Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-05-03 06:00:00

Kevin Grosskreutz a Südtribüne-től a bajnoki aranyig

Skandalum, drukker a pályán: videóval

Szombaton ünnepelt egész Dortmund, a helyi labdarúgók 80 ezer szurkoló előtt megnyerték a német bajnokságot. Egy fiatalember a pályán képviselte Európa leglelkesebb drukkereit.

Még a múlt század utolsó évtizedében kezdődött a sztori: 1994-et írtunk, amikor egy hatéves kisfiút kézen fogott a nagypapája, s kivitte a Borussia Dormund hazai meccsére. A kis Kevin tátott szájjal bámult a lenyűgöző hangulatú Westfalen Stadionban, különösen a Südtribüne (Déli Lelátó) atmoszférája ejtette rabul. Nem sokkal később maga is ott volt a kapu mögötti szektor fekete-sárga emberáradatában, 2002-ben 14 évesen tízezrekkel együtt ünnepelte a BVB ötödik bajnoki címét. Közben arról álmodozott, hogy egyszer ő is ott lesz a pályán, az imádott csapat mezében…
Persze az álom megvalósulásért tett is, hiszen szorgosan edzett az utánpótláscsapatokban, majd 15 évesen az Rot Weiss Ahlenhez igazolt, hogy a másodosztályban fejlődhessen tovább. Az ahleniek profi játékosaként sem lett hűtlen a Borussiához, ha tehette, ott volt minden meccsen. A Déli Lelátón. Aztán 2009-ben eljött az ő ideje, profi szerződést kínált neki a Dortmund. Ennek ellenére Kevin Grosskreutz 2009 nyarán szépen elballagott a klubirodába, s megvette a szezonbérletet a Südtribüne-re. S ehhez azóta is ragaszkodik, noha már a klub profi játékosa..
„Én oda tartozom, s ha egyszer visszavonulok, szeretnék újra a kapu mögött szurkolni a csapatnak, nem szeretném elveszíteni a helyemet, éppen ezért veszem meg minden évben a bérletemet” – indokolta furcsa döntését a játékos. Persze egyértelmű, hogy a gesztus szimbolikus, az együvé tartozást bizonyítja, hiszen pályafutása végén oda kapna örökös bérletet, ahová csak szeretne.


Sohasem felejti, honnan jött

Ezek után nem csoda, ha a csapatukért rajongó drukkerek fő kedvence Kevin Grosskreutz. „A fiú, aki közülünk jött.” Az előző szombaton pedig olyan csúcspontjához érkezett a történet, amelyre talán Hollywoodban is azt mondanák: ez már túl meseszerű. A BVB a Nürnberg elleni 2-0-s győzelemmel, két fordulóval a szezon zárása előtt bebiztosította bajnoki címét, s az azóta Signal Iduna Parkra keresztelt arénában megkezdődött a hamísítatlan dortmundi fieszta. A lelátókon nyolcvanezer ember tombolt, a pályán a játékosok és a vezetők járták örömtáncukat. A labdarúgók természetesen a Südtribüne előtti részen ütötték fel főhadiszállásukat, Kevin Grosskreutz pedig mikrofont ragadott. Előbújt belőle a szurkoló, ő vezényelte a nótákat, s tízezrek énekeltek vele, hogy aztán végignézzék, amint fogadalmának megfelelően megszabadul a hajától.

Európa legnagyobb összefüggő lelátórésze ünnepelte a hőst

A fiú a lelátóról ért célba, ám sohasem felejti el a közösséget, ahonnan érkezett. „A Südtribüne nélkül soha nem lett volna belőlem profi játékos, a dortmundi bajnokcsapat tagja, így az én aranyérmem minden szurkolóé” – mondta az ünneplés éjszakáján könnyek között a futballista.

A legnagyobb lelátó embere
A dortmundi stadion a legek arénája. A Signal Iduna Park Németország legnagyobb futballstadionja (80.708 férőhelyes), a Südtribüne pedig Európa legnagyobb összefüggő lelátórésze. A 100 méter széles, negyven méter magas szektorban a német bajnoki meccseken 24.454-en szurkolhatnak, s a Déli Lelátó a csapat szereplésétől függetlenül mindig tele van. Innen érkezett, s ide tér majd vissza Kevin Grosskreutz, aki – a pályán kívül – itt érzi igazán jól magát.

 

 

 

 

 

 

 

 

M. B.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.