Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Tudomány
2011-01-06 07:26:00

Uszonykereskedő maffia az állatvédő ellen

Rituális bálnamészárlás Európában

Hiába tiltja törvény évtizedek óta a bálnavadászatot, az állatok ellen nagyszabású hadjárat folyik, nemcsak kereskedelmi célokból. A Feröer-szigeteken a férfivá avatás során évente megrendezik a rituális cetmészárlást.

A The Explorer magazin középpontjában a bálnavadászat elleni küzdelem áll. A megdöbbentő erejű írásokból megtudhatjuk, hogy az 1986-ban meghozott bálnavédelmi törvény ellenére Japán, Norvégia és Izland, napjainkban is tovább folytatja a veszélyeztetett cetfajok kereskedelmi vadászatát. A bálnavédelem legelszántabb és legismertebb harcosa Paul Franklin Watson, aki már nemegyszer életét is kockáztatta ezekért az állatokért. A kapitány, aki a Greenpeace mozgalomban lett a bálnák elkötelezett védelmezője, ma már saját útját járja.

 Paul Franklin Watson és csapata

Paul Franklin Watson (balra) és csapata
 

Kilépve az általa nem eléggé hatékonynak tartott szervezetből, megalapította a Sea Shepherd Conservation Societyt. Watson szerint a Greenpece kifáradt a küzdelemben, „lábhoz tette a fegyvert az antarktiszi csatamezőkön”, és aktivistái ma már csupán arra szorítkoznak, hogy fotókkal dokumentálják az illegális bálnavadászatot. A Sea Shepherd aktivistái, vagy ahogy magukat nevezik „kalózai”, viszont nem érik be ennyivel, hajóikkal üldözőbe veszik a gyilkos halászokat, és mindenáron arra törekszenek, hogy megakadályozzák őket a mészárlásban. Az aktivisták bevett módszerei közé tartozik a bálnavadászhajók bűzbombázása, valamint a hajóikkal való manőverezés, ami szintén ellehetetleníti a halászatot.

Watson vallja: „A legrosszabb látási viszonyok között, a legextrémebb időjárási viszonyok közepette is nyomában kell maradnunk a tőlünk minden energiájával menekülő hajónak. Mert mindaddig, amíg arra koncentrálnak, hogy bennünket lerázzanak, nem tudnak bálnákat ölni!” Watson és csapatának védelmét nemcsak a bálnák, de a kihalás széléig levadászott cápák is élvezik. A Sea Shepherd aktivistái által pár éve titokban készített videó megmutatta a világnak azt az embertelenséget, amit a cápavadászok művelnek. A felvételek tanúsága szerint, a távol-keleti piacra szánt uszonyokat az alkalmazottak szekercével, késsel vagdossák le a kifogott cápákról, majd a még élő állatokat visszarugdossák a vízbe, ahol a fenékre süllyedve keserves kínok között pusztulnak el.

A drámai hatású dokumentumfilm miatt Watson kapitányt bérgyilkosokkal akarta eltenni láb alól az uszonykereskedelemben érdekelt szervezet. De az is előfordult már, hogy egy japán bálnavadászhajóról éles kézigránátot dobtak a természetvédőkre, és géppisztollyal tűzet nyitottak a kapitányra, akinek az életét csupán a golyóállómellény védte meg.

A Dán Királysághoz tartozó Feröer-szigeteken ma is élő csöppet sem keresztény szemléletet tükröző szertartás létezik, amelynek áldozatai a gömbfejű delfinek. A férfivá avatás ünnepén, több száz bálnát terelnek ki a part menti vizekbe, ahol a megfeneklett, magatehetetlen állatokat kampósbotokkal, kaszákkal és késekkel gyilkolják le az ifjú férfiak. A kegyetlen rituálét asszonyok és gyermekek százai nézik végig a partról, bíztatva a vérszagtól begőzölt férfiakat. A ceremónia végén a leölt állatokat elégetik. Mivel az autonóm Feröer-sziget nem rendelkezik tagsággal az Európai Unióban, mindenki  tehetetlenül nézi e véres népszokást.


 

Parcsami Gábor

 

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Isten állatkertje
  • Az MSZP teljesen megőrült
  • Gyászolnak-e az állatok? A teológus válaszol
  • Rabot együnk vagy szabadot?
  • A tigris szereti a lovat
  • Sólyom rózsaszínre festve
  • Lilát borjadzott egy szerb tehén
  • Végveszély az óceánokon: csökken a halak túlélési esélye
  • Patkányméreg kerülhet az élelmiszerbe?
  • Nagy az Isten állatkertje
  • Kóbor kutyák lephetik el Budapestet?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.