Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-12-23 12:00:00

Pokorni nemmel voksolt a szavazáson

Hit- és erkölcstan az iskolákban

Oktatási szakemberek és érdekvédők szerint elfogadhatatlan az új köznevelési törvény, amelynek megítélése még a kormányoldalon sem egységes.

Az új köznevelésről szóló törvényt kedden éjjeli három óra előtt néhány perccel név szerinti szavazáson 252 igen szavazattal, 62 nem ellenében hagyta jóvá az országgyűlés. „A törvény elfogadásával lezárult az egy éve folyó szakmai vita, ilyen szempontból a helyzet megváltozott, de az oktatásról vallott gondolataim nem” – nyilatkozta Pokorni Zoltán, miután a jogszabály parlamenti szavazásán nemmel voksolt. Nem érte váratlanul a frakciót a Fidesz alelnökének döntése, mivel korábban többször is jelezte, hogy a benyújtott törvénytervezetet nem tudja támogatni, habár számos indítvánnyal pontosították a jogszabályt a tervezethez képest.
 

Minden átalakul, de lesz kivétel

Az új köznevelési törvény hároméves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást legalább napi négy órában. A szülő kérelmére felmentés adható az óvodai nevelés alól a gyermek ötéves koráig, ha „a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.”

A gyermekek iskolaéretté hat éves korukban válnak, azonban egy szakértő bizottság véleménye alapján további egy évet tölthetnek óvodában, ha úgy ítélik meg, hogy nem érettek meg az iskolakezdésre. A tankötelezettség korhatárát 18 évről 16-ra „szállítják le”. Érettségit öt tantárgyból kötelező tenni, azonban bizonyítványt csak akkor kaphatnak a diákok, ha a vizsgát megelőzően ötven órás közösségi, karitatív munkát végeztek. Az új köznevelési törvény kimondja, hogy az iskola igazgatója a szülő kérésére legfeljebb egy alkalommal engedélyezheti az iskola első évfolyamának megismétlését abban az esetben is, ha a tanuló az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette.

Új elem az egész napos iskola, amely választható oktatási forma lesz. Ahol ezt választják, az általános iskolában a foglalkozások legalább délután négy óráig tarthatnak. Ez alól nem kaphatnak felmentést a diákok. A nappali rendszerű iskolai oktatásban bevezetik a mindennapos testnevelést heti öt tanóra keretében. Az állami általános iskolában az erkölcstanóra vagy a hit- és erkölcstanóra kötelező lesz a jövőben.

Az elfogadott törvény tartalmazza a pedagógusi életpályamodell bevezetését is, amely várhatóan 2013-ban léphet életbe. A pedagógusok gyakornok, pedagógus I., pedagógus II., mesterpedagógus és kutatótanár fokozatokat érhetnek el. Az egyes fokozatokhoz meghatározott fizetési kategóriákat rendel a törvény. Az új jogszabály kimondja, hogy minden iskola állami fenntartású, azonban az önkormányzatok egyedi megállapodás alapján működtetésre átvehetik az intézményeket.

Ahogyan számítani lehetett rá, ellenállást váltott ki a törvény elfogadása az érintettek részéről. Az egész magyar társadalom számára károsnak nevezte a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) elnevezésű egyesület az új köznevelési törvényt. Az oktatási szakemberekből és érdekvédőkből létrejött szervezet tagjai úgy vélik, hogy ezzel két csoportot akarnak elkülöníteni, a tehetségeseket és a hátrányos helyzetűeket. Ezért a HAT fontolgatja, hogy a köztársasági elnökhöz fordul, hogy ne írja alá a köznevelési törvényt, de felmerült az is, hogy „feljelentést tesznek”, mert a kormány nem várta meg a társadalmi egyeztetés végét.

 

Aschenbrenner Sándor

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Oktatás
  • Az új tandíjrendszer visszavonását követelik a humanista tanárok
  • Óvodát épít az evangélikus egyház
  • Hiller: 100 milliárd hiányzik
  • Diszkriminálják a szlovák iskolákat?
  • Rektorok bírálják a kormány döntését
  • Csak a jómódúak kapnak majd diplomát?
  • Vasárnap hatályba lép az új alaptörvény
  • Fokozatosan kell rendezni a hitoktatás kérdését
  • Ijesztő az oktatási törvénytervezet?
  • Kamattámogatást javasol a diákhitelekre a Jobbik

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.