Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-04-01 14:32:00

Miért nem tárt fel adatot a rendőrség?

Önkormányzati botrány Esztergomban: a nyomozás furcsa vége

Az önkormányzat finanszírozta a korábbi városvezetést támogatók rágalmazási pereit, a rendőrség szerint bűncselekmény nem történt.

A nyomozást megszüntető határozat született az Esztergomi Rendőrkapitányságon a Mindennapi.hu egyik cikkére hivatkozó feljelentés nyomán. A feljelentést Vígh László tette a Lehet Más a Politika Komárom-Esztergom megyei területi szervezetének nevében, mert cikkünk szerint (Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat, Mindennapi.hu, 2011.01.21.) Esztergom Város Polgármesteri Hivatala közpénzből finanszírozta a korábbi városvezetés, valamint támogatói személyiségi jogi pereinek jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodákat. A rendőrség hűtlen kezelés megalapozott gyanújával indított ismeretlen tettes ellen nyomozást, ám a március 17-én kelt megszüntető határozat szerint „a nyomozás nem tárt fel adatot arra, hogy városházi dolgozón kívül, személyes peres ügyek költségei lettek volna fizetve”.

A nyomozást megszüntető határozatban az a különös, hogy januári értesülésünket, miszerint négy ügyvédi irodának eddig több mint 25 millió forintot fizetett az esztergomi önkormányzat azért, hogy jogi képviseletet biztosítsanak Meggyes Tamás volt esztergomi polgármesternek és néhány támogatójának a tevékenységüket bíráló újságírók ellen indított magánvádas rágalmazási, becsületsértési eljárásokban, sem akkor, sem azóta senki nem cáfolta. Sőt, bár polgármesterként Meggyes a tavalyi önkormányzati választásokon csúnyán megbukott, a továbbra is fideszes többségű képviselőtestület Steindl Balázs, a Fidesz helyi elnöke indítványa nyomán január 13-án úgy szavazott, hogy ezeket a megbízási szerződéseket fenntartja, és kötelezte az új polgármestert, Tétényi Évát arra, hogy az ügyvédek számláit továbbra is egyenlítse ki, „mivel ha ezen számlák nincsenek fizetve, az veszélyezteti az önkormányzat működését”.

Érdeklődésünkre januárban maga a volt polgármester, Meggyes Tamás is elismerte hogy az önkormányzat pénzeli az ügyvédeket, mert ezek a polgármesteri munkájával összefüggő ügyek: vádlotti, illetve tanúvallomások is igazolják, hogy az ellene szervezkedő helyi vállalkozók, sőt bűnözők álltak a polgármesteri bukásához vezető „karaktergyilkos sajtókampány” mögött. Az esztergomiak pénzén kapott ügyvédet Bayer Zsolt újságíró is, aki a Magyar Hírlapban becsmérelte Meggyes ellenlábasait. Úgy tudjuk, hogy Bayer nem dolgozója az esztergomi városházának, de ő sem érez semmi kivetnivalót abban, hogy az esztergomi önkormányzat biztosít jogi képviseletet számára ebben az ügyben. Megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy ma Magyarországon minden újságíró jogi képviseletét a kiadója látja el, márpedig a szóban forgó cikkét szintén közlő Hídlapot kiadó Esztergomi Hirdető Kft. az esztergomi önkormányzat cége.

Vígh László megpanaszolta az Esztergomi Rendőrkapitányság a nyomozást megszüntető határozatát. A panaszban arra hivatkozik, hogy Bayer Zsolt védelmére két ellene folyó eljárásban is megbízást kapott a Mindennapi.hu cikkében nevesített ügyvédi iroda, a védendő személy viszont nem állt, és most sem áll az esztergomi önkormányzat alkalmazásában. Ráadásul Bayeron kívül több más személyt is magánvádlóként, nem pedig városházi dolgozóként képviselnek az esztergomi önkormányzat által fizetett ügyvédi irodák. A feljelentő a nyomozás folytatását, és az érintett ügyvédi irodák képviselőinek meghallgatását kérte az esztergomi rendőrkapitányságtól.

Bodoky Tamás

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Esztergom
  • Esztergom: csak a népszavazás segíthet?
  • Tétényi Éva: nem vagyok szokványos politikus
  • Áll a bál Esztergomban
  • Esztergom: közpénzből perlik az újságírókat

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.