Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Társadalom
2011-03-11 17:15:00

A nincsetelenek 40 százaléka a fővárosban tengődik

Felmérték: Budapesten közel nyolcezer hajléktalan él

7755 embernek nincs otthona Budapesten – a Menhely Alapítvány felmérése szerint. A kérdőíves adatfelvétel önkéntes volt, így csak hozzávetőleges eredményt kaptak, de a civilek tovább folytatják a nincsetelenek felkutatását.

A Menhely Alapítvány február 3-án, éjszaka végzett kérdőíves kutatása szerint ezen az éjszakán legalább 7755 embernek nem volt otthona a fővárosban. Matlári Ferenc, szociális munkás kérdésünkre elmondta: Az adatfelvétel célja egyrészt "pillanatfelvétel" elkészítése a hajléktalan-ellátást igénybe vevőkről, továbbá az, hogy rendelkezésre álljanak olyan összehasonlítható adatok, melyekből láthatóak a tendenciák. Ez a kérdőíves adatfelvétel nem azonos a hajléktalan emberek „népszámlálásával”. A kérdőíves adatfelvétel önkéntes, ám abban nem minden ellátó szervezet és nem minden hajléktalan ember vett részt. A mérés azokra terjedt ki, akik a szállókkal, vagy az utcán dolgozó szociális munkásokkal kapcsolatban vannak.

Budapesten a szociális munkások 1150 olyan emberrel vettek fel adatlapot, akik közterületen élnek. Ezen az éjszakán az éjjeli menedékhelyen 2044 hajléktalan ember aludt, átmeneti szálláson 2774 ember, időszakos szállásokon 500 ember, a családok átmeneti otthonainak ágyain pedig 1287 ember töltötte az éjszakát. Budapesten 6605 ember tudta aznap éjszakáját valamilyen szálláson tölteni.

A felmérésből kiderül: a korábbi évekhez képest nem történt jelentős változás az utcán, illetve a szállón élő hajléktalan emberek számának tekintetében. Vidéken és Budapesten is csökkent a válaszadók száma. Egyes vidéki városokban kiemelkedően magas a hajléktalan emberek száma. Hét régióközpontban: Debrecenben, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden, Székesfehérváron, valamint Szolnok és Veszprém városában az idén is többen alszanak közterületen, mint ahányan szállókon találnak menedéket.

 

Elítélték a hajléktalanverőt
Letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság csütörtökön, nem jogerősen egy fiatalt, aki társával megvert két hajléktalant Szolnokon; az egyik bántalmazott férfi egy hónappal később meghalt. A 15 éves elsőrendű és a 16 éves másodrendű vádlott egy szolnoki vendéglőben italozott, majd éjfél felé onnan a közeli vasútállomáshoz mentek. A pályaudvari aluljárónál megláttak két hajléktalant, akik az állomáson lévő egyik vasúti kocsiban akarták eltölteni az éjszakát. A fiúk a külső peronoknál érték utol őket, minden különösebb indok nélkül rájuk támadtak, a földre lökték, ütötték, rugdosták őket. Az elsőrendű vádlott által megvert férfi egy hónappal később meghalt.
Az elsőrendű vádlottat - akivel szemben már többször hoztak garázdaság és testi sértés miatt határozatot - halált okozó testi sértés miatt 2 év 6 hónap, fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélték. A másodrendű vádlottat garázdaság vétségéért két év próbára bocsátották, és egyben elrendelték a pártfogói felügyeletét. Az elsőrendű vádlott az ítélet ellen fellebbezett, ügyében a Debreceni Ítélőtábla fog dönteni. A másodrendű vádlott az ítéletet elfogadta, így esetében a döntés jogerőre emelkedett. 

MTI

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére

További cikkek Hajléktalanság
  • Hajléktalan megasztár
  • Rendkívüli hideg: nemcsak a hajléktalanok vannak veszélyben
  • Hajléktalanok életveszélyben
  • Kórházakba menekülnek a szegények
  • A bosszú küldte mélyre Orbán Annát
  • Hajléktalan megasztár
  • Életünk mélyén változtassunk
  • Ingyen fodrász hajléktalanoknak
  • Egyre több a hajléktalan gyermek
  • Volt-e okuk bulizni a hajléktalanoknak?

  • A hét java

    © mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.