Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-06-11 11:00:00

A szakemberek szerint nincs hová elhelyezni a hajlék nélkül maradókat

Húsz-harminc családot lakoltatnak ki havonta Budapesten!

Megszűnt az önkormányzati bérlakásokra vonatkozó, téli kilakoltatási moratórium, így sokan kerülnek az utcára. A kormányzati retorika szerint fontos a családok együtt tartása.

Ha a modern társadalmakban a hagyományos érzelmi közösségek sérülnek, válságba kerülnek, vagy szétesnek, a politikának nemcsak lehetősége, hanem sok esetben kötelessége is beavatkozni – hangzott el a kijelentés Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter szájából az Országgyűlési Biztos Hivatalában megrendezett Beteg-gyermek-jogok című konferencián.

A miniszter a rendezvényen a családok stabilizálását és gyermekvállalásra való ösztönzését nevezte célnak, ugyanakkor kérte a civil szervezeteket, a szakmai közvéleményt és a független intézmények képviselőit, hogy erősítsék meg a szövetséget, ami a gyermekek nagyobb biztonságát, jólétét hivatott segíteni.


És mi a valóság?

Kíváncsiak voltunk, vajon a jelenlegi férőhelykapacitás elegendő-e a bedőlt hitelesekre vonatkozó, július 1-én lejáró kilakoltatási moratórium utáni, esetleg tömeges kilakoltatások kezelésére. Győri Péter, a Budapesti Módszertani Szociális Központ szakmai igazgatója, egyben a Menhely Alapítvány kuratóriumelnöke kérdésünkre elmondta: ezekben az otthonokban „forognak” a családok, ami azt jelenti, hogy az egyikből a másikba vándorolnak, mivel meglehetősen nehéz a továbblépés, és bérlakások híján az ellátórendszerben bevett szokás „cserélgetni” a családokat az otthonok között.

Noha a miniszter szavai szerint fontos a kormánynak a családok együtt tartása, Győri Péter elmondta, hogy ennek ellenére rendkívül lassú ütemben történik az átmeneti családi otthonok kapacitásának a bővítése. A szakember leszögezte: a jelenlegi intézményrendszer messze nincs olyan állapotban, hogy tömeges kilakoltatásokat kezelni tudjon.


És hol vannak a politikusok?


Arra a kérdésre, miszerint július 1-jétől számítanak-e tömeges jelentkezésekre az átmeneti otthonokban, Győri úgy reagált: ez a folyamat már napi gyakorlattá vált, hiszen az önkormányzati bérlakások kilakoltatásai már zajlanak az egész országban, Budapest különböző kerületeiben pedig húsz-harminc családot lakoltatnak ki egy hónapban.

A Menhely Alapítvány kuratóriumelnöke szerint ezeknek a családoknak bérlakásokat kellene biztosítani ahhoz, hogy ki tudjanak kerülni az ellátórendszerből. Javaslatuk szerint a családok átmeneti otthonainak az intézményrendszerét akár oly módon is lehetne fejleszteni, hogy a meglévő önkormányzati lakások egy részét átminősítik családok átmeneti otthonává.

Kerestük Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, valamint Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkárt, de halaszthatatlan luxemburgi illetve csíksomlyói elfoglaltságaik miatt nem tudtak nyilatkozni a témában.

Magyarországon, a hatályos törvény szerint, kiskorú gyermekkel rendelkező családot „az utcára” nem szabad kitenni, hanem az erre a célra fenntartott családok átmeneti otthonában kell elhelyezni. Budapesten több mint ötszáz férőhely van az intézményrendszerben, és egy átmeneti otthonban egy család összesen 12 hónapot tartózkodhat, ami rendkívüli indokkal újabb 12 hónapra meghosszabbítható.


PHCS

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.