Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-11-16 15:00:00

Feketelista: neves cégek az államnak legtöbbel tartozók között

Másfél milliárdos adótartozás és Isten Dicsősége

Nyilvánossá tették a legtöbb be nem fizetett adó miatt számba vett hazai vállalkozás listáját. Az élen Miskolc nehézipari cégei állnak. Feltűnést kelt a negyedik helyezett: a cég neve, a Sekina, egyenesen Isten Dicsőségét jelenti.

A feketelista.hu elkészítette az adóhatósági adatok alapján ez évi elemzését: mely cégek azok, amelyeknek adóhiánya egyenként meghaladja a 100 millió forintot 2011-ben. A portál rámutat a különbségre is: adóhiányt az adóellenőrök tárják föl, szemben az adótartozással, amelyet az adózó vall be. Az adóhatóság által nyilvánosságra bocsátott összegzés 458 cégnevet tartalmaz, huszoneggyel kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt. Az adófizetési morál egy év alatt azonban mit sem változott, ezt bizonyítja, hogy e cégek együttes adóhiányának összege viszont most 142,5 milliárd forintra rúg, azaz körülbelül ötmilliárddal több mint egy évvel korábban volt.


Tizenkilencen milliárd felett

A feketelista.hu adatsora tehát nem a nyilvántartott teljes adótartozásról szól, hanem azokról a hiányokról, be nem fizetett vagy be sem vallott adókról, amelyekre az ellenőrök vizsgálata derít fényt. A lista elképesztő adatokat tartalmaz: az összesítés szerint tizenkilenc cég egyenkénti adóhiánya meghaladja az egymilliárd forintot is. Az élen szereplő miskolci DAM 2004 Kft. pedig 6,728 milliárdos hiányával minden eddigi rekordot felülmúl – tájékoztatott Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Az összegzésben szereplő cégek túlnyomó többsége a kereskedelemben és a szolgáltatás területén működik, szinte valamennyi korlátolt felelősségű társaság formájában. Jellemzően mindössze 13 részvénytársaság és 17 betéti társaság neve olvasható az adatsorban. A lista szerkesztői szerint elgondolkodtató, hogy például a salgótarjáni BLANI 2004. Szolgáltató Bt. neve mellett mintegy 447 millió forintos adóhiány szerepel, a Füle székhelyű H&H Security Vagyonvédelmi és Szolgáltató Bt.-nél az adóellenőrök csaknem 411 millió forintnyi adóhiányt állapítottak meg. A kiskunfélegyházi „Félegyházi Pocakos” Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. is több mint 300 millió forint adóhiányt halmozott fel.


A fele fővárosi

Lényegében nem változott a tartozás miatt számba vett fővárosi és vidéki székhelyű cégek aránya. A feltüntetett 458 vállalkozás közül 213 Budapesten van bejegyezve (45,5 százalék), egy évvel korábban ez az arány 46,9 százalék volt. A legnagyobbak között azonban fővárosiak vannak, az első húsz „milliárdos” közé csak nyolc vidéki cég fért be. Igaz, a kétes hírű első helyeket viszont ők viszik el, mindketten miskolciak.

A második „helyezett” a rekordernél lényegesen kevesebb hátralékot jegyez: a felszámolásra ítélt Politrend Kereskedelmi Kft. 2,728 milliárd forint adóhiányt mutat, nem beszélve a megállapított jogkövetkezmények összegéről, amely 2,164 milliárd forintra rúg. Harmadik helyre a budapesti ZB Kereskedőház Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. sorolható 2,216 milliárd forint hiánnyal. Nem véletlen, hogy szintén a felszámolás sorsára jutott.


Sekina, azaz Isten ragyogó Dicsősége

A fővárosi Sekina.Tech Kft.-nél korábban adóvégrehajtással, adószám-felfüggesztéssel próbálkozott az adóhatóság, míg végül 1,688 milliárd forint adóhiányt állapítottak meg, kiegészítve több mint 1,305 milliárd forint jogkövetkezmény összegével. Érdekesség, hogy a szomorú apropóból feljegyzett vállalkozás neve: Sekina bibliai fogalom. Isten fényesen ragyogó, tiszta dicsőségét jelenti.

A „milliárdosok" között kétszer is szerepel, sőt a százas kivonat vége felé a százmilliós kategóriában is megjelenik a 2PAK Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. neve. Az 1,361 illetve 1,005 milliárd forint be nem fizetett adóval számoló vállalkozás esetében a két ellenőrzés egyszerre zárult le. Miskolcon kilenc, Győrben hat, Debrecenben öt, Szegeden és Pécsett pedig négy-négy társaság akadt fenn az ellenőrzésen.

Az ismerősnek tűnő cégnevek közül feltűnik az elektronikus eszközöket országszerte árusító Electro World Magyarország Kerekedelmi és Szolgáltató Kft. és az iparcikkeiről közismert Szarvasgép Kft. is, előbbinél több mint 440, az utóbbinál pedig több mint 460 milliós be nem fizetett adót mutatott ki a NAV.

 

-mi-/feketelista.hu

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Ne lopj
  • A bíróság szerint hazudott Budai Gyula és a Fidesz
  • A tudósok nem merik vizsgálni Schmitt Pál doktoriját
  • Plágiumgyanú: Kiáll Schmitt mellett a NOB
  • Nem kegyelmeztek a bennszülött kislánynak
  • Miss Robin Hood: szeretetből rabolt
  • A falu szolgáltatja a voksokat, a város a pénzt?
  • Újabb milliók vándoroltak jutalomként a zsebekbe
  • Egymillió dollárossal akart fizetni
  • Korrupcióba keveredett a Magyar Telekom?
  • Visszaélések ezrei a szociális lakások körül

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.