeretnék.
Tisztában vagyok vele, hogy a legtöbb médium rendszeresen neonáciknak titulál bennünket, ám nem vagyunk azok. Egy politikusnak ez a lehető legrosszabb bélyeg, amit a homlokára ragaszthatnak.
(Vona Gábor a hvg.hu-nak)  
Döglött cigány: A legszelídebb és legártalmatlanabb faj. De sajnos elég ritka. Azért, ha találkozunk ilyennel, pl.: romos házakban, ne felejtsünk rányomni egy szép, ragadós, mélyről felkrákogott, zöld túrhát, majd szelíd „Kurva anyádat te mocskos cigány!!!” mondattal hagyjuk nyugodtan magára ezt az igen békés természetű, szimpatikus cigányfajt. Szaporítása tulajdonképpen könnyű lenne, csak ez a módszer törvényes kereteken kívül esne (Magnum vagy Beretta). Azért reménykedjünk, hogy egyszer majd ez a faj lesz túlnyomó többségben.
(Tipikus szöveg a Jobbik-közeli kuruc.info-n)

Páran noszogattak, hogy kérjek bocsánatot Vona Gábortól. Nem fogok. Nagyon örülök, hogy megírhattam A rák egye ki a beled, Vona című cikket; minden szavát jó lelkiismerettel vállalom. (A cím favágás közben jutott eszembe, akkor jönnek a legjobb gondolatok.) Örömömre szolgált az is, hogy akik megfelelő szemüveggel olvasták (vagyis tudnak olvasni), megértették a szerzői intenciót. Vagyis: a cigányok iránti szeretetet, az iróniát, s persze a mélységes felháborodást. Rengeteg hálás és bátorító visszajelzést kaptam, hívőktől és nem hívőktől, mindenféle jóérzésű embertől, és ami legjobban esett, cigányoktól is.

Vona azóta hisztériázik, hogy a szíve kirohadását meg a bele elrákosodását akarjuk. Persze, hogy ezzel a hisztivel is hazudik. Persze, hogy egy (cigány körökben nem is túl durva) szólást idéztem. S ha már egy náci – horrribile dictu – hazánkban közszereplő lehet, a legkevesebb, hogy a karcos kritikát elviselje.

A Jobbik hivatalos lapjának egyik címlapja. Ugye, hogy nem náci?

Mivel azonban a náci is ember, meg aztán a gyengébbek kedvéért hadd szögezzem le: nem kívánom Vona Gábor mélyen tisztelt belső szerveinek romlását. De azt eléggé, hogy a szerencsétlen országban, melyet hazámnak tekintek, az általa képviselt szellemiség ne kapjon teret. Akkora szólásszabadságot, amibe a náci propaganda belefér, nem szeretnék. Ha ugyanis egy parlamenti párt elnöke kijelenti, hogy korlátozná egy népcsoport lélekszámát, az nem konzervatív, nem keresztény, hanem náci. Ez a neve ennek a gondolkodásmódnak.

A cikkemen megbotránkozók figyelmébe ajánlom, hogy Vona pártja máig édes szimbiózisban él a kuruc.info nevű hungarista honlappal, amely Szálasit, Hitlert, Rudolf Hess-t élteti, s amely besegítette a Jobbikot a Parlamentbe. A kuruc.infón a zsidókat leggyakrabban vérszívóknak és patkányoknak nevezik, a cigányokat orkoknak, cigóknak, férgeknek, korcsoknak. Idézem a lapot, így ír a cigányokról: „gyáva, gyilkos, minden normálisabb országban üldözött vagy egyenesen irtott söpredék”, amely „lelkiismeret furdalás nélkül irtható. Bevált módszer a vályogputri alá egy darab C4-es töltet.” Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője egy nemrégiben tett nyilatkozatában e sajtóterméket „hiánypótló”-nak nevezte.

Én a cigánysággal kapcsolatos problémákat testközelből ismerem. Az elmúlt években igen sokat jártam a végeken, és a nem liberális sajtóban talán épp szerénytelen személyem publikálta a legtöbb szociografikus írást a cigányság helyzetéről – és a kriminalizációs problémáról is, kendőzetlenül. A helyzet szörnyű, nagy a baj. De a Vona-féle gyűlöletkeltő, ostoba demagógiától csak még nagyobb lesz.

Majd folytatom, most még csak annyit: a kuruc.info azzal akart lejáratni, hogy „Balavány cigánnyá lett”. Bár nem annak szánták, számomra ez volt az egyik legszebb dicséret. Mert az általánosító, cigányellenes közhangulatban szerintem erkölcsi kötelesség cigánnyá lenni.

Indulhat a vita, trollok kíméljenek.

Balavány György

Balavány György összes blogbejegyzése


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Jobbik-kérdés
  • A Jobbik ma nagyon tolja
  • Jobbik a zászlóégetésről: nem kell a mentelmi jog
  • Jobbikos zászlóégetés: feljelentést tesz a rendőrség
  • Miért utáljuk a cigányokat?
  • A Jobbik sürgeti Biszku-ügyet
  • Puskával óvják a terményt és a természetet Gyöngyöspatán
  • A települések vagyonáért fog küzdeni a Jobbik
  • Megvan a Jobbik új budapesti elnöke
  • Jobbik: a kormány a nemzetközi bankárköröket szolgálja
  • Vona: a Jobbik legyőzte az egész világot

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.