Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-01-23 08:48:00

A háromszoros bajnok ellenállt a csábításnak

Vallásos szűz fiú NBA csúcsa

Aki ismeri az észak-amerikai profi kosárlabda bajnokság (NBA) világát, tudja, hogy a sztárokat körülzsongják a hölgyek. Nehéz ellenállni a csábításnak, mégis van, akinek sikerült.

A. C. Green története legenda az NBA históriájában. A portlandi születésű játékos több mint másfél évtizedes profi pályafutása során mindvégig megőrizte szüzességét, ugyanis hite szerint egész életében arra készült, hogy első szerelme legyen a felesége. Így tehát várt. Egészen 39 éves koráig.

Az, hogy az 1963-ban született Green tehetséges, viszonylag hamar kiderült, már középiskolás korában a legjobb kosarasok közé tartozott az Államokban, így egyenes volt az útja az Oregon State Universityre. A nyolcvanas évek elején még sokkal szigorúbb volt az NBA kiválasztási rendszere, azaz csak az egyetemi bajnokságból lehetett bejutni a profik közé. Hősünk nem is akárhová került, hiszen 1985-ben a Los Angeles Lakers szerződtette, így az NBA históriájának talán legpatinásabb klubjában mutatkozhatott be az elitligában. Ráadásul parádésan, hiszen mindjárt az első évben 6.4 pontot szerzett átlagban meccsenként, a második profi szezonja végén pedig elérte azt, amiért minden kosaras elkezd pattogtatni: megszerezte az NBA-bajnoknak járó aranygyűrűt, majd egy évvel később újra bajnokcsapat tagjaként ünnepelhetett.

Később megfordult Phoenixben és Dallasban, hogy aztán 36 esztendősen visszatérjen az „Angyalok Városába”. A Lakersszel harmadszor is bajnok lett. Ezután még egy évet levezetett a Miami Heat együttesében, s végül 1278 meccsel, 12331 ponttal a háta mögött vonult vissza, s ezzel a liga történek egyik legelismertebb játékosa lett. Sőt, még egy NBA-rekord is fűződik a nevéhez: ő játszotta a legtöbb meccset kihagyás nélkül, tudniillik zsinórban 1192 találkozón lépett pályára.

Mégsem csak emiatt híres a háromszoros NBA-bajnok, sokan önkéntes szüzességi fogadalma miatt jegyezték meg a nevét. A vallásos neveltetésű Green elhatározta, házassága előtt nem él szexuális életet, s ezt be is tartotta.

– Egy csinos fekete nő egyszer azt kérdezte tőlem, hogy miért vagyok 34 évesen szűz, hiszen jóképű, sikeres sportoló vagyok, akit körülrajonganak a nők, megkaphatnám közülük bármelyiket – mesélte Ac. Green. – Azt válaszoltam, hogy azért vagyok szűz, mert tudom, hogy Isten mit jelölt ki nekem, amíg nincs családom. A döntéseket ő hozza, én pedig követem az útmutatásait.

Miután a kosárlabdapályán megtette a dolgát, kezdődhetett civil élete, amely a sportkarrierjéhez hasonlóan sikeres lett. 2002-ben, vagyis visszavonulása után egy évvel megnősült, s azóta is boldog házasságban él Veronique Greennel. Egy jól menő pénzügyi tanácsadó cég társtulajdonosa, s hogy hitvallásáról sem feledkezett meg, azt jelzi: létrehozta saját nevét viselő alapítványát, amely a csapatmunkára, az önbecsülésre, s a névadó példáját követve természetesen a házasságkötésig tartó önmegtartóztatásra próbálja ösztönözni a fiatalokat.

 

Magic HIV-fertőzött lett

A. C. Green csapattársa és barátja volt Los Angelesben a kosárlabdázás történetének egyik legnagyobb alakja, Earvin „Magic” Johnson. Magic életfilozófiája nagyon messze állt a Green által képviselt világképtől, ő ugyanis megragadta a kínálkozó alkalmakat, méghozzá egy olyan korban, amikor a kicsapongó szexuális élet minden korábbinál nagyobb veszélyeket rejtegetett. Johnson nem is úszta meg a sorozatos kalandokat, 1991. november 7-én a nyilvánosság elé állt, s bejelentette, hogy HIV-pozitív. A sztárnak azonban szerencséje volt, akad egy roppant drága, de hatékony gyógyszer a gyilkos kór kordában tartására, s az AZT-kezeléseknek köszönhetően bár vírushordozó, de tünetmentes. Magic az elmúlt két évtizedben az AIDS-elleni harc egyik élharcosa lett, őszinte bejelentésével pedig sokat tett azért, hogy a fiatalok felfogják, milyen veszélyeket rejteget a kontroll nélküli szexuális élet.

B. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.