Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Hírsor
2011-10-21 16:00:00

Nyugdíjak: csökkenés, átalakulás, megszűnés

Kedden kezdődik a korengedményes és korkedvezményes nyugdíjak szerkezeti átalakításáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitája – jelezte Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Debrecenben.

A politikus a témában tartott sajtótájékoztatón a javaslat céljai között említette, hogy a nyugdíjkassza kiadásai ne haladják meg a bevételeket és a korán nyugdíjba vonult, munkaképes emberek térjenek vissza a munkába. Halász János hozzátette: fontos cél továbbá, hogy az átalakított rendszer járuljon hozzá az államadósság és a munkanélküliség csökkentéséhez, vagyis a Széll Kálmán Tervben foglaltak teljesüléséhez.

„A nyugdíj-biztosítási alap egyensúlyban tartását és egy fenntartható, nem hitelből finanszírozott rendszer kialakítását szeretnénk megvalósítani” – fogalmazott, hozzáfűzve: ennek része, hogy nyugellátást csak a nyugdíjkorhatár betöltésétől lehessen megállapítani. Véleménye szerint a javaslat biztosítja a korábban már megállapított ellátásoknak a további, de más jogcímen történő folyósítását, biztosítja a jogszerzések lezárását és a szerzett jog érvényesítését.

„Nem veszünk el senkitől semmit” – szögezte le Halász János. Jelezte, hogy 2012. január 1-től már nem lehet megállapítani korhatár előtti öregségi nyugdíjat, azok jövőre megszűnnek és egyben átalakulnak. Ez érinti egyebek mellett az előrehozott öregségi nyugdíjat és annak csökkentett összegű változatát, valamint a korkedvezményes nyugdíjat.

Adóznak a fegyveresek

Pósán László, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője megjegyezte: amit már megállapítottak, azt folyósítani fogják, csak más néven és más összegből. Ami nem öregségi nyugdíj, azt egy szociális alapból, a költségvetés bevételeiből, tehát nem a járulékbefizetésekből finanszírozzák – ismertette. Kijelentette, hogy a korhatár előtti ellátásokat és járandóságokat a nyugdíjemeléssel azonosan kezelik, azok indexálási része ugyanaz lesz, mint a nyugdíjaknál. Mint mondta, egy különbség lesz: a fegyveres testületeknél szolgáltak esetében nem lesz adómentes az ellátás, azt a 16 százalékos szja-kulccsal csökkentve fogják folyósítani.

Ennek az az oka, hogy ezektől a testületektől jóval hamarabb – átlagosan 43 évesen – mentek nyugdíjba. Megítélése szerint ezt a társadalmi igazságosság jegyében kell így alakítani. Az öregségi nyugdíj keretein belül marad azonban a nők 40 éves munkaviszony utáni ellátása - mutatott rá Pósán László.

 

mti

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Nyugdíj
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Elhunyt a nyugdíjáért küzdő férfi
  • Bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak ügyében
  • Még idén eldől a magánnyugdíjpénztárak sorsa
  • Hová kerülnek a magánnyugdíj befizetések?
  • IMF-paktum: már a nyugdíjakat féltik
  • Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak
  • Így alakítják át a nyugdíjrendszert

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.