Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-05-12 20:27:00

Az ismeretlen Kalász Krisztina

Tüntetés és kitüntetés az Ápolók Napján

A Parlament előtt tüntetéssel, a kórházakban ünnepségekkel emlékeztek meg az Ápolók Nemzetközi Napjáról. Az életpályamodellt sürgető demonstrálók ezúttal nem kértek a fizetett érdekvédőkből, nélkülük vonultak.

Ki is az a Kalász Krisztina? Többi között erre a kérdésre sem kaptak választ az újságírók azon a demonstráción, amelyet az Ápolók Napja alkalmából az egészségügyi szakdolgozók hirdettek meg csütörtök délutánra a Parlament előtt. A tüntetés egyik szervezőjeként bemutatkozó Kalász Krisztina az egyik kereskedelmi rádióban úgy fogalmazott: ma Európában Magyarországon a legalacsonyabb az egészségügyi dolgozók bére, hihetetlen, de már Romániában és Ukrajnában is jobb a helyzet, ezért sok a pályaelhagyó. (Ápolónőket faragott a részeges lotyókból)

Miközben egy utcaseprőt 120 ezer forintért vesznek fel, egy felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkező, tapasztalt ápoló 80 ezer forintot keres, ezért mindegyikük másod-, illetve harmadállásra kényszerül, hogy megélhetését biztosítsa – hangsúlyozta Kalász Krisztina. A mindennapi.hu – a többi sajtóorgánumhoz hasonlóan – eredménytelenül járt, amikor próbálta kideríteni, vajon melyik szakmai szervezet képviselője a demonstráció szószólója.

Noha Kalász Krisztina csaknem százezer egészségügyi szakdolgozó nevében fogalmazta meg a legégetőbb problémákat, felhívására mindössze néhány tucatnyian gyűltek össze az Országház előtt. Az érdektelenség oka lehet, hogy számos egészségügyi intézményben a demonstrációval egy időben házi ünnepségek keretében jutalmazták az éldolgozókat.

Az ápolók később közleményben tudatták: nemcsak saját helyzetükkel, de az érdekképviseleteikkel is elégedetlenek. Mint írják, "elég volt az érdektelenségi képviselőinkből, akik kényelmes bőrfotelből asszisztáltak a magyar egészségügy leépüléséhez". Valószínűleg ez a magyarázata annak, hogy Kalász Krisztinát nem jegyzi egyik szervezet sem.
Az ismeretlenségbe burkolózó, tüntetést szervező osztályvezető főápoló a STOP.hu-nak elmondta: kilátástalan anyagi helyzetben lévő szakképzett beosztottjai sorra hagyják el a pályát a jobb megélhetés reményében, ami arra a lépésre indította, hogy a Facebookon megszervezze a demonstrációt.


Szigeti Ildikó
 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.