Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-11-01 06:30:00

Példátlan, de a ZTE komplett utánpótlása is eltűnhet az első osztályból

Zalaegerszeg kiírja magát a futballból

Elbúcsúzhat az NB I-től Zalaegerszeg, de ennél sokkal nagyobb a baj: a klub utánpótlása olyan gyenge, hogy esélytelen a visszajutásra. Zalában évekre bevégeztetett a labdarúgás nevű sport.

A 14 nyeretlenül megvívott meccs hatása érezhető az első osztályú tabellán: a ZTE 4 ponttal áll az utolsó helyen, kilenc egységnyire a még bentmaradást jelentő pozíciótól. A zalaiak katasztrofális szerepléséről már többször írtunk, menthetetlennek tűnik a harmatgyenge légiósokkal teletűzdelt csapat. De a gondok gyökereit ennél jóval mélyebben kell keresni, ezért megnéztük az egerszegi utánpótláscsapatok eredményeit.


A 19 évesek másolják a felnőttek produkcióját

A konklúzió egy szóban összefoglalható: siralmas. Az U19-es bajnokságban a ZTE a 16., utolsó helyen áll, a „példaként” a fiatalok elé állított nagycsapat produkcióját szinte tökéletesen másolva. Az egerszegiek legidősebb utánpótlás korosztálya a felnőttekhez hasonlóan nyeretlen, mindössze két pontot szerzett eddig, gólkülönbsége 6-25. Ennél is rémisztőbb, hogy ebben a korosztályban ki lehet esni az NB I-es bajnokságból, s az U19-esek magukkal ránthatják az U17-es csapatot is, azaz mindjárt két korosztály búcsúzhat az élvonaltól. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az U18-as és az U16-os korosztályban úgynevezett zárt bajnokságot rendeznek, azaz a mezőny megegyezik a felnőtt NB I indulóival, még teljesebb összeomlást vizionálhatunk, hiszen így négy utánpótlás-korosztályban egyszerre veszítheti el első osztályú tagságát a ZTE. Az NB I-es versenyeztetés nélkül pedig még a maradék tehetségek is elhagyhatják a klubot, hiszen akad konkurencia a közelben, elég csak a szombathelyi Illés Akadémiát vagy a győri Fehér Miklós Akadémiát említeni.


Minden szinten verik őket

Persze a többi korosztály eredménye is azt támasztja alá, hogy a zalai megyeszékhelyen nem az elitképzésre helyezik a hangsúlyt. Az U18-as együttes 3 ponttal, 7-36-os gólkülönbséggel 15. a mezőnyben, csak az ugyancsak hárompontos Siófokot előzi meg. A Zete 18 évesei a mögöttünk hagyott hétvégén hazai pályán kaptak ki 7-0-ra a Kecskeméttől. Ugyancsak szánalmas az U17-es csapat szereplése, 4 ponttal, 8-34-es gólkülönbséggel foglalják el a 15. helyet, szerencséjükre akad egy náluk is gyengébb láncszem, a pont nélkül szerénykedő Újpest. A 16 évesek jelentik a minőséget Egerszegen! Na, ne gondoljanak veretlenül menetelő szupercsapatra, de az U16-osok 15 szerzett ponttal kilencedik helyen állnak a bajnokságban, s pozitív a gólkülönbségük.


Megelőzték az akadémiák korát

Mindez azért érdekes, mert Zalaegerszegen már akkor komolyan foglalkoztak az utánpótlással, amikor az akadémiákról még senki sem beszélt Magyarországon. A klub már 1975-ben létrehozta Pacsán saját labdarúgó-kollégiumát, innen több tehetség is kikerült, majd‛ száz pacsai nevelésű fiatalból lett NB I-es játékos. Azóta már Zalaegerszegen is akadémia működik (2009-ben alapították), ám joggal vetődhet fel a kérdés: minek? A zalaegerszegi futball ugyanis öles léptekkel menetel az összeomlás felé. S bár a ZTE Labdarúgó Akadémia jól csengő szlogenje „Múlt a jövőért”, hamarosan alighanem csak múltról beszélhetünk.

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.