Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-09-07 18:03:00

Felmérés készült a szexuális visszaélésekről

Kellemetlen simogatás: ennyi gyereket molesztálnak Magyarországon

A megkeresett iskolák többsége elutasította a részvételt, ami a készítők szerint arra utal, hogy nem nyitottak a diákok ilyen jellegű gondjaira, írja a Népszabadság.

A gyerekek 17 százalékát már bántalmazták szexuálisan – derül ki a Független Médiaközpont Pandóra szelencéje nevű, nemzetközi projekt keretében készült kutatásából. Magyarországon tizenegy iskola 446 felső tagozatos tanulóját, többnyire 13-15 éves fiúkat és lányokat kérdeztek arról, hogy hallottak-e már a szexuális bántalmazás fogalmáról, beszéltek e erről valakivel, történt-e már velük ilyen, ha igen, milyen körülmények között. A megkeresett iskolák többsége elutasította a részvételt, ami a készítők szerint arra utal, hogy nem nyitottak a diákok ilyen jellegű gondjaira.

A megkérdezett tanulók több mint 80 százaléka már hallott szexuális bántalmazásról, elsősorban interneten, tévében. De csak 46 százalékuk beszélgetett erről valakivel és mindössze negyedük az iskolában. A gyerekek harmada jelezte, hogy van bántalmazott gyerek a környezetében.


Kellemetlen simogatás

A tanulók kilenc százaléka számolt be arról, hogy egy felnőtt úgy ért hozzá, úgy simogatta, hogy az számára kellemetlen volt. A gyerekek több mint négy százaléka kapott már szerelmes üzenetet felnőttől, és három százalék olyan fényképet, videót, amelyen meztelen emberek szerepeltek. A gyerekek hat százalékával többször is előfordult ez, egy százalék pedig folyamatosan szenved szexuális bántalmazástól. A legtöbb zaklatás az interneten érkezik: a diákok 21 százaléka jelezte, hogy kérte már felnőtt arra, hogy küldjön magáról képet, videót, 16 százalékukat személyes találkozóra is próbálták rábírni az internetes ismerkedés során.A gyerekek a szexuális bántalmazást legtöbbször „tűrték”, de sokan jelezték, hogy „dühöt éreztek”, szólni azonban kevesebb, mint felük szólt a szüleinek. Ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük, hogy a bántalmazások jelentős része otthon történt.

206 tanár is részt vett a kutatásban. Őket arról kérdezték, hogy milyen ismerreteik vannak a gyerekek szexuális bántalmazásáról, milyen dilemmákkal szembesülnek, amikor ilyen tanulóval találkoznak. A tanárok fele azt mondta, hogy rendelkeznek ismeretekkel a témáról, ugyanakkor több mint harmaduk bevallotta, hogy nagyon keveset tud a bántalmazott gyerekekről. Kiderült, hogy többségük tisztában van azzal, hogy a gyerek fokozott szorongása, magatartászavara, rossz teljesítménye utalhat szexuális bántalmazásra, azt azonban nem tudták, hogy a szexuálisan kigívó magatartás is lehet ennek a jele.

– A kutatás csak a munka kezdete – mondta Móricz Ilona, a Független Médiaközpont vezetője. Folytatni szeretnék a projektet, hogy más iskolákba is eljussanak, aztán az adatgyűjtést cselekvési terv követi, de iskolai képzések, felvilágosító előadások rendezését is tervezik.

(A teljes cikk elolvasható a Népszabadság szeptember 7-i számában)


-mi-

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pedofíl
  • Pedofilbotrány: minden ujj Rómára mutat
  • Tízezreket zaklattak a holland katolikus iskolákban
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Nemi erőszakkal vádolták a katolikus papot
  • Tarifák a pedofil papok áldozatainak
  • Pedofil papnak falazott a püspök?
  • Tízezer gyerek él állandó rettegésben
  • A Disney-hercegnők megeszik a kislányokat?
  • Több kiskorú lánnyal élt együtt az egyházi vezető
  • Szexuális zaklatások: áldozatokkal találkozott a pápa

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.