Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Életmód
2012-01-26 19:00:00

Sürgősségi betegellátókban sok a biztosítás nélküli beteg

Kórházakba menekülnek a szegények

Az Egyesült Államok-szerte egyre több pszichiátriai esettel találkoznak, miközben az országot sújtó gazdasági válság miatt az állam csökkenti az egészségügyre szánt kiadásait.

William Sullivan tavaly decemberben egy nem sokkal korábban hajléktalanná vált, öngyilkossággal fenyegetőző pácienst látott el az egyik chicagói sürgősségi rendelőben. "Körülbelül két hete nem volt fedél a feje fölött. Nem sokat zuhanyozott, és keveset is evett. Megkérdezte, nincs-e egy felesleges adag ételünk - mesélte az Illinois-i Egyetem chicagói orvosi központjának belgyógyásza, a Sürgősségi Belgyógyászok Kollégiumának korábbi elnöke. - Úgy tűnt, mintha azt szerette volna, hogy bent tartsuk."

Sullivan kollégái Egyesült Államok-szerte egyre több pszichiátriai esettel - öngyilkossági kísérlettel, súlyos depresszióval, pszichózissal - találkoznak, miközben az országot sújtó gazdasági válság miatt az állam csökkenti az egészségügyre szánt kiadásait. Az egyébként is túlterhelt sürgősségi betegellátókban sok a biztosítás nélküli beteg, aki megvárja, hogy a baja akuttá váljon, és csak akkor megy orvoshoz. "Korábban pszichiátriai rendelésen nem járt emberekről van szó, akik azzal jönnek hozzánk, hogy elveszítették az állásukat, néha az otthonukat, nem tudják ellátni a családjukat, és súlyos depresszióba zuhannak" - mondta Felicia Smith, a bostoni Massachusettsi Általános Kórház akut pszichiátriai részlegének vezetője a Reuters brit hírügynökségnek. A kórház sürgősségi pszichiátriai rendelésén megjelentek száma az utóbbi három évben 20 százalékkal növekedett. "A népességnek ennél a részénél több súlyos öngyilkossági kísérletet tapasztaltunk, mint korábban" - közölte Smith.


A sürgősségi betegellátó az egyetlen hely, ahová fordulhatnak

Nehezítik a helyzetet a krónikus mentális betegséggel küszködők, akik a mentális betegségeket ellátó rendszerben végrehajtott csökkentés miatt hirtelen azt tapasztalják, hogy nem tudnak hova fordulni. Mindezeken felül az orvosok olyan esetekkel is találkoznak, amikor a betegnek leginkább egy meleg ágyra lenne szüksége. "Minél több ilyen pácienst látok, annál inkább tisztában vagyok vele, hogy ha odakint esik vagy havazik, akkor a sürgősségi betegellátó az egyetlen hely, ahová ezek az emberek fordulhatnak" - tárta fel R. Corey Waller, a michigani Grand Rapidsban működő integratív gyógyászati központ (Health Medical Group Center for Integrative Medicine) igazgatója.

A kormányzati egészségügyi intézmények - köztük az Országos Mentálhigiéniai Intézet - nem tudtak friss adatokkal szolgálni arról, hogy az utóbbi években hányan vették igénybe a pszichiátriai szolgálatokat. Országszerte több mint egy tucat kórház, mentálhigiéniai ellátó csoport és állami finanszírozású intézmény orvosai azonban úgy nyilatkoztak, hogy szembeszökően megnőtt a pszichiátriai segítségért folyamodók száma. Az állami mentálhigiénés intézmények igazgatóit tömörítő szervezet, az NASMHPD (National Association of State Mental Health Program Directors) becslése szerint az elmúlt három évben 3,4 milliárd dollárral csappant meg intézményeik finanszírozása, miközben 400 ezerrel nőtt a mentálhigiénés közintézményekhez fordulók száma.

Ugyanebben az időszakban a közösségi fenntartású intézményekhez fordulók száma 56 százalékkal emelkedett, a sürgősségi rendelőkhöz, állami kórházakhoz és sürgősségi pszichiátriai rendeléshez fordulóké pedig 18 százalékkal. "Nem egyszeri kiadásvágás történt - húzta alá Ted Lutterman, az NASMHPD kutatóintézetének elemzési igazgatója. - Három vagy négy megvonás történt sok államban."


A kórházak nincsenek felkészülve

- Ha a gazdasági helyzet nem javul, jövőre még rosszabb állapotok lesznek, mert sok közösségi fenntartású mentálhigiénés intézmény szűkíti ellátó tevékenységét, és már a tartalékait használja - jósolta Linda Rosenberg, az Országos Viselkedésgyógyászati Tanács (National Council for Community Behavioral Healthcare) elnöke. - Borzalmasak az állapotok. Akiknek a legnagyobb szükségük volna rá - a munkanélküliek, a nagy családon belüli stressznek kitettek -, nem rendelkeznek társadalombiztosítással."

