Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-11-05 17:00:00

Jön a Spanyol Nagydíj – az idei utolsó felvonás

Talma ismét világbajnok akar lenni

Ki lesz a gyorsaságimotoros-világbajnokság legkisebb géposztályának idei legjobbja? A szakemberek Talmácsi Gábornak csak jövőre adnak erre esélyt, a Moto2-ben.

Az évad tizennyolcadik, és egyben utolsó állomásához érve a MotoGP három kategóriájából kettőben már ismerjük a 2010-es szezon bajnokát: Jorge Lorenzo (spanyol, MotoGP) és Toni Elías (spanyol, Moto2). A 125 köbcentimétereseknél azonban a valenciai fináléra maradt a mindent eldöntő csata, a bajnokesélyesek számára hazai terepen.

Három évvel ezelőtt még egy magyar fiúról, Talmácsi Gáborról szólt a legkisebb géposztály világbajnoksága, 2007-ben ugyanis nem akadt párja Talmának. Motorosunk azóta megjárta a királykategóriát is, most - sokszor a legizgalmasabb versenyeket produkáló - középső géposztályban szerepel. Csak nem a saját maga által elvárt szinten. Bár összetettbeli helyezése erről nem feltétlenül árulkodik - jelenleg a hatodik helyen áll a pontversenyben -, rengeteg gondja volt a Fimmco Speed Up Racingnél. Legtöbbször a motorral, egy idő után pedig a csapattal is. Mindezt jól mutatja az is, hogy csak egyszer léphetett dobogóra (Aragón Nagydíj, 3. helyezés), és egyszer állt pole-pozícióban, ám az utóbbinak külön története van. A Portugál Nagydíj hétvégéjén akkora eső volt, hogy az időmérőt el kellett törölni, ennek következményeként a szabadedzéseken futott legjobb körök alapján állították fel a rajtrácsot. Talma így „hirtelen” a mezőny élén találta magát, igaz a futamot csak a nyolcadik helyen fejezte be.

A helyzet pikantériája, hogy Talmának a jövő évre a mostani csapata is szerződést kínált, két másikkal együtt, mindhárman a Moto2-be. A pilóta szponzori háttere azonban egyelőre nem túl stabil. A jelenlegi szerződése most vasárnap, nem sokkal a futam után jár le. Az azonnali meghosszabbításra minden bizonnyal nem kerül sor, - mint azt korábban nyilatkozta -, menedzsmentjével előbb alaposan fel szeretnék mérni a terepet. Jövőre ugyanis ismét kitűznék Talmácsi 2007-es célját: másodjára is világbajnok szeretne lenni. Nem hangzik rosszul. Az csak később derül ki, hogyan sikerül megállapodni a szponzorokkal.

Vér Viktória


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.