Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2010-12-20 16:03:00

MMKA: még keresik a felelősöket

Meddig szünetel a magyar filmgyártás?

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) vagyonának zárolása majd’ az összes hazai filmgyártó cég létét veszélyezteti. Az Inforg Stúdió az egyik veszélyben lévő produceri iroda. Muhi Andrást, a stúdió vezetőjét, producert kérdezte a mindennapi.hu.

– Az MMKA összeomlása miatt Magyarországon leállt a filmgyártás. Professzionális magyar film (állami pénzből a szerk.) pillanatnyilag egyetlen egy sem készül. Se forgatás, se előkészítés, se utómunka. De az alapítvány támogatta a folyóiratokat, filmszemléket, a forgalmazást, oktatást, foglalkozott koprodukcióval. Demokratikusan és szakmai oldalról elfogadott rendszerként működött.

Ennek ellenére 7,9 milliárdos tartozást halmozott fel, valamint közel egymilliárd tűnt el kézen-közön.

– A játékfilmkészítésnek sajátos a technológiai sora, amennyiben egy alkotás három esztendeig készül. Mivel az alapítvány éves költségvetési rendszerben működött, ezért kapott lehetőséget a Pénzügy Minisztériumtól a túlköltésre. Ez az összeg körülbelül az éves keret fele volt. Emiatt került az MMKA mókuskerékbe, s költött többet, mint tehette volna. Tehát nem hazavitték, elsikkasztották egyesek azt a bizonyos 7,9 milliárdot, hanem belekerültek a filmekbe.

Körösi Zoltán egy hangfelvétel tanúsága szerint olyan milliárdokról beszél, amelyek az alapítványhoz közel állókhoz vándoroltak, hamis számlák, jutalmak, miegyéb formájában…

– Az Inforg hagyományosan a legtöbb pályázatot benyújtó produceri cég, mert nemcsak a játékfilmben, hanem az összes műfajban meghatározó szerepet töltünk be. Szóval, mi a filmjeinkre minden esetben és kizárólag pályázat útján nyertünk támogatást, amelynek elköltését hihetetlen szoros elszámolással ellenőrizte az MMKA, a Filmiroda és az APEH. Felteszem, hogy a frontvonalban működő többi filmgyártó keze hasonlóan abszolút tiszta, hiszen ugyanúgy folyamatosan ellenőrizték az összes kibocsátott számlájukat. Másrészt büntetőjogilag értékelhető esetet senki sem bizonyított eddig. Tudtommal a hiányzó közel nyolcmilliárd a filmekben van. Az előző kultuszminiszterrel kötött megállapodás (2010. február D. A. A.) értelmében a magyar filmek számára 2013-ig a kormányzat biztosította volna a stabil állami támogatást., Politikai változás esetén normálisan politikai államtitkári szintig cserélik le a vezetőket, de a munkaszervezetek folytatják a tevékenységüket; s párhuzamosan érvényben maradnak a korábbi határozatok és szerződések.

Az első Orbán-kormány szintén az MMKA-val szemben egy filmközpont felállítását tervezte, amely a költségvetési vitáktól független, állandó keretet biztosított volna a hazai filmgyártásnak. Most nem valami ehhez hasonlót tervez a kabinet?

– ’98 és 2002 között folyamatosan szó volt a filmközpontról, de végül nem valósult meg. Most még egyáltalán nem világos, hogy a költségvetésben meghatározott összegekből a Gazdasági Minisztériumnál lévő 2 milliárdot milyen szervezet közvetítésével és milyen játékszabályok szerint osztják majd szét. Erről még nincs hivatalos információ.
A zuhanyhíradó szerint Andy Vajna felügyeli majd ezt az összeget. Az NKA-nál 800 millió, az MMKA-nál pedig egymilliárd szerepel. De mit hoz a jövő? Egyetlen producer dönti majd el, ki kap és ki nem támogatást? Kijáró rendszer lesz?

– A Mozgókép Közalapítványt is megvádolták protekcionalizmussal…

– Én minden esetben pályáztam. Vissza lehet keresni, mely cégek, mekkora összegeket nyertek. Ezek az adatok nyilvánosak, hiszen állami pénzekről beszélünk. Hogy ezeken túl voltak-e kijárt pénzek, azt nem tudom.

Mely filmstúdióknak van esélyük a túlélésre?

