Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Egyház
2011-11-12 19:30:00

Kártérítési rendszer a hollandiai katolikus egyház felkérésére

Tarifák a pedofil papok áldozatainak

25 ezer euró a molesztálásért, 100 ezer a túlzott szexuális visszaélésért - Hollandiában kidolgoztak egy olyan rendszert, amely segítségével a papok által molesztált áldozatok jogi procedúra nélkül kaphatnak kártérítést.

A hollandiai katolikus egyház által létrehozott Hulp Recht csoport közleménye szerint a molesztált személyek így sokkal magasabb összegre számíthatnak, mintha végigjárnának egy hosszas pereskedést a katolikus egyházzal. A püspökök is egyetértenek a rendszerrel és a kidolgozott „tarifákkal” is.


Számszerűsített szenvedések

A séma szerint 25 ezer eurót fizetnek egy egyszeri vagy többször elszenvedett molesztálásért, és 100 ezer eurót ér a túlzott szexuális visszaélés. Az árak óriási felháborodást váltottak ki a pedofil papok által molesztált emberekből.

Jan Brenninkmeijer, a Hulp Recht szervezettől elmondta: a bíróságokon is lehet pereskedni a kompenzációkért, de a legtöbb esetben olyan egyházi személyek ellen indulnak eljárások, akik már régen meghaltak, vagy a szexuális visszaélés évtizedekkel ezelőtt történt. Persze az elavult ügyeknek igen nehéz a bizonyítása. Brenninkmeijer elmondta: a kompenzációs rendszert azért dolgozták ki, hogy az áldozatoknak ne kelljen hosszú éveket pereskedniük az igazukért. Azt is tudják, hogy sokan nem értenek egyet azzal, hogy meghatározták a szenvedéseik árát, de mint mondja: a pénz soha nem lesz elég senkinek.

Brenninkmeijer elmondása szerint hozzávetőlegesen 2000 ember fordult hozzájuk azzal a panasszal, hogy valamilyen módon a papi pedofília áldozataivá váltak. Elmondta: a kétezer emberből hatszázan tettek hivtalos panaszt, és közülük háromszázan számíthatnak kártérítésre. A többi ügyről azt mondta: nehéz ügyek, ráadásul az áldozatoknak kell bizonyítani a szexuális bántalmazás tényét.


Nem elég az anyagi kompenzáció

A hét elején egy független szakértői bizottság szólalt meg, akik elmondták: 1945-ig visszanyúlva vizsgálódtak, és arra a következtetésre jutottak, hogy a fizikailag és szexuálisan bántalmazott embereknek nem elég az anyagi kompenzáció, a katolikus egyháznak gyakorlati segítséget is kell nyújtania az áldozatoknak.

A holland média közölte a Klokk, a papi pedofília áldozatait tömörítő szervezet álláspontját is. E szerint a nyilvánosságra hozott összegek nem enyhítik azokat a veszteségeket, amelyeket az áldozatok elszenvedtek. Guido Klabbers, a szervezet képviselője a Guardiannak elmondta: az odaítélt pénzek jó részét felemésztik az eddigi jogi procedúrák költségei, és jobban örülnének, ha morális kompenzációt kapnának a katolikus egyháztól.

Az Egyesült Államokban a katolikus egyháznak egymilliárd dollárt kellett fizetni a papi pedofília elszenvedőinek, Írországban pedig az állam is fizetett a sértetteknek, itt összesen félmilliárd eurót ítéltek az áldozatoknak.

 

– mi (forrás: guardian.co.uk)

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Pedofíl
  • Pedofilbotrány: minden ujj Rómára mutat
  • Tízezreket zaklattak a holland katolikus iskolákban
  • Gyermekprostitúció: egy helyben toporognak a hatóságok?
  • Nemi erőszakkal vádolták a katolikus papot
  • Pedofil papnak falazott a püspök?
  • Tízezer gyerek él állandó rettegésben
  • A Disney-hercegnők megeszik a kislányokat?
  • Több kiskorú lánnyal élt együtt az egyházi vezető
  • Szexuális zaklatások: áldozatokkal találkozott a pápa
  • Pedofilháború Írország és a Vatikán között

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.