Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-16 12:32:00

A rendőrök szerint a „könnyített munkavégzés” nem fog működni

Nyugdíjreform: elbukták a meccset a rendvédelmi dolgozók

Hiába tüntettek és kérték a kormányt a rendvédelmi dolgozók, hogy ne vonják meg tőlük a korkedvezményt, már biztosan megszűnik az év végén a szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere.

A kiszivárgott életpálya-modell nem fest túl kedvező képet a már nyugállományban lévő rendvédelmi dolgozókra vonatkozóan. A korkedvezmény megszűnik, így rájuk is a hatályos társadalombiztosítási öregségi nyugdíjkorhatár vonatkozhat majd, tehát ez jelenleg 62 és fél év. Ám ez csak pillanatnyi helyzet, ugyanis 2015-ig 65 évre emelkedik a korhatár.


A fizikai és pszichikai terheléstől óvni kell

2012. január 1-jén minden korábban nyugállományba vonult 57 év alatti rendvédelmi dolgozót visszahívnak, és nyilatkozniuk kell. Újra felvehetik az egyenruhát, ezzel vállalva a tartalékállományba kerülést. Abban az esetben, ha ezt nem fogadják el, megszüntetik a jogviszonyukat, a járandóságukat ezentúl nem a nyugdíjkasszából finanszíroznák, így az nagy valószínűséggel adóköteles jövedelem lesz majd.

A tervezet szerint a 30 év szolgálati idővel rendelkező dolgozókat rendelkezés állományba helyeznék, és csak rendkívüli vagy katasztrófahelyzetben mozgósítanák őket. Önkéntes alapon természetesen továbbra is részt vehetnek az oktató- és bűnmegelőzés segítő programokban. Illetményük az utolsó évi átlagkeresetük 80 %-a lenne. 25 év szolgálati idő és betöltött 52. életév után könnyített munkavégzésre lennének jogosultak, heti munkaidejük nem haladhatja meg a 35 órát. Este 10 és reggel 6 között csak az érintett beleegyezésével vállalhatnak műszakot, illetve a fizikai és pszichikai terheléstől óvni kell az ebbe a körbe tartozókat. Ha a jelenlegi munkahelyén nincs olyan munkakör, amit fel tudnak ajánlani számára a könnyített munkavégzésre, akkor átképezhetik őket másik munkakörre vagy közszféra más területein hasznosíthatják a megszerzett tapasztalataikat. A visszahívott nyugdíjasok tartalékállományba kerülnének, amiért alapilletményük 70 %-át kaphatnák.

A rendvédelmi szervezetek kifogásolták a tervezetet, tapasztalataik szerint ugyanis nincs a kapitányságokon lehetőség a könnyített munkavégzésre, így szinte teljesen biztos, hogy az eredeti munkakört nem tölthetnék be. Kérdéses, mit ajánlanak fel helyette. Ráadásul a szenior állomány (azaz a visszahívott, könnyített munkakört betöltők) nettó illetménye a szolgálati nyugdíjukkal megegyező lenne, de a fizetésük nem a közszférában meghatározott illetménytábla szerint, hanem a nyugdíjakra vonatkozó szabályok alapján emelkedne.
 

A.E.

(fotó: OrientPress Hírügynökség)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Nyugdíj
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Elhunyt a nyugdíjáért küzdő férfi
  • Bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak ügyében
  • Még idén eldől a magánnyugdíjpénztárak sorsa
  • Hová kerülnek a magánnyugdíj befizetések?
  • IMF-paktum: már a nyugdíjakat féltik
  • Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak
  • Nyugdíjak: csökkenés, átalakulás, megszűnés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.