– Esélye azoknak van, akik a filmiparban is működnek. Tehát reklámfilmet gyártanak, technika bérbeadásával és üzemeltetésével, utómunkával foglalkoznak, nemzetközi bér (szerviz)munkákat vállalnak. Ugyanis a hazai filmipar dübörög. A filmkészítés beleágyazódott az iparba. A filmtörvény elfogadása évében, 2004-ben 5 milliárd forint folyt át a filmiparon, a múlt évben pedig már 50 milliárd. Jelentős mennyiségű a bérmunka Magyarországon. Az a baj, hogy a filmkészítésben eddig nem számíthattunk a közszolgálati televíziók segítségére, mint a többi európai országban, hogy munkát adjon rendezőknek, operatőröknek, vágóknak. Jó lenne, ha ez most változna.

Az uniós filmes alapok se segítenek?

– Európai koprodukció esetén mindegyik partnernek be kell szállnia nemzeti pénzzel a közös filmbe, illetve a médiapályázatok estén a kért összeg ötven százalékával rendelkeznie kell a pályázónak. Az Inforgnak a filmes támogatási összegek blokkolása miatt három játékfilmje torpant meg. Ezeken felül még kilenc magyar koprodukciós játékfilm vesztegel. Nagyon rossz üzenet ez koprodukciós partnereink felé. A jövőnket is felzabálhatja, mert legalább harminc, Európában meghatározó producer bizonytalanodik most el a megbízhatóságunkat illetően.
 


NYILATKOZAT
A Magyar Mozgókép Közalapítvány, filmes szakma által választott új Kuratóriuma 2010. április 28-án történt kinevezése után, sürgősséggel intézkedett a Közalapítvány 2002-2009 közötti gazdálkodásával kapcsolatos teljes jogi és gazdasági auditjának elkészítésével kapcsolatban. Az MMK Kuratóriuma által lefolytatott vizsgálat, hatáskör hiányában nem terjedt ki azonban az állami támogatásokkal kapcsolatos minisztériumi döntések felelősségi kérdéseire.A lefolytatott vizsgálat értékelésének nyilvánosságra kerülése után, az akkori elszámoltatási kormánybiztos Dr. Papcsák Ferenc úr, 2010. július 20-án az ügyben írásban vizsgálatot kezdeményezett Dr. Réthelyi Miklós miniszter úrnál, a Közalapítvány felügyeletét ellátó Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjénél. Az adatok beszerzése során a kormánybiztos személyesen találkozott a Magyar Mozgókép Közalapítvány jelenlegi vezetőjével, Kőrösi Zoltánnal, aki részletesen tájékoztatta az általa elrendelt és lefolytatott átadás átvétellel összefüggő auditok megállapításairól. Az általa lefolytatott vizsgálat állásáról 2010. augusztusában az elszámoltatási kormánybiztos kormányülésen beszámolt. A beszámolójában egyrészt megállapításra került, hogy az MMK, az általa lefolytatott, és teljes körűen átadott vizsgálati anyag alapján megfelelő részletességgel feltárta az elmúlt évek gazdálkodásának főbb hiányosságait, és annak értékelése után megfelelő jogi alappal megjelölhető felelősök köre. Másrészt rögzítette, hogy a kormánybiztosi vizsgálat a Humánerőforrás Minisztériumban lefolytatandó belső vizsgálat alapján tovább folyik. A minisztériumi vizsgálat vonatkozásában a Kormánybiztos vizsgálati kérdéseket fogalmazott meg, melyekre adandó válaszok nagyban befolyásolják a Közalapítvány gazdálkodásának további értékelését. Mindezek alapján megállapítható, hogy a Magyar Mozgókép Közalapítvány 2002-2009 közötti gazdálkodásával kapcsolatos felelősségi vizsgálata jelenleg is folyamatban van, melynek sikeres lezárása érdekében a Közalapítvány jelenlegi vezetése minden általa rendelkezésre álló eszközzel segítséget nyújt.

Ditzendy Attila Arisztid


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek A mozi
  • Az év legjobb mozifilmjei, kritikákkal
  • Milyen a jó mártír?
  • Jövő héten érkezik a Vaslady
  • Lista: ezeket játsszák a Filmszemlén
  • Elment a „barbár messiás”
  • Nőuralom az új Avatarban
  • Elveszett gyerekek faluja
  • Mi Jankovics Marcell rajzfilmjeinek titka?
  • Tarolni fognak a magyar filmek Franciaországban?
  • Készül a Szíven szúrt ország kettő

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.