Vans napszemüvegek
Kik vagyunk? Mit akarunk? Kik állnak mögöttünk? Partnereink Kapcsolat  
A mindennapi.hu portál a tartalmait jelenleg nem frissíti, az eddigi tartalmak továbbra is megtekinthetőek.
Sport
2011-09-25 20:00:00

Pars Krisztián GP-sorozatot, vb-ezüstöt nyert, londoni éremesélyes

Pars Krisztián, kalapács: hét centin múlik a siker

A magyar atlétika első vb aranya hét centin múlt, de Londonban talán ez a néhány centi nem fog hiányozni.

„Fantasztikus volt az idényem, megfeleltem az elvárásoknak” – összegezte az idei évet Pars Krisztián, a magyar atlétika pillanatnyilag legismertebb alakja. A kalapácsvető azonban mindezek dacára sem gondolta úgy, hogy rózsaszínű lenne az ég felette. „Kicsit azért mérges vagyok magamra, mert a tegui világbajnokságon elég rosszul kezdtem, és ugyan a végére kijöttem a gödörből, de a felzárkózás túl sok energiámat vette el” – mondta. A dél-koreai vb kalapácsvető számában hat centivel maradt el a győztes eredményétől (az aranyhoz azonban hét centivel kellett volna nagyobbat dobnia, mert egál esetén a második legjobb eredmény rangsorol, ami a győztesnek kedvezett).


Sok hibát talált a technikájában

Pars Krisztiánt azonban korábbi sikere kárpótolhatja, ugyanis elérte azt, amit még soha: megnyerte a nemzetközi szövetség 200 ezer dollár összdíjazású kalapácsvető-sorozatát! „Amikor a nyári ujjsérülésem elmúlt, azt gondoltam, hamar visszanyerem korábbi formámat, de kiderült: a begyakorolt mozgások elvesztek. Az ebből fakadó bizonytalanság sajnos sokáig bennem maradt, és ezt éreztem a vb-n is. A technikám nem volt az igazi, utólag visszanézve sok hibát találtam benne.” Pars szerint a közeljövőben erő terén is fejlődnie kell ahhoz, hogy rendszeresen nyolcvan méteren felett tudjon dobni. Ehhez persze az kell, hogy sérülések ne hátráltassák.
 


Pekinget már megjárta, most London követlkezik: a kalapácsvetés egyik esélyese
Fotó: parskrisztian.hu

Csakhogy e téren nem problémamentes a felkészülése. „Nem jöttem rá, hogy mi okozza a sérüléseimet, mert mindent a szokott módon, ugyanúgy csinálok, mint eddig. Lehet, öregszem?” – viccelődött korával a 29 éves kalapácsvető. Szerinte azért nincs oka panaszra, mindenesetre jelzésértékű, hogy a korábbinál tudatosabban kell megterveznie felkészülését.

Ebben Németh Zsolt edző van a segítségére, aki a legendás dobópápa, Németh Pál fia. A nemrég elhunyt Németh Pálhoz speciális viszony fűzte Parsot: „Apa-fiú kapcsolat alakult ki közöttünk, hiszen éveken át reggeltől estig együtt voltunk. Több időt töltöttem vele, mint a szüleimmel. Mindig arra törekedett, hogy versenyzője sikeres legyen. Igazi mentorom volt, azért lettem az, aki, mert az ő kezei alatt versenyezhettem. Ezért is központi kérdés, hogy jó szerepléssel tisztelegjek emléke előtt a Németh Pál Emlékversenyen.”

A pénteki, szombathelyi viadal aztán méltó emléket állított a mesternek: 81,18 méterrel vb ezüstérmes Pars mellett dobókörbe lépett az olimpia bajnok Szymon Ziólkowski, a vb negyedik Marcus Esser, az Eb hatodik Olekszij Sokirskij, a vb döntős Haklits András, és az ifjúsági világbajnok, világcsúcstartó Pásztor Bence is. Pars a XX méterrel a X. lett.

 

S. V. A.

Elküldöm a cikket | Nyomtatás | A lap tetejére


A hét java

© mindennapi.hu - minden jog fenntartva. All rights reserved.