Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2010-12-08 10:49:00

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség anyagi alapon hozta meg döntését

Pénz beszél, Oroszország és Katar vb-t rendez

Természetes, hogy a vesztesek rosszul viselik a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség múlt heti döntését, mely szerint 2018-ban Oroszország, 2022-ben pedig Katar rendezheti a labdarúgó-világbajnokságoT.

Korrupcióról, pénzen vett szavazásról beszélnek, ami – ismerve a FIFA berkein belül uralkodó állapotokat – valószínűleg nem puszta fantazmagória. A két győztes természetesen ünnepel, s a hangos tiltakozás ellenére akár sikeres világbajnokságot is rendezhet.

„A világbajnokság maga egy korrupt megmérettetés, ezért kapják olyan országok a rendezés jogát, ahol virágzik a korrupció” – írta Nagy-Britannia egyik vezető lapja, a Daily Mail a döntés másnapján, s ez a mondat tökéletesen kifejezi, mit is éreznek az angolok, amiért pályázatukat szó szerint félresöpörték a döntéshozók.

A két világbajnokság rendezési jogáért összesen kilencen indultak harcba, s annyit előre tudni lehetett, hogy 2018-ban európai ország lesz a házigazda, négy évvel később pedig az öreg kontinens és Dél-Amerika biztosan nem rendezhet vb-t (Brazília lesz a 2014-es házigazda).
2018-ra Oroszországon kívül Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázott, s még ott volt a sportág őshazájának számító Anglia.

S hogy egy kicsit rávilágítsunk az események hátterére: a brit Sunday Times által kirobbantott korrupciós botrány miatt még a szavazás előtt kizárták a végrehajtó bizottságból( mely a világbajnokságok helyszínéről is dönt ) a tahiti Reynald Temariit és a nigériai Amos Adamut, az etikai kódex megsértésére hivatkozva. Ehhez jött a döntés megszületése előtt néhány nappal a BBC (megint a britek) tv-csatorna műsora, amely a bizottság három tagjáról mutatott be dokumentumokat, ezek szerint ők nagyobb összegeket vettek fel kétes forrásokon keresztül. Ilyen hangulatban valószínűleg ésszerűbb lett volna a szavazást elhalasztani, ám a FIFA nem hátrált.
Sőt, fittyet hányva a folyamatosan korrupciót emlegető világsajtóra, meghozta azt a döntést, amely még inkább alátámasztja a sötét ügyeket sejtető feltételezéseket.

A brit sajtóhadjárat mindenesetre megtette hatását, Anglia a voksolás első körében kihullott, nyert Oroszország. Anglia legnagyobb bulvárlapja, a Sun nem kertelt. „Kiderült: színjáték az egész, az oroszok már 24 órával az eredményhirdetés előtt tudták, hogy nyertek” – írta az újság.
A spanyol El Mundo kicsit finomabban próbált rátapintani a lényegre, amikor azt írta: „Katar és Oroszország, kőolaj és földgáz. Olyan futballnemzetek szenvedtek vereséget, mint Portugália, Spanyolország, Hollandia, Belgium vagy éppen Anglia. Egy ászuk volt a győzteseknek: a pénz.”
Így már nem meglepő, hogy a 2022-es döntés is a pénz jegyében született meg, a dúsgazdag Katar pályázata megelőzte Ausztráliáét, az Egyesült Államokét, Dél-Koreáét és Japánét. Persze a koreaiak és a japánok ebben az évezredben, 2002-ben rendeztek közösen világbajnokságot, így nekik nem sok esélyük volt, mint ahogy az 1994-ben házigazda amerikaiaknak sem. Ausztrália azonban megérdemelte volna a vb-t, mégis az olajország lett a befutó.

Az biztos, hogy Katarban anyagi gondok miatt nem áll majd le az építkezés, sőt a vb fellendítheti a térség labdarúgását is, hiszen a katariak a stadionokat a viadal után saját költségükön lebontatják, s újraépítik a környező szegényebb országokban.
Ennek ellenére sokan a futball halálának tartják a döntést, ám ha a sport kiheverte az 1996-os, centenáriumi olimpiát ( anyagi megfontolásból Athén helyett Atlanta kapta meg), ezen is túlteszi majd magát.

Bereczky Attila


 


Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.