A sürgősségi rendelőkben a megnövekedett igények miatt az orvosok és szociális munkások órákat, néha napokat töltenek azzal, hogy a náluk sorvadozó pszichiátriai betegeket, akik a hagyományos traumás eseteknek szánt ágyakat elfoglalják, megfelelő ellátáshoz juttassák.
Egy 600 kórházi sürgősségi rendelőre kiterjedő 2010-es felmérés szerint az igazgatók több mint 70 százaléka azt mondta, hogy felvették a már 24 órája náluk várakozó betegeket. Tíz százalékuk azt felelte, hogy egy hétre vagy még hosszabb időre "szállásolták el" a pácienst. - Sok kórház nincs felkészülve a megnövekedett számú pszichiátriai beteg ellátására - ismerte el Randall Hagar, a Kaliforniai Pszichiátriai Társaságnak a kormányzattal fenntartott kapcsolatokért felelős igazgatója.
Kaliforniában az elmúlt két évben 587 millió dollárral fogták vissza a mentálhigiénés szolgálatok állami finanszírozását - ez a legnagyobb, állami szinten végrehajtott csökkentés a Mentális Betegségek Országos Szövetsége nevű, a páciensek érdekeit képviselő csoport szerint.

"Nincsenek biztonságos őrző szobák. Nincsenek csöndes helyek. Nincs sok minden, amire szükség lenne az akut pszichiátriai válságban szenvedő emberek megnyugtatásához - fejtette ki Hagar. - A beteg gyakran lekötözve fekszik az ágyon a sürgősségi rendelő folyosóján, miközben szociális munkások elkeseredetten próbálnak ágyat találni neki egy megfelelő intézményben."
Bret Nicksa, a Winston-Salemben működő Wake Forest Baptista Gyógyászati Központ sürgősségi ellátással foglalkozó belgyógyásza, a Sürgősségi Belgyógyászok Amerikai Kollégiumának szóvivője felfedte, hogy Észak-Carolinában a pszichiátriai intézmények ágykapacitása a felére zuhant 2005 óta. 

"És a meglévő betegekhez most még olyanok is társulnak, akiket nem biztonságos elengedni, és nincs is hova menniük. Az akut pszichiátriai betegeket én az amerikai lakosság elfeledett ápolásra szorulóinak tekintem" - tette hozzá.


Vannak dolgok, amiket rá kell hagyni a specialistákra

William Sullivan megosztja az idejét az Illinois-i Egyetem chicagói orvosi központja és az onnan mintegy 160 kilométerre, Spring Valleyben működő kis Szent Margit Kórház között.
Nemrég egy fiatal, skizofréniában szenvedő nő érkezett hozzá a kórházba. Nem sokkal korábban veszítette el a lakását és az állását, a rokonainál lakott, és nem tudta megfizetni a betegségét kordában tartó gyógyszert. Arra kérte Sullivant, hogy írjon fel neki olyan gyógyszert, amelyet a Wal-Martban vagy más nagy diszkontáruházban megtalál az olcsó négydolláros szerek listáján.

"Nem szívesen teljesítettem a kérését" - vallotta be Sullivan, megjegyezve, hogy a sürgősségi rendelők belgyógyászaitól gyakran olyan speciális ellátást kérnek, amelyet pszichiáternek kellene végeznie. Talált egy körülbelül 40 kilométerre lévő intézményt, ahol volt segíteni tudó pszichiáter, de a nőnek ez sem volt jó, mert nem tudott eljutni oda. "Olyasmi ez, mintha egy szívbeteg azzal állítana be hozzánk, hogy sürgősen kell neki valaki, aki megigazítja a szívritmus-szabályzóját. A sürgősségi rendelőben sok mindent meg tudunk csinálni, de vannak dolgok, amiket rá kell hagynunk a specialistákra" - fogalmazott Sullivan.


mti


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?
  • A kereszténység nem dícsőíti a szenvedést
  • További cikkek Egészségügy
  • Így terjed az influenza
  • Depressziós szakaszban a magyar pszichiátria
  • Államosított egészségügy
  • Orbán szerint nem húsbavágóak az IMF-tárgyalások
  • Megfontolandó ajánlatot kapott az orvostársadalom?
  • Milliárdok az egészségügynek
  • Összeomlik az egészségügyi ellátás?
  • Orbánt kérik a „nyomorúságos korszak” lezárásához
  • Betlehemi kvíz egy hajléktalankórházban
  • Tovább fogy a magyar, szörnyű kilátások

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.