Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-16 14:32:00

Nem akart igazi verést a fideszes ellenfelének

Tétényi Éva: nem vagyok szokványos politikus

Katolikus, református és evangélikus imakörök is támogatják Tétényi Éva esztergomi polgármestert, akit a Fidesz alkalmatlansággal és agresszióval vádol. A polgármester nyílt ülésen védené meg igazát.

– Független kormánybiztos kinevezését kérte Esztergom gatyába rázásához, mire a kormánypárt rögtön alkalmatlanságot olvasott a fejére. Azért ebben van logika, nem?

– Nem hinném, ugyanis én nem azt szeretném, hogy más döntsön az önkormányzat vagy a polgármester helyett. Azt látnám jónak, ha a kormánybiztos független szakértőként megállapítaná, ki az alkalmatlan a városban. Jelzem, a kétharmados többségű képviselőtestület nem akar együttműködni velem, a kormánybiztos pedig első kézből, a helyszínen tájékozódhatna.

– Nemrég nyilvánosságra került egy felvétel, amelyen verést kíván a városi fideszeseknek. Ezt ugye komolyan gondolta? Mert viccnek kicsit durva.

Ehhez tudni kell, hogy mindezt egy magánbeszélgetésen mondtam. Ez talán nem akkora mentség, de jó ha tudja, hogy a Fidesz frakcióvezetője egyidős a gyerekemmel, s hátulgombolós kora óta ismerem. Úgy tudom, Kósa Lajos egyszer azt mondta vitapartnerének, menjen ki vele a „kultúr” mögé, s ott intézzék el egymással az ügyeiket. Mondhatnám tehát, hogy ez nem idegen a Fidesz kultúrájától, de a viccet félretéve, a verésnél nem kell feltétlenül ütlegelésre gondolni, hiszen mindez a választások kontextusában hangzott el. Nem akarok magyarázkodni, a frakcióvezető úrral ápolt már-már családi nexus miatt szerintem az elnadrágolás emlegetése bőven belefér.

– Nem először fordult Orbán Viktorhoz – korábban már szó szerint el is zarándokolt a parlamentbe. Pár napja érvényes karzatjegye ellenére sem engedték be oda, hogy némán tiltakozhasson a lex Esztergomként aposztrofált visszamenőleges hatályú törvény ellen, miszerint csak képviselőtestületi jóváhagyással lehet adósságrendezési eljárást indítani. Rendre kudarcot valló akcióival nem éppen azt a régi reflexet erősíti, miszerint ki lehet járni bizonyos dolgokat a legfőbb vezetőnél?

– Úgy tűnik, hogy a kormánypárt szigorú pártstruktúrában működik, ezért jónak tartom ezt az irányt. Ráadásul Orbán Viktor nemcsak kormányfő, miniszterelnök, de Esztergom díszpolgára is. Bízott benne az a 7509 helyi lakos is, akiknek az aláírását vittem el hozzá Budapestre. Nyilván helyben szeretnénk megoldani a helyi kérdéseket, de most olyan a helyzet, hogy segítséget kértünk.

– Miben reménykedik? Nem fél, hogy a sok huzavona közben lemorzsolódnak a korábbi hívei? Lám, márciusban lemondott LMP-s alpolgármestere is.

– Ő nem bírta azt a lelki és fizikai nyomást, ami nap, mint nap nehezedik ránk. Borzasztó körülmények között dolgozunk: nincs munkatársam, szolgálati autóm, alpolgármesterem, hatás- és jogköröm. Mi, esztergomiak úgy véljük, a fideszes többség okozta ezt a helyzetet. Lejárató kampányukat egyre fokozzák, miután elődöm idején sok éven át nem fizették a szolgáltatói díjakat, most kapcsolták le a közvilágítást, most állították le a közlekedést. Remélem, ezt sokan mások is így látják, nemcsak mi, esztergomiak. Abban is reménykedem, hogy végre kiderül, alkotmányellenesen működik a képviselő-testület, és ezért előbb-utóbb feloszlatják. Ma egyébként eldöntöttem, hogy július 26-ára nyílt testületi ülést hívok össze, s akkor végre a nagyobb nyilvánosság is megláthatja, ki nem hajlandó az együttműködésre. Csak egy példa: az alkotmányellenes szemétrendelet megváltoztatását eddig ötször nem voltak hajlandóak megszavazni, remélem, a nyílt ülésen sikerül tiszta vizet önteni a pohárba.

– Korábban, a választás előtt még a katolikus Új Emberben is megdicsérték, sőt egy katolikus püspök is tiszteletét tette az egyik fórumán, miközben imakörök alakultak a megválasztásáért. Maga mögött tudja még az egyház támogatását? Vagy nem jól imádkoznak az esztergomiak?

– Ne keverjük a vallást és a politikát! Az emberek békére és megnyugvásra vágynak, mindenki a maga hite szerint imádkozik is ezért, református és evangélikus imakörökről is tudok. A támogatás nem lankad, sokan kérik Istent, adjon békét a városnak és bölcsességet a politikusoknak.

– Már tavaly októberben azt mondta, hogy elődje átlépett egy olyan határt, amit a pártja sem hagyhat majd szó nélkül. A jóslata nem jött be…

Nyilván más van a felszínen, és más a mélyben. Meggyes Tamás elvesztette Esztergomot, az a korszak már nem jöhet vissza, tehát az az időszak egyszer s mindenkorra lezárult. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Meggyes Tamás országgyűlési képviselő, az ő szavazata is kell a kétharmadhoz, gondolom, nem tudnak nyíltan kiállni mögüle. A többit az idő fogja megmutatni.

– Június elején egy politológus arról elmélkedett, jó politikus-e Tétényi Éva. Hányast adna magának?

Biztos, hogy nem vagyok szokványos politikus, a hagyományos kategóriák alapján ezért nem biztos, hogy jó jegyet kapnék. Ha viszont azt nézzük, hogy egy valóban új közpolitikát behozó közéleti személyiség vagyok, akkor talán már jobb pontokat kapnék. Nem értek egyet a jelenlegi magyarországi politikai gyakorlattal, s azt nem is tudnám jó szívvel művelni. Szilárdabb erkölcsi alapok kellenek.

– Sokan azt pedzegetik, ilyen kitartással megmérethetné magát az országos politikában is. Volna rá esély?

Nem jött el még ennek a kérdésnek az ideje. Az biztos, hogy az új típusú politika népszerű lehet a jövőben, a valóságos közösségépítés és társadalomfejlesztés igazi alternatíva lehet. Az általam képviselt szakmaiságot nem szabad leírni, ám azt nem tudom, hogy ezt én, vagy más fogja majd képviselni.
 
I.N.

Ezeket látta már? 
Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége
                             Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat

 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Esztergom
  • Esztergom: csak a népszavazás segíthet?
  • Áll a bál Esztergomban
  • Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége
  • Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.