Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-07-25 08:10:00

Két és félmillióan kézhez kapják a pénzt hamarosan

Nyugdíj, reálhozam: 570 ezren várják hiába a postást

2011. augusztus 31-ig kell megkapnia annak a reálhozamot, aki a postai kifizetést választotta, vagy nem nyilatkozott. Az összeget eddig homály fedte, ám hamarosan kiderül, ki mennyire jogosult.

A reálhozam minden pénztártag esetében más és más, sok a befolyásoló tényező. Például a tagsági jogviszony kezdete, a befizetett tagdíj nagysága, a tagdíjbefizetés rendszeressége, az adott pénztári portfóliók teljesítménye mind-mind hatással lesznek a kifizetett összegre. És azt se felejtsük el, hogy a magánnyugdíjpénztárak érvényesíthetik jogaikat, így az utalás vagy kézbesítés díja is a mi reálhozamunkat terheli.


Mindenki azért ne örüljön

Negatív hozam miatt nem mindenki számíthat pénzre, az összegtől elesők közül legtöbben a 2006-2008-as év között belépők körül kerülnek ki; nekik már nem volt idejük ledolgozni a gazdasági válságot. Ráadásul a 2009. január 1-től kötelezően előírt választható portfóliók (növekedési, kiegyensúlyozott) nagyobb kockázatot vállaltak, így a reálteljesítmény is könnyen lehet negatív előjelű. A pénztári átlagos reálteljesítmény csak hosszú időtávon értelmezhető – igazából erre is lett kitalálva, hogy nyugdíjas korunkban élvezzük a gyümölcsét. Minimum 20 év kell, ha valós képet akarunk kapni a pénztárunk teljesítményről, ám a rendszer indulása óta mindössze 13 év telt el. Többségében az egyedi pénztári portfóliók pozitív reálhozamot értek el, de értelemszerűen a 2-3 éve létesített tagság még nem hozhatja a várt teljesítményt.

Az előzetes becslések még 750 000 főről szóltak, ám a valós adat ennél jóval alacsonyabb, körülbelül 570 000 fő várja hiába a postást. A pénztártagok 25 %-a helyett 18,9 % ért el negatív hozamot. Selmeczi Gabriella ezért jogosnak és indokoltnak tartja a kormány nyugdíjvédelmi programját, hiszen – mint kifejtette – sokan nemhogy reálhozamot nem kapnak, de a befizetett pénzük értéke is csökkent.

A vártnál azonban 7 %-kal többen, azaz majdnem 2,5 millióan kapják kézhez hamarosan a reálhozamukat, mely átlagosan 76 030 forint lesz majd, ráadásul ez az összeg a tagdíj-kiegészítést is magába foglalja. A postai kifizetés szabályairól is rendelkeztek: 150 000 forint alatt a lakcímen, személyesen átvehető, ám e felett – értesítővel – csak a kijelölt postahivatalban juthat hozzá a pénzéhez, aki állami nyugdíjrendszerbe visszalépett. 


 

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Nyugdíj
  • Matolcsy György nem akarja elsorvasztani
  • Kevesebb lesz a GYED és a szolgálati nyugdíj
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Elhunyt a nyugdíjáért küzdő férfi
  • Bizonytalanság a magánnyugdíjpénztárak ügyében
  • Még idén eldől a magánnyugdíjpénztárak sorsa
  • Hová kerülnek a magánnyugdíj befizetések?
  • IMF-paktum: már a nyugdíjakat féltik
  • Orbán levelet írt a nyugdíjasoknak
  • Nyugdíjak: csökkenés, átalakulás, megszűnés

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.