Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-06-20 18:00:00

Sorsoltak az európai labdarúgó-kupák selejtezőiben

Szabics keresztezi a Videoton útját

A magyar bajnok Videotonnak a Szabiccsal felálló osztrák Sturm Graz jutott a BL második selejtezőkörében, a Fradi örmény, a Paks andorrai ellenfelet kapott az Európa Liga kvalifikációs körében.

A szövetség által hangoztatott fejlődés és pozitív kommunikáció dacára odáig jutott a magyar klubfutball, hogy a Bajnokok Ligája második kvalifikációs fordulójában bekapcsolódó Videotonnak esélye sem volt könnyű ellenfelet kapni; sőt az osztrák Sturm Graz hallatán még azt is mondható, hogy lehetett volna rosszabb.


Jobb és rosszabb is lehetne

A szerb Partizan Belgrád vagy a horvát Dinamo Zágráb ellen sokkal kisebb eséllyel indult volna a székesfehérvári csapat. Elvileg jó hír, hogy a magyar bajnok idegenben kezdheti a párharcot, sőt, tulajdonképpen semleges pályán, hiszen az első meccs idején a grazi arénában az amerikaifutball-vb selejtezője zajlik, így július 12-én vagy 13-án Klagenfurtban rendezik a Vidi BL-selejtezős meccsét, a visszavágót pedig egy héttel később játsszák a Sóstói Stadionban.

– A Sturm komoly ellenfél, ám nem válogathattunk a sorsolásnál. Azt mondom, kaphattunk volna könnyebb ellenfelet is, de rosszabbul is járhattunk volna. Ha el akarjuk érni a céljainkat, akkor le kell győznünk az osztrák bajnokot – kommentálta a sorsolást Andre Alves, a Vidi brazil csatára (képünkön), a legutóbbi magyar bajnokság gólkirálya. – Szuper, hogy a Videotont kaptuk, mert így nem kell sokat utaznunk, és a szurkolóink hazai hangulatot tudnak teremteni Magyarországon is. Szükségünk van a buzdításra, mert nehéz ellenfelet kaptunk – reagált Facebook-oldalán a sorsolásra Szabics Imre, a Sturm magyar válogatott csatára.


Fradi, Paks: már az első körben

Az Európa Ligában érdekelt három magyar együttes közül kettő, a Ferencváros és a Paksi FC már az első fordulóban bekapcsolódik a küzdelmekbe (ez is minősíti, hova jutott a hazai nívó). Ha magyar csapat esetében lehet ilyet mondani, akkor elvileg mindkét egylet verhető miniklubot kapott. A Fradi az örmény Ulisess, a Paks az andorrai US El Coloma ellen harcolhatja ki a komolyabb megmérettetés jogát.

– Nem lehet panaszunk a sorsolásra, de természetesen alaposan fel kell készülnünk ellenfelünkből, hiszen nem véletlenül kerültek az Európa Ligába. Egyelőre csak az eredményeiket ismerjük, annak utána kell járni, hogy milyen futballt képviselnek. Szeretnénk továbbjutni, amire úgy gondolom, hogy meg is van az esélyünk. Az, hogy itthon kezdünk, nem biztos, hogy hátrány. Olyan előnyt kell szereznünk, amivel nyugodtan utazhatunk az andorrai visszavágóra – elemezte a helyzetet Kis Károly, a kupaújonc paksiak mestere.

 – Hogy jól jártunk-e, azt majd csak a két meccs után tudom megmondani… – nyilatkozott a Ferencváros honlapján Prukner László edző. – Az biztos, hogy az Ulisses a nyolccsapatos örmény bajnokság egyik legerősebb együttese, tavaly a harmadik helyen végzett, a most folyó idényben is ott van az élbolyban. A hazai játékosokon kívül van például orosz és brazil labdarúgója is. Az mindenképp pozitívum, hogy idegenben lesz az első meccsünk. 2200 kilométert kell repülnünk a mérkőzés helyszínére, logisztikailag nem egy egyszerű feladat megszervezni az utazást. Tudom, hogy a második selejtezőkör sorsolása is elkészült, de tovább egyelőre nem gondolkodom.


Továbbjutás esetén…

Az Európa Ligában azonban még egy kört kisorsoltak június 20-én, hétfőn Nyonban: a paksiak továbbjutás esetén a lett Daugava és a norvég Tromsö párharcának győztesét kapták. A Magyar Kupa-győztes Kecskemétnek szerencséje volt, hiszen a kazah Aktobe sem tartozik az óriáscsapatok kategóriájába, de lebecsülni sem szabad: tavaly a főtáblára jutásért játszhatott a holland Alkmar ellen, s csupán 3-2-es összesítéssel esett ki. Ugyancsak norvég túra várhat a Fradira, hiszen a zöld-fehérek a norvég Aalesund és walesi Heath párharcának győztesével játszanak, ha legyőzik az örményeket.

Párosítás
BAJNOKOK LIGÁJA

2. SELEJTEZŐKÖR: Sturm Graz (osztrák)–Videoton (magyar)
EURÓPA LIGA
1. SELEJTEZŐKÖR: Ulisses (örmény)–Ferencváros (magyar), Paks (magyar)–UE Santa Coloma (andorrai).
2. SELEJTEZŐKÖR: FTC (magyar)/Ulisses (örmény)–Aalesund (norvég)/Neath (walesi), Paks (magyar)/UE Santa Colomá (andorrai)–Tromsö (norvég)/Daugava (lett)

 

 

 

 

 

 

 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.