Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-01-16 05:13:00

Még ötvenkilenc rádiófrekvencia sorsa kérdéses

Most hallgat el a Katolikus Rádió, a Klubrádió februárban

Vasárnap elhallgat a Katolikus Rádió, mivel a Médiatanács érvénytelenítette a pályázatot, amelyen a frekvenciájára lehetett pályázni. A Médiatanács szerint a rádió a hibás.

Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese lapunknak úgy nyilatkozott: a rádiónak január 16-án, vasárnap be kell fejeznie a sugárzást. Az eddig használt frekvencián meg kell szüntetni a műsorszolgáltatást. Egyelőre az nem világos, mikor és milyen frekvencián folytathatjuk tovább az sugárzást, viszont az már biztos, hogy ha csupán interneten, vagy egyes kábelhálózaton keresztül működhetünk tovább, hallgatóságunk nagyobb része biztosan nem tudja majd fogni adásunkat.

 

Bizonytalan ideig hallgatnak

A 92,9 MHz frekvenciára 2009-ben lehetett pályázatot beadni az azóta megszűnt Országos Rádió és Televízió Testülethez. A kiírt pályázatra öt rádió, többek közt a Katolikus Rádió is pályázott. A pályázatot a parlamenti választások két fordulója között a Klubrádió nyerte el, amelynek február 11-én jár le a szerződése a jelenleg használt budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára. A Klubrádiót győztessé nyilvánító Testület ülésén a résztvevők egy része szerint alaki hiba történt. Ez a határozat érvénytelenítését vonhatta volna maga után. Ez esetben a törvény szerint az MKR-nek kellet volna megkapnia ezt a frekvenciát, de nem így történt. A médiatanács utólag eredménytelennek nyilvánította a pályázatot.

A Médiatanács számára az általános pályázati feltételek szerint lehetősége lett volna arra is, hogy nem az egész pályázatot nyilvánítja érvénytelennek, csupán a Klubrádió pályázatát, és a Katolikus Rádiót hozza ki nyertesként. Ehelyett azonban a Médiatanács az egész pályázatot eredménytelennek nyilvánította, és tavaly decemberben új pályázat kiírására vonatkozó döntés született a 92,9 MHz tekintetében. A Katolikus Rádió bizonytalan idejű hallgatása január 16-án veszi kezdetét.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság adatai szerint idén 59 másik rádióadó engedélye is lejár rövid időn belül, amelyek használatára még nincs kiírva új pályázat. A hatvanadik ilyen függőben levő frekvencia a budapesti 92,9 MHz.

 

A Médiatanács szerint azért nem kaptak, mert nem kértek

A Médiatanács szóvivői irodájának tegnapelőtt kiadott közleménye szerint a Katolikus Rádió nem is kérte jogosultságának meghosszabbítását. – A Médiatanács hivatalból állapította meg a műsorszolgáltatási jogosultság megszűnését, mivel a rádió nem kezdeményezte annak meghosszabbítását, ami további öt évre lehetővé tette volna számára a működést. Bár a rádió középhullámon szombattól nem lesz elérhető, műholdon és interneten továbbra is fogható lesz az adás – áll a közleményben.

A Parlemetben az LMP mind a katolikus rádióért, mind a Klubrádióért nyilvánosan aggódott. Vasárnap szolidaritási demonstrációt tartanak a Budai Várban a Magyar Katolikus Rádió kedvelői.  

 

Horváth Csaba


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.